Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

Εγκύκλιος προς τις Εισαγγελίες για να μην αδιαφορούν για τα εγκλήματα εις βάρος των ζώων



 Τη δέσμευση του έκανε πράξη ο Ρούσσος - Εμμανουήλ Παπαδάκης, αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου, πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος και απέστειλε στις κατά τόπους εισαγγελίες της χώρας διευκρινήσεις σχετικά με τον νόμο 4039/2012 και τι αυτός ορίζει για την προστασία των ζώων, εφιστώντας έτσι την προσοχή στους εισαγγελικούς λειτουργούς που συχνά αδιαφορούν ή κάνουν τα στραβά μάτια για εγκλήματα εις βάρος των ζώων.

Ο κ. Παπαδάκης κατά τη διάρκεια των εργασιών της ημερίδας της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας με θέμα «Τα παρεμπίμποτοντα ζητήματα του δικαιϊκού μας συστήματος απέναντι στις κοινοτικές οδηγίες, την εφαρμογή τους και την ευρύτερη κοινωνική αποδοχή» που διεξήχθη στις 18/2 είχε δεσμευτεί ότι θα σταλεί σχετική εγκύκλιος την οποία μπορείτε να διαβάσετε και να κατεβάσετε εδώ.

Έτσι σήμερα διαβάζουμε από το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι: «Εγκύκλιο προς τους προϊσταμένους των Εισαγγελιών Εφετών και Πρωτοδικών της χώρας με την οποία ερμηνεύει τον ν. 4039/2012 για την προστασία των ζώων απέστειλε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ρούσσος Παπαδάκης.




Ο Ρούσσος - Εμμανουήλ Παπαδάκης στην ημερίδα της Π.Φ.Π.Ο.


 Ο εισαγγελικός λειτουργός υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι απαγορεύεται ο βασανισμός, η κακοποίηση, η κακή και βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου, καθώς και οποιαδήποτε πράξη βίας κατ΄αυτού, όπως ιδίως η δηλητηρίαση, το κρέμασμα, ο πνιγμός, το κάψιμο, η σύνθλιψη και ο ακρωτηριασμός (η στείρωση του ζώου καθώς και κάθε άλλη κτηνιατρική πράξη με θεραπευτικό σκοπό, δε θεωρείται ακρωτηριασμός), η πώληση, εμπορία και παρουσίαση - διακίνηση μέσω διαδικτύου οποιουδήποτε οπτικοακουστικού υλικού (όπως βίντεο ή άλλου είδους κινηματογραφικού ή φωτογραφικού υλικού) στο οποίο απεικονίζεται οποιαδήποτε πράξη βίας εναντίον ζώου, καθώς και σεξουαλική συνεύρεση μεταξύ ζώων και ανθρώπου με σκοπό το κέρδος ή τη σεξουαλική ικανοποίηση ατόμων που παρακολουθούν ή συμμετέχουν σε αυτά καθώς επίσης απαγορεύεται και η μονομαχία μεταξύ ζώων.

Επίσης, απαγορεύεται η χρησιμοποίηση κάθε είδους ζώου σε τσίρκο ή θίασο, όπως απαγορεύεται η εκτροφή, εκπαίδευση και χρησιμοποίηση ζώων για κάθε είδους μονομαχίες, όπως επίσης απαγορεύεται η εκτροφή και χρησιμοποίηση σκύλων και γατών για παραγωγή γούνας, δέρματος, κρέατος ή για παρασκευή φαρμακευτικών ή άλλων ουσιών.

Σε περίπτωση τραυματισμού ζώου συντροφιάς σε τροχαίο ατύχημα ο υπαίτιος της πράξης αυτής, υποχρεούται να ειδοποιήσει άμεσα τον αρμόδιο δήμο, προκειμένου να παρασχεθεί στο τραυματισμένο ζώο η απαραίτητη κτηνιατρική φροντίδα.

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Παπαδάκη, η περισυλλογή και η διαχείριση αδέσποτων ζώων συντροφιάς αποτελεί υποχρέωση των δήμων, αλλά μπορεί να ασκείται και από Συνδέσμους Δήμων, καθώς και από Φιλοζωικές Ενώσεις και Σωματεία σε συνεργασία με τους δήμους, εφόσον διαθέτουν τις κατάλληλες υποδομές.

Όπως επισημαίνεται ακόμη στην εγκύκλιο επιτρέπεται η μεταφορά ζώων στα ταξί και επιβατηγά πλοία, εφόσον τα ζώα είναι τοποθετημένα σε ασφαλές κλουβί μεταφοράς και συνοδεύονται από τον ιδιοκτήτη ή τον κάτοχό τους».




Πηγή: zoosos.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου