Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016

BofA: Υφεση 1% στην Ελλάδα φέτος, φεύγουν οι ξένοι από το Χ.Α




Λιγότερο αισιόδοξη για την ελληνική οικονομία εμφανίζεται η BofA Merrill Lynch, τόσο από την ελληνική κυβέρνηση, όσο και από το ΔΝΤ. Όπως επαναλαμβάνει η αμερικάνικη τράπεζα, το 2016 θα κλείσει φέτος με ύφεση 1% και το 2017 η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 1,2%.

Σε ότι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα, αναμένεται να κλείσει φέτος στο 1,5% και το 2017 θα περιοριστεί στο 0,6%, και το έλλειμμα θα διαμορφωθεί φέτος στο 2,4% και το επόμενο έτος στο 3,3%.
Παράλληλα εκτιμά ότι το χρέος φέτος θα αυξηθεί στο 174,8% από 169,1% το 2016, ενώ αναμένεται περαιτέρω άνοδος στο 175,2% το 2017.

Επίσης, η BofA εκτιμά πως το 2016 η συρρίκνωση των εξαγωγών θα διαμορφωθεί στο 6,2% ενώ το 2017 θα σημειωθεί ανάκαμψη με αύξηση 4,3%.

Όπως τονίζει, τα διαρθρωτικά προβλήματα συνεχίζουν να πλήττουν τη χώρα μας, γεγονός που βάζει... τρικλοποδιά στην ανάπτυξη, η οποία αναμένεται να παραμείνει αδύναμη, ενώ το δ’ τρίμηνο του 2016 θα αποδειχθεί αρκετά "θορυβώδες".

Οι προκλήσεις και το πολύ μακρινό έως αδύνατο QE

Η BofA επισημαίνει για μία ακόμη φορά πως οι προκλήσεις αντιμετωπίζει η χώρα μας είναι σημαντικές όπως το ακόμα άλυτο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ - η οποία και θεωρείται μάλλον απίθανη στο αμέσως επόμενο διάστημα, η δεύτερη αξιολόγηση η οποία σε καμία περίπτωση δεν θα είναι... περίπατος αφού περιλαμβάνει περίπλοκες διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για τα εργασιακά και μία περίπλοκη πολιτική προοπτική για τη σημερινή κυβέρνηση, η οποία διατηρεί ισχνή πλειοψηφία.

Όπως επισημαίνει, το πιο δύσκολο και αμφιλεγόμενο ζήτημα είναι η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους το οποίο είναι δύσκολο να επιλυθεί πριν από τις γερμανικές εκλογές. Το ΔΝΤ ζητά πολλά περισσότερα από ότι μπορούν να δώσουν οι Ευρωπαίοι και τονίζει πως για να γίνει βιώσιμο το χρέος απαιτεί πιο ρεαλιστικούς στόχους για βιώσιμα πλεονάσματα. Παράλληλα και η ΕΚΤ αναμένεται να τηρήσει σκληρή στάση καθώς και αυτή απαιτεί το ελληνικό χρέος να είναι βιώσιμο έτσι ώστε να υπάρξει QE για την Ελλάδα. Όπως έχει σημειώσει η BofA στο παρελθόν, η ΕΚΤ θα περιμένει την Κομισιόν και το ΔΝΤ να λύσουν τις διαφορές τους πριν προχωρήσει στην δική της αξιολόγηση για το χρέος της Ελλάδας και αυτό υποδηλώνει ότι η συμμετοχή στο QE δεν είναι πιθανό να συμβεί σύντομα

Η φυγή των ξένων από το Χ.Α, στον... πάτο το ενδιαφέρον

Την ίδια στιγμή, η BofA αναλύει τα στοιχεία της EPFR των εκροών και των εισροών των ξένων στο Χ.Α και στις αναδυόμενες αγορές και καταλήγει πως φέτος οι εισροές μόλις που καλύπτουν τις εκροές (57 εκατ. δολ. έναντι 56 εκατ. δολ.). Μάλιστα το μεγαλύτερο μέρος των εισροών – τα 53 εκατ. δολ. – προέρχεται από τοποθετήσεις παθητικών fund managers των αναδυόμενων αγορών, οι οποίες και καλύπτουν την... φυγή των ενεργών fund managers, των οποίων οι εισροές μόλις αγγίζουν τα 2 εκατ. δολ.

Αξίζει να σημειώσουμε πως το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των funds των αναδυόμενων αγορών, από πλευράς εισροών, συγκεντρώνουν οι Νότιος Αφρική, Ρωσία, Τουρκία και Πολωνία, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στον... πάτο μαζί με το Κατάρ.



Καλύτερος μήνας ο Μάιος, χειρότερος ο Ιανουάριος

Όπως δείχνουν τα στοιχεία που παρουσιάζει αναλυτικά, ο Αύγουστος αποτελεί μήνα εκροών ύψους 2,4 εκατ. δολαρίων, μετά από εισροές τον Ιούλιο, τον Ιούνιο και τον Μάιο, ο οποίος και ήταν ο καλύτερος μήνας από άποψης τοποθετήσεων για το Χ.Α και "συνέπεσε" και με την απόφαση του Eurogrοup για συζήτηση του ελληνικού χρέους. Συγκεκριμένα, οι εισροές των Ιούλιο άγγιξαν τα  9,05 εκατ., τον Ιούλιο τα 1,83 εκατ. και τον Μάιο τα 13,3 εκατ. δολ. Ο Απρίλιος είδε εκροές 2,98 εκατ., μετά από τον θετικό Μάρτιο και τις εισροές 2,34 εκατ. ενώ ο Φεβρουάριος με 4,76 εκατ. εισροές ακολούθησε τον χειρότερο μήνα για το Χ.Α, τον Ιανουάριο, με εκροές 15,4 εκατ. δολ.
bb
bb2



Πηγή : capital.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου