Πηγή : protothema.gr
Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016
Επιτροπή για Συνταγματική Αναθεώρηση χωρίς συνταγματολόγους αλλά με... Κιμούλη!
Ποια είναι τα ονόματα που θα απαρτίζουν την Επιτροπή
Παρότι τα τηλέφωνα στο Μέγαρο Μαξίμου πήραν «φωτιά» το τελευταίο 24ωρο, για την Επιτροπή Συνταγματικής Αναθεώρησης, ο πρωθυπουργός δεν κατάφερε να βρει ούτε έναν…Συνταγματολόγο να εντάξει στην ομάδα διαλόγου, ενώ ερωτήματα εγείρονται σχετικά με την επιλογή του ηθοποιού Γιώργου Κιμούλη.
Ήδη η επιτροπή «Τσίπρα» αμφισβητείται από μεγάλο μέρος της ακαδημαϊκής κοινότητας, για να αναλάβει το μείζον πολιτειακό ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης, αφού ορισμένα από τα μέλη της - που απαρτίζεται κυρίως από πανεπιστημιακούς - δεν παρουσιάζουν την απαραίτητη εμπειρία, ενώ έχουν διατυπωθεί δημόσιες επιφυλάξεις για την επιλογή του κ. Πέτρου Παραρά, υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος συμμετείχε στην Επιτροπή εκλαΐκευσης του Συντάγματος της Χούντας.
Υπό αυτή την ιδιόμορφη σύνθεση, λοιπόν, η Επιτροπή έχει σκοπό τη διεξαγωγή διαλόγου και συνομιλιών με στόχο την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων. Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2017, και στη συνέχεια θα παραδώσει στη Βουλή τα αποτελέσματα του διαλόγου. Αυτό μάλιστα παρουσιάστηκε ως προαπαιτούμενο για την έναρξη της επίσημης κοινοβουλευτικής διαδικασίας, όπως ορίζεται από το άρθρο 110 του Συντάγματος και τον κανονισμό της Βουλής.
Από το «όχι» στην Επιτροπή
Από το «όχι» στην Επιτροπή Αναθεώρησης ο Μιχάλης Σπουρδαλάκης, κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ, ο οποίος αναλαμβάνει και συντονιστής. Ήταν από τους υπέρμαχος του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα, ο οποίος δήλωνε, μεταξύ άλλων, τον Ιούλιο του 2015, «Η ψήφος υπέρ του «όχι» είναι, στην παράδοση της ΕΕ, συμβολή σε μια δημοκρατική προοπτική. Η ΕΕ έχει δομηθεί, με όλες τις κριτικές που μπορεί κανείς να κάνει, σε μια λογική συνεχούς διαβούλευσης, συνεχούς διαλόγου ακόμη και για τελείως επουσιώδη θέματα, όπως η τιμή του βουτύρου ή του κρέατος. Το «όχι» είναι σ’ αυτό το πνεύμα και το αποτέλεσμά του, όπως έχουν δεχτεί οι ηγέτες της Ευρώπης, θα σημαίνει έναρξη νέων διαπραγματεύσεων».
Τι έγινε με την πρόταση του Τσίπρα στον Τζιτζικώστα
«Ζουμερό» είναι το παρασκήνιο της επιλογής προσώπων από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο πως μέχρι αργά χθες το βράδυ ο κ. Αλέξης Τσίπρας επικοινωνούσε με προσωπικότητες για να καλύψει θέσεις, καθώς δέχθηκε και αρκετά «όχι» από σημαντικά ονόματα του χώρου.
Έκπληξη αποτέλεσε η πρόταση σε «γαλάζιο» στέλεχος, το οποίο, ωστόσο, έχει μεγάλη εμπειρία στα θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης. Σύμφωνα με ασφαλείς και διασταυρωμένες πληροφορίες ο πρωθυπουργός έκανε πρόταση στον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, ο οποίος αρνήθηκε. Ωστόσο, υπήρξαν αναφορές ότι ο κ. Τζιτζικώστας δεν έκλεισε αμέσως την πόρτα αν και τελικά αποφάσισε να μην απαντήσει θετικά, αποφεύγοντας παρεξηγήσεις με τη Νέα Δημοκρατία. Ως εκ τούτου, η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου ανέλαβε το ρόλο να εκπροσωπήσει την τοπική αυτοδιοίκηση στην Επιτροπή.
Οι στόχοι του Μαξίμου
Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, η Συντονιστική Επιτροπή Διαλόγου πρόκειται να αναλάβει τη διεξαγωγή μιας πλατιάς, ανοιχτής διαδικασίας διαλόγου σε εθνική κλίμακα. Αποστολή της Επιτροπής είναι η διοργάνωση θεματικών συζητήσεων και εκδηλώσεων διαβούλευσης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση σε όλους τους δήμους της χώρας, με τη συμμετοχή επιστημονικών και κοινωνικών φορέων, κινήσεων πολιτών και συλλογικοτήτων, αλλά και μεμονωμένων πολιτών. Διάλογος θα διεξαχθεί επίσης μέσω ανοιχτής διαδικτυακής πλατφόρμας, όπου κάθε πολίτης θα δύναται να καταθέτει τις προτάσεις του.
Σε δεύτερη φάση, τα συμπεράσματα από τη δημόσια αυτή διαβούλευση θα συγκεντρωθούν με τη διοργάνωση 13 συνελεύσεων σε κάθε Περιφέρεια της Χώρας.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε σήμερα “πως παίρνουμε μία πρωτοβουλία που δεν θέλουμε να είναι κυβερνητική πρωτοβουλία, εξ ου κι εσείς είστε εδώ, εκπροσωπείτε, όχι μόνο διαφορετικούς επαγγελματικούς χώρους ή ακαδημαϊκούς χώρους, αλλά εκπροσωπείτε και το ευρύτερο φάσμα των απόψεων που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία». «Θέλουμε, όμως, πριν από την προβλεπόμενη από το Σύνταγμα διαδικασία να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα, ώστε ο τελευταίος βουλευτής, τα κόμματα, η Βουλή ως συλλογικό υποκείμενο, να έχει καταγεγραμμένες τις απόψεις, τις αντιθέσεις, τις συμπτώσεις και τις πιθανές συνθέσεις, μέσα από μία πλατιά και ουσιαστική διαδικασία διαλόγου. Γιατί θεωρούμε ότι πρέπει να απασχολήσει ει δυνατόν τον τελευταίο πολίτη, για το τι πρέπει να αλλάξει και τι όχι, ποια είναι η γνώμη και η άποψη σε σχέση με το θεσμικό πλαίσιο για τη συγκρότηση όλων των διαδικασιών, γιατί το Σύνταγμα διέπει ως θεσμικό πλαίσιο όλες τις διαδικασίες του πολιτεύματος, της πολιτικής, οικονομικής, κοινωνικής ζωής», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Από την πλευρά της η περιφερειάρχης Αττικής δήλωσε ότι η παρούσα διαδικασία δεν έχει στόχο να υποκαταστήσει την εκ του Συντάγματος προβλεπόμενη κοινοβουλευτική διαδικασία και επεσήμανε πως είναι σημαντικό να ακουστεί η άποψη της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Αναλυτικά:
Συντονιστής της επιτροπής θα είναι ο Μιχάλης Σπουρδαλάκης, Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ.
Στην Επιτροπή θα συμμετέχουν:
Από τον ακαδημαϊκό χώρο:
Αθανάσιος Δημόπουλος, Πρύτανης ΕΚΠΑ
Ιωάννης Γκόλιας, Πρύτανης ΕΜΠ
Ναπολέων Μαραβέγιας, Καθηγητής ΕΚΠΑ
Πέτρος Παραράς, Ομότιμος Καθηγητής ΔΠΘ, πρώην Αντιπρόεδρος ΣτΕ
Ανδρέας Δημητρόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ
Νίκος Μουζέλης, Ομότιμος Καθηγητής LSE
Από τον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης:
Κώστας Αγοραστός, Πρόεδρος ΕΝΠΕ, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας
Ρένα Δούρου, Περιφερειάρχης Αττικής,
Από τον επιχειρηματικό χώρο:
Κωνσταντίνος Μίχαλος, Πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας.
Αναστάσιος Τζήκας, Πρόεδρος Συνδέσμου Εταιρειών Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας
Από τον χώρο του πολιτισμού:
Γιώργος Κιμούλης, ηθοποιός.
Πηγή : protothema.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου