Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2021

Ξεκινούν 25 Ιανουαρίου οι διερευνητικές επαφές με Τουρκία

 



Η αυστηρή ατζέντα στις διερευνητικές είναι ο καθορισμός θαλάσσιων ζωνών, υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. «Δεν είναι διαπραγμάτευση οι διερευνητικές, είναι το πρελούδιο της διαπραγμάτευσης ώστε να γίνει κατανοητή η δυνατότητα σύναψης συνυποσχετικού που θα στείλει τη διαφορά στο Δικαστήριο της Χάγης» σημειώνει το ΥΠΕΞ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ζητήσει σε αυστηρό τόνο από την Πορτογαλία «να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες και να πάμε σε διάλογο».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, «πριν από λίγη ώρα η τουρκική πλευρά επικοινώνησε με την ελληνική πλευρά και πρότεινε όπως η διεξαγωγή του 61ου γύρου των Διερευνητικών Επαφών λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Ιανουαρίου 2021. Η ελληνική πλευρά αποδέχθηκε την πρόσκληση».

Η λιτή ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τον 61ο γύρο των Διερευνητικών Επαφών έχει ως εξής: «Ο 61ος πρώτος γύρος των Διερευνητικών Επαφών θα λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη, στις 25 Ιανουαρίου 2021».

Για το θέμα υπήρχε γραμμή επικοινωνίας της διπλωματικής συμβούλου του πρωθυπουργού, Ελένης Σουρανή με τον εκπρόσωπο του τούρκου προέδρου Ιμπραήμ Καλίν, όπως και μεταξύ των γ.γ των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών.

Όπως δήλωσε σε συνέντευξή του την Κυριακή ο Νίκος Δένδιας, η Ελλάδα θα προσέλθει στις διερευνητικές επαφές οψέποτε αυτές ξεκινήσουν με ειλικρινή βούληση και εποικοδομητική διάθεση και πρόσθεσε ότι η ατζέντα των διερευνητικών επαφών είναι συγκεκριμένη και δεν μπορεί να αλλάξει.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου