Τετάρτη 24 Μαΐου 2023

Πρώτη δύναμη στις προτιμήσεις των νέων ψηφοφόρων αναδείχθηκε η Νέα Δημοκρατία


 

Ο κ. Τσίπρας, προκειμένου  να υποκλέψει την ψήφο των νέων έχει φτάσει στο σημείο να υπόσχεται -λίγες μέρες πριν τις Πανελλαδικές- άμεση κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής. Την προηγούμενη μάλιστα εβδομάδα είχε δηλώσει ότι εάν οι νέοι «ρίξουν ψήφο τιμωρίας για αυτά που έχει κάνει ο κ. Μητσοτάκης και δεν γυρίσουν την πλάτη στις εκλογές, τότε δεν θα του φτάσουν οι μέρες να πακετάρει». Παρόλα αυτά, το επικαιροποιημένο exit poll δείχνει πως οι νέοι που επέλεξαν Νέα Δημοκρατία είναι πολύ περισσότεροι από όσους επέλεξαν ΣΥΡΙΖΑ. Σχεδόν ένας στους τρεις ψηφοφόρους 17 έως 24 ετών στήριξε τη Νέα Δημοκρατία (31,5%), με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί στο 28,8%. Σημειώνεται πως το 2019 -σύμφωνα πάντα με exit polls- ο ΣΥΡΙΖΑ είχε λάβει το 38% της νεανικής ψήφου, ενώ η Νέα Δημοκρατία  έχει βρεθεί στη δεύτερη θέση με 30%. Στις εκλογές δηλαδή της Κυριακής καταγράφηκε μία ανατροπή άνω των 10 ποσοστιαίων μονάδων.
Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι στις κάλπες της Κυριακής η Νέα Δημοκρατία επικράτησε σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, και μάλιστα με αυξημένο ποσοστό συμμετοχής κατά τρεις μονάδες σε σύγκριση με το 2019.

Χωρίς να εφησυχάζουμε, ούτε να παραβλέπουμε το γεγονός ότι το ποσοστό μας είναι αρκετές μονάδες πιο χαμηλά από το γενικό ποσοστό, η νίκη της Νέας Δημοκρατίας στους ψηφοφόρους της νέας γενιάς,  ουσιαστικά αποδεικνύει ότι οι πολιτικές που ήδη υλοποιεί η Κυβέρνηση για τους νέους αναγνωρίζονται στην πράξη. Πρόκειται δηλαδή για μία ακόμα διάψευση της «γκρίζας» εικόνας για τη χώρα και τις προοπτικές της, την οποία επιχείρησε να «φυτέψει» ο ΣΥΡΙΖΑ στην αντίληψη των πολιτών, δίχως να προτείνει πραγματικές λύσεις για τους νέους.

Το εκλογικό αποτέλεσμα δείχνει ότι υποσχέσεις που ακούγονται μεν ευχάριστες αλλά βλάπτουν τους νέους, όπως η κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα πανεπιστήμια, αλλά και η ανοχή απέναντι στη βία στα Α.Ε.Ι., δεν πείθουν τους  νέους, οι οποίοι απαιτούν ουσιαστικές προτάσεις για το μέλλον τους κι όχι παρωχημένα συνθήματα.

Αντιθέτως απέδωσαν οι κυβερνητικές πολιτικές που παράγουν έμπρακτο αποτέλεσμα, όπως:

  • Το πρόγραμμα «Σπίτι μου» για την απόκτηση πρώτης κατοικίας με επιδοτούμενο επιτόκιο.
  • Η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 20% μέχρι σήμερα.
  • Η μείωση της νεανικής ανεργίας κατά 16 μονάδες σε σχέση με το 2019. 
  • Η έμφαση στη δημιουργία καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας μέσω της προσέλκυσης επενδύσεων.
  • Το πρόγραμμα «Πρώτο Ένσημο» για την ένταξη νέων χωρίς προϋπηρεσία στην αγορά εργασίας.
  • Η προστασία των δικαιωμάτων των εργαζόμενων μέσω της ψηφιακής κάρτας εργασίας.
  • Οι δράσεις για εναρμόνιση της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής.
  • Η πολυδιάστατη στήριξη των νέων ζευγαριών που θέλουν να αποκτήσουν παιδιά.
  • Ο νέος πυλώνας κεφαλαιοποιητικής επικουρικής ασφάλισης για τους νέους με εγγυημένη ελάχιστη επιστροφή.
  • Η ευρεία ψηφιοποίηση της επαφής του πολίτη με το κράτος.
  • Η  έμφαση στον πράσινο μετασχηματισμό της οικονομίας η οποία συνδέεται με το μέλλον του πλανήτη μας.
  • Η αναβάθμιση των σπουδών στα δημόσια πανεπιστήμια, ο διορισμό 25.000 μόνιμων εκπαιδευτικών και ο διπλασιασμός των Πρότυπων και Πειραματικών σχολείων.
  • Οι πρωτοβουλίες όπως το μόνιμο Youth Pass.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου