Η Κυβέρνηση όχι μόνο δεν αντιτίθεται, αλλά θα ήθελε τη δημοσιοποίηση των επωνυμιών επιχειρήσεων στις οποίες επιβάλλονται πρόστιμα για φαινόμενα αισχροκέρδειας. Υπάρχει, ωστόσο, ένα καθαρά νομικό ζήτημα, καθώς μετά τον καταλογισμό γίνονται προσφυγές και τα πρόστιμα υπόκεινται σε δικαστικό έλεγχο. Ήδη ετοιμάζεται σχετική νομοθετική παρέμβαση -κατά τα πρότυπα διάταξης για τον covid- αφού η δυνατότητα άμεσης δημοσιοποίησης των ονομάτων θα ασκήσει πίεση σε επίδοξους κερδοσκόπους και θα συμβάλλει στην αποτροπή αθέμιτων εμπορικών πρακτικών και φαινομένων αισχροκέρδειας.
Με άλλη διάταξη του Υπουργείου Ανάπτυξης θα ορίζεται ανώτατο όριο, πλαφόν 3%, στην αύξηση των ενοικίων των επαγγελματικών μισθώσεων για όλο το 2022, έτσι ώστε να προστατευτούν οι επιχειρήσεις από υπέρογκες αυξήσεις ενοικίων σε μία εποχή που ο πληθωρισμός αυξάνεται και είναι κατά βάση εισαγόμενος.
Υπενθυμίζεται, ακόμη, ότι για την αποτροπή και την αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκέρδειας η Κυβέρνηση έχει:
Ήδη θεσπίσει «κόφτη» στα περιθώρια κέρδους.
Εντείνει τους ελέγχους στην αγορά.
Επιβάλει υποχρέωση των επιχειρήσεων που εμπορεύονται συγκεκριμένα προϊόντα -κυρίως πρώτες ύλες- να δηλώνουν ανά πέντε εργάσιμες μέρες τις ποσότητες που διαθέτουν, ώστε να υπάρχει καλύτερος έλεγχος των αποθεμάτων και να αποτρέπεται κάθε κερδοσκοπική προσπάθεια.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου