Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Τα σίγουρα «ΝΑΙ», τα κρίσιμα «παρών» και η παραπλανητική εικόνα που μετέφεραν στον Α.Σαμαρά



Κορυφώνονται οι ασφυκτικές πιέσεις ένθεν κακείθεν, κυρίως προς τους βουλευτές, ενόψει των κρίσιμων ψηφοφοριών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, η πρώτη εκ των οποίων θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη το απόγευμα.
Στο κοινοβουλευτικό παρασκήνιο οι διεργασίες έχουν πάρει φωτιά, καθώς η βεβαιότητα των προηγούμενων μηνών για εκλογή έχει μετατραπεί σε ετοιμότητα για εκλογές.

Την επιχείρηση συντονίζει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ο οποίος, πάντως, φέρεται να είναι έντονα ενοχλημένος από την παραπλανητική εικόνα που ορισμένοι του μετέφεραν το προηγούμενο διάστημα σε σχέση με τις ισορροπίες στη βουλή , ενώ πρωταγωνιστικό ρόλο στις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη έχουν ο υπουργός Επικρατείας, Δημ. Σταμάτης, ο πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγ. Μεϊμαράκης, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη, καθώς και υπουργοί και πρώην υπουργοί που διατηρούν προσωπικές επαφές με στελέχη κυρίως των Ανεξάρτητων Ελλήνων, όπως οι κ. Μ. Βορίδης, Ν. Δένδιας και Κ. Μαρκόπουλος.

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την πρώτη ψηφοφορία, ακόμη και «φιλοσαμαρικοί» βουλευτές, όταν συζητούν κατ’ ιδίαν, δηλώνουν πως, εκτός απροόπτου, υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες να συγκεντρωθούν οι απαραίτητες 180 ψήφοι.

Η πρώτη ψηφοφορία

Πέραν των 155 βουλευτών που αποτελούν το άθροισμα των δυνάμεων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, «ναι» στην υποψηφιότητα του κ. Στ. Δήμα αναμένεται να πουν προοδευτικά (πιθανότατα στην τρίτη ψηφοφορία) από τους ανεξάρτητους που αριθμούν 7 μέλη, οι Αικ. Μάρκου, Σπ. Λυκούδης, Β. Οικονόμου, Γρ. Ψαριανός.

Επίσης πληροφορίες που δεν μπορούν να διασταυρωθούν απολύτως εμφανίζουν όπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ της «Καθημερινής» τους δύο πρώην χρυσαυγίτες βουλευτές, Χρ. Αλεξόπουλο και Στ. Μπούκουρα, να προσανατολίζονται σε θετική ψήφο. Ασάφεια υπάρχει ως προς τις προθέσεις του κ. Β. Πολύδωρα, ο οποίος έχει πει δημοσίως ότι αν υπάρξουν οι 179 μπορεί να είναι ο 180ος.

Στους Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς βουλευτές, οι οποίοι αριθμούν 17 μέλη, η εικόνα είναι η εξής: Mέχρι στιγμής, «όχι» φέρονται αποφασισμένοι να ψηφίσουν οι Π. Τατσόπουλος, Οδ. Βουδούρης, Μ. Ανδρουλάκης, Χρ. Γιαταγάνα, Θ. Παραστατίδης, Ραχ. Μακρή, Β. Καπερνάρος και Θ. Τζάκρη. Αντιστοίχως, θετική ψήφο αναμένεται να δώσουν οι κ. Γ. Νταβρής, Κ. Γιοβανόπουλος, Γ. Κασαπίδης, Π. Μελάς, Γ. Κουράκος και Χρ. Αηδόνης.

Ερώτημα παραμένει η στάση της προερχόμενης από τους ΑΝΕΛ κ. Μίκας Ιατρίδη αλλά και του κ. Μάρκου Μπόλαρη.

ΔΗΜΑΡ και ΑΝΕΛ

Το μεγάλο βάρος πέφτει στο τι θα πράξουν οι βουλευτές των ΑΝΕΛ και της ΔΗΜΑΡ, οι κοινοβουλευτικές ομάδες των οποίων αριθμούν 12 και 10 βουλευτές αντίστοιχα. Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, τα κυβερνητικά στελέχη δείχνουν να εντείνουν την πίεση προς εκείνους τους βουλευτές των δύο κομμάτων που δυσφορούν με τις κινήσεις προσέγγισης του ΣΥΡΙΖΑ στις οποίες προβαίνουν οι ηγεσίες τους.

Αρκετά κυβερνητικά στελέχη που διατηρούν επαφές με συναδέλφους τους των ΑΝΕΛ επιχειρούν να αφουγκραστούν τις διαθέσεις ορισμένων τουλάχιστον εξ αυτών, όπως π.χ. η κ. Ελενα Κουντουρά, η οποία από πολλούς «γαλάζιους» συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων που δεν βλέπουν με καλό μάτι τη σύμπλευση των ΑΝΕΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αυτούς ανήκει και ο κ. Τέρενς Κουίκ, τον οποίο, ωστόσο, οι «γαλάζιοι» παρακολουθούν προς στιγμήν από απόσταση, καθώς τον θεωρούν απρόβλεπτο και δεν επιθυμούν να πυροδοτήσουν κλίμα έντασης, με δεδομένο μάλιστα ότι ο ίδιος στηρίζει πάντοτε τις επιλογές της ηγεσίας του κόμματος.

Πηγή : Usay.gr



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου