Έτσι χάνονται τα λεφτά μας: Παράδοξα & απίθανα του Δημοσίου που κοστίζουν μία περιουσία!
Δεν είναι να απορεί κανείς που στην Ελλάδα (και όχι μόνο) η έννοια του Δημοσίου είναι συνυφασμένη με τη σπατάλη.
Παρά τις δραστικές περικοπές, το Δημόσιο δεν παύει να μας εκπλήσσει με απίστευτες και απίθανες «μαύρες τρύπες» που καταπίνουν τα λεφτά των φορολογουμένων, θυμίζοντας αυτό που είχε υπολογίσει (προ κρίσης) η ΕΚΤ: ότι το ελληνικό Δημόσιο ήταν κάτι σαν «μαύρο κουτί» που από τη μία πλευρά έβαζες 100 ευρώ και από την άλλη έβγαιναν μόνο... 65 ευρώ. Στο ενδιάμεσο κανείς δεν γνώριζε τι είχαν γίνει τα υπόλοιπα 35 ευρώ!
Ακολουθούν 7 χαρακτηριστικά περιστατικά για γέλια και… για κλάματα:
1. Το υπουργείο Οικονομικών πρόσφατα νοίκιασε κτίριο 10.000 τετραγωνικών μέτρων για να στεγάσει το τυπογραφείο του… που δεν χρησιμοποιεί πια! Κάποτε σε αυτό τυπώνονταν οι προϋπολογισμοί, τα τριπλότυπα έντυπα, τα σήματα, κ.λπ. Σήμερα δεν τυπώνεται τίποτε από αυτά! Το κόστος; 650.000 ευρώ ενοίκιο τον χρόνο.
2. Προφανώς το email, το οποίο είναι δωρεάν και προβλέπεται μάλιστα από τον νόμο 2013 (αρ. 5, παρ. 1) για την επίδοση εγγράφων, παραμένει άγνωστο στο Δημόσιο. Έτσι, η επίδοση εγγράφων από τις δημόσιες υπηρεσίες γίνεται με τον παραδοσιακό τρόπο, κοστίζοντας 11,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Ο αναπληρωτής υπουργός Τρύφων Αλεξιάδης πιέζει ώστε από την 1η Ιανουαρίου 2016 αυτό να αλλάξει και η ηλεκτρονική επίδοση εγγράφων να γίνει υποχρεωτική. Οψόμεθα...
3. Την ώρα που υπάρχουν ιδιόκτητα ακίνητα του Δημοσίου κατάλληλα (ίσως και καλύτερα) για τη στέγαση των υπηρεσιών του, πολλά υπουργεία και υπηρεσίες καταβάλλουν ενοίκια. Μόνο το υπουργείο Οικονομικών για τη στέγαση των υπηρεσιών του πληρώνει 25 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Το κόστος για ενοικίαση ακινήτων μόνο της κεντρικής διοίκησης είναι 50 εκ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα μπορούσε να ήταν 25 φορές μικρότερο με καλύτερη διευθέτηση των υπηρεσιών και των κτιρίων.
4. Φάκελος… καθαρίστριες. Η ιστορία είναι πρόσφατη: ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ενέκρινε την πρόσληψη 165 υπαλλήλων καθαρισμού σε διάφορες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, όταν πριν από λίγο καιρό η κυβέρνηση επαναπροσέλαβε τις περίπου 400 απολυμένες καθαρίστριες του υπουργείου και μετέθεσε 17 εξ αυτών στο υπουργείο Δικαιοσύνης... Τι έγιναν οι 400 καθαρίστριες που είχαν προσληφθεί; Πολλές εξ αυτών είχαν πτυχία και προσόντα για άλλες θέσεις και μέσω ΑΣΕΠ μετατέθηκαν σε άλλες υπηρεσίες. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχουν ακόμα και τα ιδιωτικά συνεργεία καθαρισμού!
5. Η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης κλείνει 8 χρόνια ζημιών με συνολικές υποχρεώσεις άνω των 220 εκατ. ευρώ, ενώ οι ζημίες της τελευταίας χρήσης έφτασαν τα 72,4 εκατ. ευρώ. Η ΕΒΖ πήρε κρατική ενίσχυση επί υπουργίας Παναγιώτη Λαφαζάνη ύψους 30 εκατ. ευρώ από τα αποθεματικά του ειδικού εκκαθαριστή της πρώην Αγροτικής Τράπεζας. Τώρα, στα ταμεία έχουν μείνει περίπου 4-5 εκατ. ευρώ, καθώς τα υπόλοιπα 25 εκατ. ευρώ δόθηκαν για την αποπληρωμή οφειλών κυρίως σε τευτλοπαραγωγούς, ξένους προμηθευτές φασόν ζάχαρης, σε μεταφορείς τεύτλων, στην εφορία, τη ΔΕΠΑ και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ…
6. Η Ηλεκτρομηχανική Κύμης είναι θυγατρική της «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα» για την παραγωγή ειδών ρουχισμού, αλεξίσφαιρων κ.λπ. για τον ελληνικό στρατό. Οσο παρήγαγε, το κόστος ήταν τέσσερις ή πέντε φορές υψηλότερο από ό,τι τα αντίστοιχα εισαγόμενα (π.χ. από Κίνα). Σήμερα; «Η πολιτική βούληση αυτής της κυβέρνησης είναι να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες ώστε το εργοστάσιο να ξαναμπεί σε μια παραγωγική διαδικασία διασφαλίζοντας τις θέσεις εργασίας και συμβάλλοντας στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας», δήλωνε τον περασμένο Απρίλιο ο πρώην αν. ΥΕΘΑ Κώστας Ήσυχος κατά την επίσκεψή του στο εργοστάσιο. Από τότε ουδέν νεότερον από το μέτωπο. Στο μεταξύ, το κράτος οφείλει 5 δισ. ευρώ σε επιστροφές φόρων, ΦΠΑ και σε χρέη προς τις επιχειρήσεις που ήδη συμβάλλουν και συγκροτούν την παραγωγική δομή της χώρας. Με άλλα λόγια, οι πόροι για τη διατήρηση του εργοστασίου αυτού θα μπορούσαν να είχαν χρησιμοποιηθεί πιο παραγωγικά, χωρίς να χαθούν θέσεις εργασίας, αλλά αντίθετα να δημιουργηθούν νέες.
7. Βουλοκέρι… εν έτει 2015: Σε έναν διαγωνισμό οργανισμού για χαρτικά, στυλό, φακέλους κ.λπ., υπήρχαν κάποιοι όροι, όπως για παράδειγμα ότι ο προμηθευτής θα έπρεπε να καλύπτει όλη την Ελλάδα και να προμηθεύει μεταξύ άλλων και... βουλοκέρι. Ο όρος αυτός άφηνε εκτός διαγωνισμού μεγάλες αλυσίδες χαρτικών, οι οποίες ενδεχομένως να προσέφεραν τα χαρτιά και τα υπόλοιπα υλικά σε πιο ανταγωνιστικές τιμές. Ευτυχώς, πρόσφατα το βουλοκέρι βγήκε επιτέλους από τις προδιαγραφές.
Πηγή : star.gr
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου