Τετάρτη 4 Μαΐου 2022

«Δώρο» στον Μπάιντεν η απόφαση-σοκ για τις αμβλώσεις

 


«Δώρο» στον Μπάιντεν η απόφαση-σοκ για τις αμβλώσεις Οι υπερσυντηρητικοί δικαστές που διόρισε ο Τραμπ στο Ανώτατο Δικαστήριο απειλούν να βυθίσουν στον ακραίο σκοταδισμό της ΗΠΑ για το θέμα των αμβλώσεων, μισό αιώνα μετά την ιστορική απόφαση του 1973. Μπορεί όμως και να προσφέρουν πολιτική ανάσα στον πεσμένο δημοσκοπικά πρόεδρο ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου.

Τις τελευταίες ώρες το φάντασμα του ακραίου συντηρητισμού πλανάται ξανά πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Αφορμή για την απότομη αφύπνιση και το ξέσπασμα οργής από την πλευρά των Δημοκρατικών -και ιδιαιτέρως του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών- είναι οι διαρροή στο Τύπο του περιεχομένου γνωμοδότησης του Ανώτατου Δικαστηρίου που ανατρέπει, μισό αιώνα μετά, μια μεγάλη νίκη: την ιστορική απόφαση του 1973 (Roe v. Wade) που ουσιαστικά νομιμοποίησε την άμβλωση στις Ηνωμένες Πολιτείες, κατοχυρώνοντας συνταγματικά σε ομοσπονδιακό επίπεδο το δικαίωμα έτσι ώστε να μην μπορεί η κάθε Πολιτεία να επιβάλει τους δικούς της περιορισμούς σε βάρος των γυναικών. 

Η δημοσιοποίηση από το Politico του προσχεδίου της γνωμοδότησης προκαλεί ήδη μεγάλες αντιδράσεις καθώς φαίνεται ότι η συντηρητική πλειοψηφία ανέτρεψε την ιστορική απόφαση του 1973. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν αλλάξει κάτι ως την έκδοση της τελικής απόφασης, που αναμένεται μέσα στους επόμενους δύο μήνες, οι Πολιτείες των ΗΠΑ θα αποκτήσουν και πάλι λόγο για το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση, οδηγώντας την Αμερική μισό αιώνα πίσω. 

Σύμφωνα με αμερικανούς αναλυτές, κατόπιν τούτου, οι μισές γυναίκες στις ΗΠΑ μπορεί να απολέσουν το δικαίωμα στην έκτρωση. 

Όπως γράφει η ανταποκρίτρια της βρετανικής Telegraph στην Ουάσιγκτον, Ροζίνα Σαμπούρ, «για σχεδόν 50 χρόνια οι συντηρητικοί αγωνίζονται για να καταρρίψουν την απόφαση ορόσημο του Ανωτάτου Δικαστηρίου που παρείχε στις γυναίκες το δικαίωμα στην έκτρωση. Τώρα φαίνεται ότι το όνειρό τους γίνεται πραγματικότητα». 

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το 70% των Αμερικανών διαφωνεί με την ανατροπή της απόφασης του 1973 και είναι απολύτως σαφές ότι την αναχρονιστική αυτή επιλογή την χρεώνονται οι Ρεπουμπλικάνοι και ο ίδιος ο Τραμπ, καθώς είναι εκείνος που διόρισε τρεις ανώτατους δικαστές στο δικαστήριο, εδραιώνοντας τη συντηρητική πλειοψηφία 6-3. Το ζήτημα αγγίζει τις βασικές αρχές, τα ιερά και τα όσια των Δημοκρατικών, και ως εκ τούτου μπορεί να ενώσει το Δημοκρατικό Κόμμα που θα παλέψει στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου να διατηρήσει τον έλεγχο του Κογκρέσου. 

Κάτι τέτοιο θεωρείτο δύσκολο πριν από τις τελευταίες εξελίξεις, καθώς μόλις πριν από λίγες ημέρες η  δημοτικότητα του Τζο Μπάιντεν υποχώρησε κι άλλο, στο 40%, υπό το βάρος της πανδημίας της και της πληθωριστικής κρίσης που σαρώνει τις ΗΠΑ. Remaining Time-0:00 Fullscreen Mute Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα κινητοποιήσει τις γυναίκες και ιδιαίτερα τους νέους ψηφοφόρους που έδειχναν απρόθυμοι να συμμετέχουν στις εκλογές του Νοεμβρίου Ωστόσο η σκοταδιστική προσέγγιση, που οδήγησε το βράδυ της Δευτέρας 2 Μαΐου χιλιάδες διαδηλωτές έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο, εκτιμάται ότι μπορεί να δώσει ώθηση στους Δημοκρατικούς και να αποτελέσει «δώρο για τον Μπάιντεν», όπως σημειώνει η Telegraph, καθώς το θέμα υπερβαίνει τη συγκυρία, συνδέεται με αγώνες δεκαετιών και απειλεί θεμελιώδεις κατακτήσεις του κινήματος των δικαιωμάτων στις ΗΠΑ. 

Για να αντιληφθεί κανείς το εύρος του σκοταδισμού και πώς το θέμα αυτό μπορεί να αφυπνίσει και να σηκώσει από τον καναπέ το δημοκρατικό κοινό, αρκεί να δει το παράδειγμα του Μισισιπή. Αν η δικαιοδοσία επιστρέψει στις Πολιτείες, θα μπορούσε π.χ. να εφαρμοστεί ο πολιτειακός νόμος του Μισισιπή (που ψηφίστηκε το 2018, αλλά ακόμη δεν έχει τεθεί σε ισχύ, καθώς εκκρεμεί προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο), ο οποίος, αν εφαρμοστεί, θα καθιστά παράνομες τις περισσότερες αμβλώσεις μετά τις πρώτες 15 εβδομάδες της εγκυμοσύνης, συμπεριλαμβανομένων όσων προκαλούνται από βιασμό ή αιμομιξία. 

Το βράδυ της Δευτέρας, μέσα σε λίγα λεπτά από τη διαρροή της γνωμοδότησης του Ανωτάτου Δικασηρίου, οι Δημοκρατικοί έβγαλαν την dream team των πιο αναγνωρίσιμων πολιτικών τους στα καλωδιακά ενημερωτικά δίκτυα των ΗΠΑ και την ίδια ώρα η ηγεσία τους έκανε λόγο σε γραπτή ανακοίνωση για «μία από τις χειρότερες και πιο επιζήμιες αποφάσεις στη σύγχρονη ιστορία». 

«Το κόμμα του Λίνκολν και του Αϊζενχάουερ έχει καταντήσει κόμμα του Τραμπ», τόνιζαν οι Δημοκρατικοί. Ο βετεράνος επικοινωνιολόγος Ντέιβιντ Άξελροντ, που θεωρείται ένας από τους αρχιτέκτονες της νίκης του Μπαράκ Ομπάμα το 2008, σημείωσε ότι η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα κινητοποιήσει τις γυναίκες και ιδιαίτερα τους νέους ψηφοφόρους που έδειχναν απρόθυμοι να συμμετέχουν στις εκλογές του Νοεμβρίου. 

Η τελική ετυμηγορία για το ζήτημα αναμένεται τους επόμενους δυο μήνες, πριν δηλαδή από τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου. Κάθε απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου θεωρείται τελεσίδικη μόνο όταν δημοσιοποιηθεί και επομένως υπάρχει το περιθώριο οι εννέα δικαστές να αλλάξουν γνώμη στο διάστημα μεταξύ της αρχικής ψηφοφορίας (5-3 συν μια αδιευκρίνιστη ψήφος στη συγκεκριμένη περίπτωση) και της δημοσιοποίησης της απόφασης. 


Πηγή: Protagon.gr



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου