Πηγή: iefimerida.gr
Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016
Ελεύθεροι επαγγελματίες: Διέξοδος στη φορολαίλαπα με μετανάστευση και εταιρείες του ενός ευρώ
Μετά τις επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες βλέπουν ως διέξοδο τη μετανάστευση στο εξωτερικό προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη φορολαίλαπα που έρχεται αλλά και την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.
Η επίθεση στα εισοδήματα ελευθέρων επαγγελματιών και μισθωτών που αμείβονται με «μπλοκάκι» από το νέο έτος λόγω της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και της υπερφορολόγησης έχει οδηγήσει πολλούς σε κλείσιμο των βιβλίων τους ενώ όσοι έχουν μεσαία ή υψηλά εισοδήματα σκέφονται λύσεις με στόχο τον περιορισμό των επιβαρύνσεων στα εισοδήματά τους.
Μεταξύ των λύσεων που εξετάζουν, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Ημερησίας, περιλαμβάνονται:
Διακοπή δραστηριότητας
Δεν θα είναι λίγοι αυτοί που θα αποφασίσουν να κλείσουν τα βιβλία τους διακόπτοντας την επιχειρηματική τους δραστηριότητα. Ελεύθεροι επαγγελματίες και εργαζόμενοι με «μπλοκάκι» θα αποφασίσουν να προχωρήσουν σε λήξη των εργασιών τους, αναζητώντας άλλους τρόπους να αμείβονται ενδεχομένως και με «κούρεμα» των αποδοχών τους ή επιλέγοντας να «κρύβουν» τα πραγματικά τους εισοδήματα μέσω της μη έκδοσης αποδείξεων παροχής υπηρεσιών.
Σύσταση εταρείας
Η αλλαγή της νομικής μορφής της εταιρείας τους ή η σύσταση Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρίας (ΙΚΕ), δηλαδή της εταιρείας του ενός ευρώ είναι λύση στην οποία θα καταφύγουν αρκετοί επαγγελματίες, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας. Για μικρά κέρδη της τάξεως των 5.000 - 30.000 ευρώ, όπως λένε λογιστές, μια οικονομική λύση είναι μάλλον η ατομική επιχείρηση. Σε άλλες περιπτώσεις η ΙΚΕ θεωρείται πιο «φθηνή» λύση, καθώς οι μέτοχοι δεν επιβαρύνονται με ασφαλιστικές εισφορές αφού με το ισχύον καθεστώς στις ΙΚΕ ασφαλίζεται ο διαχειριστής χωρίς κατ΄ ανάγκη να είναι μέτοχος. Οι μέτοχοι, εφόσον είναι περισσότεροι του εντός, δεν έχουν υποχρέωση ασφάλισης. Η ΙΚΕ φορολογείται με συντελεστή 29% επί των κερδών της, ενώ επιβάλλεται και πρόσθετος φόρος 15% επί των μερισμάτων.
Μετανάστευση στο εξωτερικό
Ο λόγος που αρκετές επιχειρήσεις αποφάσισαν να μεταφέρουν την έδρα τους στη γειτονική χώρα έγκειται στο ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς, καθώς ο φόρος επί των κερδών ανέρχεται μόλις στο 10%, από 29% που εφαρμόζεται στην Ελλάδα. Μάλιστα, τον τελευταίο χρόνο περισσότερες από 5.000 επιχειρήσεις αποφάσισαν να ανοίξουν ΑΦΜ στη Βουλγαρία προκειμένου να έχουν τραπεζικούς λογαριασμούς. Tα capital controls ήταν ο κύριος λόγος των εταιρειών αυτών, χωρίς ωστόσο, όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, να έχουν επιχειρηματική δραστηριότητα.
«Προσαρμογή» κερδών
Είναι μια λύση που κινείται έξω από τα όρια της νομιμότητας, αλλά δεν είναι λίγοι αυτοί που θα επιδοθούν στο... σπορ της φοροδιαφυγής μέσω της μη έκδοσης αποδείξεων για να περιορίσουν τα φορολογητέα κέρδη τους.
Πηγή: iefimerida.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου