Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016

Εξαντλούν με μπαράζ φόρων την κοινωνία για να γλιτώσουν τον "κόφτη" που συμφώνησαν οι ίδιοι



Πρόσθετα έσοδα της τάξης των 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, το σκέλος των εσόδων του προσχεδίου του προϋπολογισμού που αναμένεται να κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή. Πρόκειται για μια εξαιρετικά αισιόδοξη πρόβλεψη δεδομένης της φορολογικής κόπωσης -σε βαθμό εξάντλησης- της φοροδοτικής ικανότητας επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Ωστόσο, η πρόβλεψη αυτή είναι το βασικό δημοσιονομικό μέγεθος που, αν επιτευχθεί, θα δείξει ότι το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα βρίσκεται εντός τροχιάς και οι πιθανότητες να ενεργοποιηθεί ο περιβόητος οριζόντιος κόφτης δαπανών θα είναι περιορισμένες.

Αυτά στη θεωρία. Διότι στην πράξη τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για την επίτευξη των στόχων του νέου προϋπολογισμού. Το βασικό μέγεθος-πρόβλεψη πάνω στην οποία εδράζεται ουσιαστικά η επιτυχής εκτέλεση του επόμενου προϋπολογισμού είναι η επίτευξη ρυθμού ανάπτυξης 2,7%. Ενός πολύ υψηλού, τηρουμένων των αναλογιών της κρίσης, ρυθμού τον οποίο έχει να δει η ελληνική οικονομία για περισσότερα από δέκα χρόνια. Η ανάκαμψη της οικονομίας θα βασιστεί κατά κύριο λόγο στην αύξηση των επενδύσεων. Εδώ, όμως, βρίσκεται και το πρόβλημα. Έγκυροι οικονομικοί αναλυτές σημειώνουν ότι το βασικό πρόβλημα για την ανάκαμψη της οικονομίας είναι η ανασφάλεια που νιώθουν οι ξένοι επενδυτές για πιθανές αρνητικές εκπλήξεις από την κυβέρνηση εφόσον πάρουν την απόφαση να επενδύσουν. Και αν σε επίπεδο μάκρο και μικροοικονομίας η κυβέρνηση -έστω και με το πιστόλι στον κρόταφο- εφαρμόζει τα προβλεπόμενα στο πρόγραμμα, στο επίπεδο της εμπιστοσύνης των επενδυτών θα πρέπει να κάνει πολύ περισσότερα. Κανείς από τους επενδυτές δεν μπορεί να ξεχάσει εύκολα τους κυβερνητικούς αιφνιδιασμούς στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ ή στο Ελληνικό, με την πρόθεση του υπουργείου Πολιτισμού να χαρακτηρίσει ως αρχαιολογικό χώρο σχεδόν το σύνολο της προς αξιοποίηση έκτασης.

Εν ολίγοις, αν δεν αποκατασταθεί πολύ σύντομα η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ελληνική οικονομία, η ανάκαμψη θα αποδειχθεί τελικά άπιαστο όνειρο. Δεν είναι τυχαία και η πρόσφατη πρόβλεψη γερμανικών think tanks ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα είναι τελικά 0,7% το 2017 αντί για 2,7% που προβλέπει η κυβέρνηση.

Στο διά ταύτα, αν δεν ανακάμψει η οικονομία δεν πρόκειται να αποδώσουν εισπρακτικά και οι νέοι φόροι που προβλέπονται για το επόμενο έτος. Να τους αναφέρουμε επιγραμματικά:
-Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης από την 15η Οκτωβρίου 2016. Ο φόρος πρόκειται να αυξηθεί κατά 5 λεπτά του ευρώ προκαλώντας αύξηση της λιανικής τιμής μαζί με τον ΦΠΑ κατά 6 έως 7 λεπτά.

-Από την 1η Οκτωβρίου 2016 αυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο κίνησης που  χρησιμοποιούν οι αγρότες.  Η αύξηση θα είναι της τάξης των 13 λεπτών του ευρώ.
-Αυξάνονται από την 1η Ιανουαρίου 2017 τα καύσιμα. Η βενζίνη κατά 3-4 λεπτά ανά λίτρο, το πετρέλαιο κίνησης κατά 8-9 λεπτά και το υγραέριο κατά 6-7 λεπτά.

-Από την 1η Ιανουαρίου 2017 αυξάνονται οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στα τσιγάρα και τα λοιπά προϊόντα καπνού. Ο πάγιος φόρος κατανάλωσης που επιβαρύνει τον λεπτοκομμένο καπνό θα αυξηθεί από τα 156,70 στα 170 ευρώ ανά κιλό.

Ο αναλογικός φόρος θα αυξηθεί από 20% στο 26% της λιανικής τιμής πώλησης.

Το αποτέλεσμα των αυξήσεων αυτών στους ΕΦΚ των τσιγάρων και του καπνού θα είναι να αυξηθούν οι λιανικές τιμές πώλησης έως 1 ευρώ το πακέτο.

-Επιβάλλεται από την 1η Ιανουαρίου ειδικός φόρος κατανάλωσης στον εισαγόμενο και εγχωρίως παραγόμενο καφέ. Πιο συγκεκριμένα,  θα επιβληθεί ΕΦΚ στην εισαγωγή και στην εγχώρια παραγωγή καφέ, με συντελεστές από 2 έως 3 ευρώ ανά κιλό στον καβουρντισμένο καφέ και με συντελεστή 4 ευρώ ανά κιλό στον στιγμιαίο καφέ και στα παρασκευάσματα από εκχυλίσματα, αποστάγματα ή συμπυκνώματα του καφέ.

Η επιβολή του φόρου αυτού αναμένεται να επιβαρύνει με αυξήσεις έως και 15% τις λιανικές τιμές πώλησης των διαφόρων ειδών καφέ.

-Από την 1η Ιανουαρίου 2017 θα επιβληθεί ειδικός φόρος κατανάλωσης στα υγρά που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα: Το ύψος του φόρου θα είναι 10 λεπτά ανά ml υγρού.

-Από το νέο έτος θα επιβληθεί τέλος 5% σε κάθε μηνιαίο ή διμηνιαίο λογαριασμό τηλεπικοινωνιακών τελών σταθερής τηλεφωνίας.

-Αυξάνεται από το νέο έτος ο φόρος στα μερίσματα από 10% σε 15%.

-Καταργείται από την Πρωτοχρονιά καταργείται η έκπτωση 30% του ΦΠΑ που έχει διατηρηθεί μέχρι σήμερα σε ορισμένα νησιά, κυρίως αυτά της άγονης γραμμής.



Του Σπύρου Δημητρέλη
Πηγή : capital.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου