Πέμπτη 7 Απριλίου 2022

Ποινική δίωξη στον Ρώσο ολιγάρχη Κονσταντίν Μαλοφέεφ είχε διευθυντή στην Ελλάδα τον Κώστα Βαξεβάνη

 


Ασκήθηκε δίωξη κατά του ολιγάρχη Κονσταντίν Μαλοφέεφ -Έβγαλε ποσά για να δημιουργήσει ελεγχόμενα ΜΜΕ σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Σύμφωνα με το iefimerida

Δίωξη κατά του Ρώσου ολιγάρχη και κολλητού του Βλαντίμιρ Πούτιν, Κονσταντίν Μαλοφέεφ, άσκησε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, για προσπάθεια παραβίασης των κυρώσεων και παράκαμψής τους με σκοπό τη δημιουργία ελεγχόμενων ΜΜΕ στην Ευρώπη, όπως το Hellasnet, που είχε ορίσει διευθυντή στην Ελλάδα τον Κώστα Βαξεβάνη, το 2015.

Ο Μαλοφέεφ θεωρείται από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ως μια από τις βασικές πηγές χρηματοδότησης των φιλορώσων αυτονομιστών της Κριμαίας, ενώ κατηγορείται επίσης ότι παρείχε υλική υποστήριξη στην αυτοανακηρυχθείσα «Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ», στην ανατολική Ουκρανία.

«Αφού του επιβλήθηκαν κυρώσεις από τις ΗΠΑ, ο Μαλοφέεφ προσπάθησε να τις παρακάμψει χρησιμοποιώντας συνεργούς για να αγοράσει και να διευθύνει εν κρυπτώ μέσα ενημέρωσης σε όλη την Ευρώπη», τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μέρικ Γκάρλαντ.

Είναι η πρώτη φορά που ασκείται δίωξη σε Ρώσο ολιγάρχη στις ΗΠΑ μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, διευκρίνισε η υφυπουργός Δικαιοσύνης Λάιζα Μονάκο.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο 47χρονος Μαλοφέεφ κατηγορείται για συνωμοσία με στόχο την παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων και για παράκαμψή τους σε σχέση με την πρόσληψη ενός Αμερικανού πολίτη, του Τζακ Χάνικ, προκειμένου να εργαστεί ο τελευταίος για λογαριασμό του για τη λειτουργία τηλεοπτικών δικτύων στη Ρωσία και την Ελλάδα και στην απόπειρα απόκτησης τηλεοπτικού δικτύου στη Βουλγαρία. Όπως υποστηρίζεται, ο Ρώσος ολιγάρχης συνωμότησε επίσης με τον Χάνικ και άλλους για την παράνομη μεταφορά επένδυσης 10 εκατ. δολαρίων που έκανε ο Μαλοφέεφ σε μια αμερικανική τράπεζα σε επιχειρηματικό συνεργάτη στην Ελλάδα, κατά παράβαση των κυρώσεων που εμποδίζουν τη μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων του. Μαζί με το κατηγορητήριο, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέδωσαν ένταλμα κατάσχεσης των επενδύσεων του ολιγάρχη στις ΗΠΑ. Ο Μαλοφέεφ διαφεύγει της σύλληψης και πιστεύεται ότι βρίσκεται στη Ρωσία.

Ποιος είναι ο Μαλοφέεφ

O 47χρονος Μαλοφέεφ θεωρείται ως ένας από τους επιχειρηματίες που ασκούν τη μεγαλύτερη επιρροή στη Ρωσία, λέγεται δε ότι τον ενώνουν βαθείς δεσμοί με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο επιφανών συντηρητικών της συνδεδεμένης με το Κρεμλίνο ελίτ της χώρας. Πρόσφατα μάλιστα υποστήριξε ότι η Ρωσία διεξάγει ιερό πόλεμο κατά σατανιστών και ειδωλολατρών στην Ουκρανία.

Ο συνεργάτης του Μαλοφέεφ, Τζακ Χάνικ, συνελήφθη στις αρχές Μαρτίου / Φωτογραφία αρχείου: Wikimedia Commons

Η άσκηση των διώξεων κατά του Ρώσου ολιγάρχη, που αποσφραγίστηκαν στο Ομοσπονδιακό Περιφερειακό Δικαστήριο στο Μανχάταν, έρχονται μετά την κατάθεση εκεί κατηγορητηρίου τον Μάρτιο εναντίον του πρώην εργαζομένου στο Fox News, Τζον Χάνικ, που συνεργάστηκε με τον Μαλοφέεφ από το 2013 μέχρι το 2017 και συνελήφθη στις αρχές Μαρτίου στο Λονδίνο.

Tι αναφέρει η ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ αναφέρει συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή του αναφορικά με τις σχέσεις του Ρώσου ολιγάρχη με τον Χάνικ και τη δημιουργία ελεγχόμενων ΜΜΕ στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία.

«Όπως υποστηρίζεται στο κατηγορητήριο, ο Μαλοφέεφ προσέλαβε έναν Αμερικανό πολίτη ονόματι Τζακ Χάνικ το 2013 για να εργαστεί σε ένα νέο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο ειδήσεων (το Russian TV Network) που δημιουργούσε ο Μαλοφέεφ . Ο Μαλοφέεφ διαπραγματεύτηκε απευθείας με τον Χάνικ σχετικά με τον μισθό του, την πληρωμή για τη στέγαση του Χάνικ στη Μόσχα και τη ρωσική βίζα εργασίας του Χάνικ και ο Μαλοφέεφ πλήρωσε τον Χάνικ μέσω δύο ξεχωριστών ρωσικών οντοτήτων μέχρι το τέλος του 2018. Αφού το OFAC (Office of Foreign Assets Control – Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων) όρισε τον Μαλοφέεφ στη λίστα των SDN (Specially Designated Nationals) [μαύρη λίστα με τα άτομα στα οποία επιβάλλονται κυρώσεις] τον Δεκέμβριο του 2014, ο Μαλοφέεφ συνέχισε να απασχολεί τον Χάνικ στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο, κατά παράβαση των κανονισμών κυρώσεων που σχετίζονται με την Ουκρανία.

Ο Μαλοφέεφ έστειλε επίσης τον Χάνικ για να εργαστεί σε ένα πρότζεκτ για την ίδρυση και τη λειτουργία ενός ελληνικού τηλεοπτικού δικτύου και στις προσπάθειες για την απόκτηση ενός βουλγαρικού τηλεοπτικού δικτύου. Υπό τις οδηγίες του Μαλοφέεφ ο Χάνικ ταξίδεψε στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία πολλές φορές το 2015 και το 2016 για να εργαστεί σε αυτές τις πρωτοβουλίες και έδινε αναφορά απευθείας στον Μαλοφέεφ για τη δουλειά του. Για παράδειγμα, τον Νοέμβριο του 2015, ο Χάνικ έγραψε στον Μαλοφέεφ ότι το ελληνικό τηλεοπτικό δίκτυο θα ήταν μια “ευκαιρία για να περιγράψουμε λεπτομερώς την άποψη της Ρωσίας στην ελληνική τηλεόραση”.

Σε σχέση με τις προσπάθειες του Μαλοφέεφ να αποκτήσει το βουλγαρικό τηλεοπτικό δίκτυο, ο Μαλοφέεφ έδωσε εντολή στον Χάνικ να λάβει μέτρα για να αποκρύψει τον ρόλο του Μαλοφέεφ στην εξαγορά διεξάγοντας τις διαπραγματεύσεις μέσω ενός Έλληνα συνεργάτη του Μαλοφέεφ (ο Έλληνας Επιχειρηματικός Συνεργάτης), έτσι ώστε να φαίνεται ότι ο αγοραστής ήταν Έλληνας υπήκοος και όχι ο Μαλοφέεφ. Ο Μαλοφέεφ χρησιμοποίησε επίσης τον Χάνικ για να τον βοηθήσει να μεταφέρει μια επένδυση 10 εκατομμυρίων δολαρίων σε μια τράπεζα χαρτοφυλακίου με έδρα το Τέξας (the Texas Bank) στον Έλληνα Επιχειρηματικό Συνεργάτη κατά παράβαση των Κανονισμών Κυρώσεων που σχετίζονται με την Ουκρανία. Το 2014, ο Μαλοφέεφ χρησιμοποίησε μια εταιρεία -βιτρίνα για να πραγματοποιήσει την επένδυση και από τον Μάρτιο ή περίπου τον Μάρτιο του 2015, ο Μαλοφέεφ άρχισε να σχεδιάζει τη μεταβίβαση της ιδιοκτησίας της εταιρείας -βιτρίνας στον Έλληνα Επιχειρηματικό Συνεργάτη ως όχημα μεταφοράς της επένδυσης στην Texas Bank. Τον Μάιο του 2015 ή περίπου, ο πληρεξούσιος δικηγόρος του Μαλοφέεφ συνέταξε μια Συμφωνία Πώλησης και Αγοράς που αποσκοπούσε στη μεταβίβαση της εταιρείας – βιτρίνας στον Έλληνα Επιχειρηματικό Συνεργάτη με αντάλλαγμα ένα δολάριο ΗΠΑ. Τον Ιούνιο του 2015, ο Μαλοφέεφ έβαλε τον Χάνικ να μεταφέρει ο ίδιος αντίγραφο του πιστοποιητικού μετοχών του Μαλοφέεφ στην Texas Bank από τη Μόσχα στην Αθήνα για να δοθεί στον Έλληνα Επιχειρηματικό Συνεργάτη. Ο Μαλοφέεφ υπέγραψε τη Συμφωνία Πώλησης και Αγοράς τον Ιούνιο του 2015, αλλά η ημερομηνία της συμφωνίας αναγράφηκε δόλια ότι έγινε ον Ιούλιο του 2014 για να φαίνεται ότι η μεταβίβαση είχε πραγματοποιηθεί πριν από την επιβολή των αμερικανικών κυρώσεων. Στη συνέχεια, ο πληρεξούσιος δικηγόρος του Malofeyev υποστήριξε ψευδώς στην Τράπεζα του Τέξας ότι η μεταφορά είχε γίνει τον Ιούλιο του 2014, παρόλο που ο Μαλοφέεφ και ο πληρεξούσιός του γνώριζαν καλά ότι η μεταβίβαση της εταιρείας-βιτρίνας εκτελέστηκε τον Ιούνιο του 2015».


Φωτογραφία από google.com



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου