Σάββατο 24 Αυγούστου 2019

Παγκόσμια ανησυχία για τον Αμαζόνιο - Ο Μακρόν πάει το θέμα στην G7



Παγκόσμια ανησυχία για τις τεράστιες πυρκαγιές που κατακαίνε εδώ και μέρες μεγάλες εκτάσεις τροπικών δασών του Αμαζονίου.

Η φυσική καταστροφή έχει προκαλέσει συναγερμό στη διεθνή κοινότητα. Στην G7 φέρνει το ζήτημα ο Εμ. Μακρόν, με τον Ζ. Μπολσονάρου να τον κατηγορεί για «αποικιοκρατική νοοτροπία» καθώς ότι «εργαλειοποιεί ένα εσωτερικό ζήτημα της Βραζιλίας» για προσωπικά οφέλη.

Μέχρι στιγμής φέτος, οι επιστήμονες έχουν καταγράψει περισσότερες από 74.000 πυρκαγιές στη Βραζιλία. Αυτό είναι σχεδόν το διπλάσιο του 2018, από τις περίπου 40.000 πυρκαγιές. Η αύξηση αγγίζει το 83% κατά την ίδια περίοδο του 2018, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικής Έρευνας της Βραζιλίας, ο Αμαζόνιος, κήρυξε έκτακτη κατάσταση τη Δευτέρα.

Το μέγεθος της καταστροφής ανέδειξε χθες ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος χαρακτήρισε τις πυρκαγιές στη Βραζιλία "διεθνή κρίση", δίνοντας ραντεβού με τους ομολόγους του της G7 για να συζητήσουν αυτήν την κατεπείγουσα κατάσταση στη σύνοδο κορυφής του Μπιαρίτς, το Σαββατοκύριακο.

"Το σπίτι μας καίγεται. Κυριολεκτικά. Η Αμαζονία, ο πνεύμονας του πλανήτη μας που παράγει το 20% του οξυγόνου μας, είναι στις φλόγες. Πρόκειται για διεθνή κρίση. Μέλη της G7, ραντεβού σε δυο ημέρες για να συζητήσουμε αυτήν την κατεπείγουσα κατάσταση", έγραψε στο Twitter.

Από την πλευρά του ωστόσο, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου κατηγόρησε τον ομόλογό του της Γαλλίας ότι εμφορείται από «αποικιοκρατική νοοτροπία», λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου