Δευτέρα 26 Απριλίου 2021

Μητσοτάκης: Η χώρα βρίσκεται ενώπιον της έναρξης ενός ενάρετου κύκλου ταχείας ανάπτυξης

 


Την αναβάθμιση δύο σημαντικών οδικών αξόνων στη Βόρεια Ελλάδα, του άξονα Θεσσαλονίκη – Έδεσσα και του άξονα Δράμα – Αμφίπολη, ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.




«Όταν μειώνονται οι φυσικές αποστάσεις, μειώνονται και οι κοινωνικές» τόνισε ο Πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι και για την Έδεσσα και για τη Δράμα οι σύγχρονοι δρόμοι θα βοηθήσουν «έτσι ώστε να σπάσει η απομόνωση των δύο Περιφερειακών Ενοτήτων, οι οποίες είχαν μείνει πίσω ως προς το οδικό δίκτυο που τις συνέδεε με τη Θεσσαλονίκη και την Εγνατία Οδό. Υποδεχόμαστε σήμερα, την έναρξη δύο έργων που δείχνουν το ενδιαφέρον της κυβέρνησης, το ενδιαφέρον του Υπουργείου για την περιφέρεια, αλλά και για τη συνολική οικονομική και κοινωνική πρόοδο».


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι τα δύο αυτά νέα έργα, που θα υλοποιηθούν μέσω ΣΔΙΤ, θα έχουν σημαντικά κοινωνικοοικονομικά και αναπτυξιακά οφέλη για τις περιοχές καθώς θα επιτευχθεί η ταχύτερη διασύνδεση των πρωτευουσών νομών και η δημιουργία συνεκτικής αλυσίδας για την απρόσκοπτη διακίνηση επιβατών και εμπορευμάτων με την υπόλοιπη Ευρώπη. Τόνισε δε ότι θα συμβάλλουν σημαντικά στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας των μεταφορών μέσω της μείωσης των ατυχημάτων.


Η Έδεσσα πιο κοντά στη Θεσσαλονίκη, η Αμφίπολη μισή ώρα πιο κοντά στη Δράμα


«Η Έδεσσα αλλά και όλη η παραγωγική δύναμη της Πέλλας έρχονται πιο κοντά στη Θεσσαλονίκη, η Αμφίπολη μισή ώρα πιο κοντά στη Δράμα. Κυρίως, όμως, οι δρόμοι αποκτούν πια ευρωπαϊκές προδιαγραφές, διευκολύνοντας χιλιάδες οδηγούς», σημείωσε ο Πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η απόκτηση οδικών δικτύων γίνεται εναρμονισμένα με τις σύγχρονες απαιτήσεις και τους κανονισμούς συμβάλλοντας έτσι, μέσω της αναβάθμισης των υποδομών, στη δημιουργία περιφερειακής ανάπτυξης για τη χώρα.


«Η Εγνατία Οδός, λοιπόν, η οδική ραχοκοκαλιά της Βόρειας Ελλάδας, σύντομα θα αποκτήσει δύο νέους κάθετους άξονες. Οι οποίοι μάλιστα θα κατασκευαστούν με τη μέθοδο της σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Ένα μη ανταποδοτικό ΣΔΙΤ, κάτι που τους απαλλάσσει από διόδια», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενθαρρύνοντας τον θεσμό των Συμπράξεων Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα για την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων που θα λειτουργούν πολλαπλασιαστικά στην ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας.


Προεκλογική δέσμευση που υλοποιείται εντός χρονοδιαγράμματος


«Η τελευταία προεκλογική ομιλία μου πριν από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου ήταν στην Πέλλα, συγκεκριμένα στα Γιαννιτσά, όπου τότε είχα αναλάβει τη δέσμευση ότι, εφόσον οι πολίτες μας εμπιστευτούν, θα ολοκληρώσουμε την πολύπαθη σύνδεση μεταξύ Έδεσσας και Θεσσαλονίκης έτσι ώστε να βγει επιτέλους η Πέλλα από την απομόνωση» τόνισε ο Πρωθυπουργός για μια δική του προεκλογική δέσμευση που υλοποιείται και μάλιστα εντός του χρονοδιαγράμματος που είχε ορίσει ο ίδιος στην ΔΕΘ του 2019.


Κ. Καραμανλής: Έργα με συγκεκριμένο σχέδιο υλοποίησης, χρονοδιάγραμμα και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση


«Τα έργα που σας παρουσιάζουμε σήμερα αποτελούν μέρος ενός συνολικού σχεδίου για την Μακεδονία και την ευρύτερη περιοχή» ανέφερε ο Υπουργός Υποδομών & Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής. «Ενός σχεδίου με δύο ξεκάθαρους στόχους: Από τη μία πλευρά την ανάπτυξη. Σε βάθος χρόνου να φέρουμε την Θεσσαλονίκη, την Κεντρική Μακεδονία και την ευρύτερη περιοχή στο επίκεντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Σε μία νέα αναπτυξιακή πορεία με σύγχρονες υποδομές που μπορούν να τη βοηθήσουν να αναδείξει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα» τόνισε ο κ. Καραμανλής.


«Και από την άλλη», συνέχισε ο Υπουργός μιλώντας για τον δεύτερο στόχο, μια «καλύτερη καθημερινότητα: Προβλήματα τόσων ετών δεν λύνονται από τη μία στιγμή στην άλλη, όμως οφείλουμε όλοι να δουλέψουμε σκληρά για να γίνει πιο ανθρώπινη καθημερινή ζωή των πολιτών. Ιδίως σε μια τέτοια δύσκολη συγκυρία αυτό κάνει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη».


«Σήμερα όπως και κάθε άλλη φορά που η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ένα έργο δεσμευόμαστε γι’ αυτό. Δεν λέμε λόγια χωρίς περιεχόμενο αλλά δίνουμε πρακτικές λύσεις σε χρόνια προβλήματα. Και παρουσιάζουμε σήμερα και για τα δύο αυτά έργα συγκεκριμένο σχέδιο για την υλοποίησή τους, χρονοδιάγραμμα και πλάνο με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση» τόνισε ο Υπουργός Υποδομών & Μεταφορών.


Έργα με ισχυρό αποτύπωμα στις μεταφορές, στον τουρισμό και στην οικονομία


«Αυτή είναι μία μεγάλη μέρα για τον τόπο μας, καθώς ένα έργο που αποτελούσε δίκαιο αίτημα δεκαετιών, όχι μόνο για την Κεντρική Μακεδονία αλλά για ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, θα ξεκινήσει να υλοποιείται χωρίς περισσότερες αναβολές, χωρίς άλλες καθυστερήσεις», τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.


«Κύριε Πρωθυπουργέ, κύριε Υπουργέ Υποδομών και Μεταφορών, θέλω πραγματικά να σας ευχαριστήσω για τη στενή μας συνεργασία αλλά και για την αποφασιστικότητά σας» ανέφερε.


«Κάνουμε, λοιπόν, μεγάλα και σταθερά βήματα μπροστά, όσα δεν έγιναν εδώ και δεκαετίες στην περιοχή μας. Αλλάζουμε τον τόπο μας, κάνουμε καλύτερη την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας. Δημιουργούμε ταυτόχρονα νέες ευκαιρίες και προοπτικές για ανάπτυξη, δίκαιη και βιώσιμη, που θα φτάσει σε κάθε πολίτη. Η πανδημία λοιπόν δεν μας σταμάτησε», σημείωσε ο κ. Τζιτζικώστας.


«Για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στον πυρήνα της πολιτικής μας, στον πυρήνα της προσπάθειάς μας να ενισχύσουμε την οικονομία και να στηρίξουμε την κοινωνία», σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης, προσθέτοντας ότι πρόκειται για «δύο έργα με ισχυρό αποτύπωμα στις μεταφορές, στον τουρισμό και στην οικονομία της ευρύτερης περιοχής».


«Η κατασκευή του νέου οδικού άξονα είναι ιδιαίτερα σημαντική, διότι θα αντικαταστήσει τον υπάρχοντα δρόμο, που είναι ανεπαρκής και φυσικά εγκυμονεί κινδύνους όσον αφορά την ασφάλεια τόσο οχημάτων όσο και πεζών», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος.


Αμέσως μετά την εκδήλωση, ο Πρωθυπουργός περπάτησε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με πολίτες και επαγγελματίες της πόλης.


Αναλυτικά η ομιλία του Πρωθυπουργού


Κύριοι Περιφερειάρχες, κύριε Δήμαρχε, κύριε Υπουργέ, φίλες και φίλοι,


Καθώς άκουγα τον Υπουργό να μιλά θυμήθηκα ότι η τελευταία προεκλογική ομιλία μου πριν από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου ήταν στην Πέλλα, συγκεκριμένα στα Γιαννιτσά, όπου τότε είχα αναλάβει τη δέσμευση ότι, εφόσον οι πολίτες μας εμπιστευτούν, θα ολοκληρώσουμε την πολύπαθη σύνδεση μεταξύ Έδεσσας και Θεσσαλονίκης έτσι ώστε να βγει επιτέλους η Πέλλα από την απομόνωση.


Δύο μήνες αργότερα, στις 7 Σεπτεμβρίου του 2019, από το βήμα της ΔΕΘ, έλεγα επί λέξει: «Ο δρόμος Δράμας-Αμφίπολης-Εγνατίας έχει μελετηθεί και δημοπρατείται εντός 18 μηνών. Για τον Θεσσαλονίκη-Έδεσσα, που δυστυχώς είναι πολύ πιο ανώριμος, θα ξεκινήσουν αμέσως οι σχετικές μελέτες από το Υπουργείο Υποδομών».


Όπως το υποσχέθηκα, 18 μήνες μετά είμαι ξανά στη Θεσσαλονίκη για την τελική ευθεία των δύο αυτών σημαντικών έργων. Πράγματι, παρά την αναστάτωση που έφερε η πανδημία, οι μελέτες για τον άξονα Θεσσαλονίκη-Έδεσσα, αγαπητέ Αποστόλη, κ. Περιφερειάρχα, είναι πια έτοιμες.


Όπως είπε και ο Γενικός Γραμματέας, προωθούνται έργα ριζικής ανακατασκευής σε 25 από τα 80 χιλιόμετρα του συνολικού του μήκους. Κατασκευάζονται κόμβοι και παρακάμψεις που εξυπηρετούν όλες τις γύρω περιοχές. Μεγάλα τμήματα αποκτούν δύο λωρίδες, ενώ παντού αναβαθμίζεται η ασφάλεια όσων κυκλοφορούν.


Και βέβαια, αγαπητέ κ. Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, φίλε Χρἠστο, νέα όψη αποκτά και ο δρόμος Δράμας-Αμφίπολης. Εκεί θα αποκατασταθούν και θα διαπλατυνθούν τμήματα μήκους σχεδόν 14 χιλιομέτρων, αλλά θα πλαισιωθούν και από ένα εντελώς νέο τμήμα σχεδόν 17 χιλιομέτρων, μέσω του οποίου παρακάμπτονται οι οικισμοί Ροδολίβους και Πρώτης.


Είναι ένα σχετικά δὐσκολο τεχνικά έργο, καθώς περιλαμβάνει επτά ανισόπεδους κόμβους, 17 γέφυρες, έχει όμως μια τεράστια συμβολική σημασία, καθώς ενώνει την Κεντρική Μακεδονία με την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.


Η Εγνατία Οδός, λοιπόν, η οδική ραχοκοκαλιά της Βόρειας Ελλάδας, σύντομα θα αποκτήσει δύο νέους κάθετους άξονες. Οι οποίοι μάλιστα, όπως είπε και ο κ. Υπουργός, θα κατασκευαστούν με τη μέθοδο της σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Ένα μη ανταποδοτικό ΣΔΙΤ, κάτι που τους απαλλάσσει από διόδια. Ενώ η δημοπράτησή τους, εκτός από τα τρία χρόνια της εκτιμώμενης κατασκευής, συμπεριλαμβάνει και την υποχρέωση του αναδόχου να συντηρεί τους δρόμους αυτούς, για 27 χρόνια.


Το τι σημαίνουν αυτά τα νέα έργα δεν χρειάζεται, νομίζω, να το εξηγήσω αναλυτικά στους κατοίκους της Πέλλας αλλά και της Δράμας. Κέρδος σε χρόνο, αλλά κυρίως ασφάλεια. Η Έδεσσα αλλά και όλη η παραγωγική δύναμη της Πέλλας έρχονται πιο κοντά στη Θεσσαλονίκη, η Αμφίπολη μισή ώρα πιο κοντά στη Δράμα. Κυρίως, όμως, οι δρόμοι αποκτούν πια ευρωπαϊκές προδιαγραφές, διευκολύνοντας χιλιάδες οδηγούς.


Για τη σημασία των αξόνων αυτών για την τοπική οικονομία, για τη ζωή των κατοίκων μας μίλησαν οι δύο Περιφερειάρχες. Εγώ θα σημειώσω μόνο τη μεγάλη τους συμβολή στην απασχόληση αλλά και στην ανάπτυξη των χερσαίων μεταφορών, καθώς οι τομείς αυτοί αποτελούν κυβερνητικές προτεραιότητες με πανελλαδικό αποτύπωμα.


Ταυτόχρονα, όμως, είναι και επιλογές με πολιτικό περιεχόμενο. Όταν μειώνονται οι φυσικές αποστάσεις, μειώνονται και οι κοινωνικές. Και πιστεύω ότι και για τη Δράμα, αλλά και για την Έδεσσα, εδώ και πολλά χρόνια ίσχυε η φράση «τόσο κοντά αλλά τόσο μακριά». Το «τόσο κοντά» λοιπόν, πια, θα γίνει όσο κοντά θα μπορούν να επικοινωνούν αυτές οι δύο πόλεις με σύγχρονους δρόμους έτσι ώστε να σπάσει και η απομόνωση των δύο Περιφερειακών Ενοτήτων, οι οποίες είχαν μείνει πίσω ως προς το οδικό δίκτυο που τις συνέδεε με τη Θεσσαλονίκη και την Εγνατία Οδό.


Με άλλα λόγια, υποδεχόμαστε σήμερα, την έναρξη δύο έργων που δείχνουν το ενδιαφέρον της κυβέρνησης, το ενδιαφέρον του Υπουργείου για την περιφέρεια, αλλά και για τη συνολική οικονομική και κοινωνική πρόοδο. Αλλά και την υλοποίηση μιας διπλής εξαγγελίας την οποία την είπαμε στη Μακεδονία και την κάνουμε πράξη στη Μακεδονία.


Θέλω να συγχαρώ ιδιαίτερα το Υπουργείο και τον Υπουργό, αλλά και τον Γενικό Γραμματέα. Δεν ήταν εύκολο να ξεπεράσουμε τις αγκυλώσεις οι οποίες ήρθαν από το παρελθόν και να εξασφαλίσουμε το κατάλληλο χρηματοδοτικό εργαλείο έτσι ώστε να είμαστε πια απολύτως σίγουροι ότι τα έργα αυτά μπορούν να γίνουν πράξη. Γι’ αυτό και όταν μίλησα στη Θεσσαλονίκη το ‘19 δεν είχα δεσμευτεί τότε για τον τρόπο με τον οποίον θα γινόντουσαν πράξη τα έργα αυτά. Χρειαστήκαμε λίγο χρόνο για να δρομολογήσουμε τις σχετικές διαδικασίες αλλά σήμερα είμαστε απολύτως σίγουροι ότι αυτά τα έργα, πια, επιτέλους μετά από καθυστέρηση πολλών δεκαετιών, θα προχωρήσουν.


Μπροστά μας, έχουμε το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, την «Ελλάδα 2.0». Δηλαδή, την Ελλάδα των επόμενων δεκαετιών, που περιλαμβάνει εκατοντάδες έργα που θα αναμορφώσουν το παραγωγικό μοντέλο, την εικόνα αλλά και την καθημερινότητα σε ολόκληρη την επικράτεια. Υπάρχουν, όμως, και προβλήματα που έρχονται δυστυχώς από το παρελθόν. Εκκρεμότητες του παρελθόντος τις οποίες λύνουμε. Και ένας από αυτούς τους παλιούς λογαριασμούς με το χθες είναι και αυτός που κλείνουμε τώρα με τους δύο αυτούς οδικούς άξονες.


Η Ελλάδα, φίλες και φίλοι -και επιτρέψτε μου να κλείσω με αυτό- είναι απολύτως έτοιμη να κάνει το μεγάλο άλμα στο μέλλον. Μόλις χθες ο οίκος Standard & Poor’s αναβάθμισε το ελληνικό χρέος με θετική προοπτική για το μέλλον, πιστοποιώντας και με αυτόν τον τρόπο την εμπιστοσύνη που οι διεθνείς επενδυτές δείχνουν στην προοπτική της ελληνικής οικονομίας.


Πριν από λίγες μέρες εξήγγειλα μια σειρά από σημαντικές φορολογικές μειώσεις, που αφορούν το φόρο εισοδήματος στις επιχειρήσεις, την προκαταβολή που θα πληρώνουν οι επιχειρήσεις, την κατάργηση του τέλος επιτηδεύματος για το 2022 και τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών για τον επόμενο χρόνο. Παρά την πανδημία και παρά την κρίση, η κυβέρνηση αυτή είναι συνεπής στην υλοποίηση του προεκλογικού της προγράμματος.


Είχα δεσμευτεί ότι θα επιστρέψω στη μεσαία τάξη αυτά που της πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση αυτή υλοποιεί αυτήν την προεκλογική της δέσμευση.


Σε αυτόν το δρόμο θα βαδίσουμε όλοι μαζί, με σιγουριά, με αυτοπεποίθηση, με προγραμματισμό, μιλώντας πάντα τη γλώσσα της αλήθειας. Σε συνεργασία με την Περιφερειακή και την Τοπική Αυτοδιοίκηση βρισκόμαστε στην έναρξη ενός ενάρετου κύκλου γρήγορης ανάκαμψης για τη χώρα μας, ενός κύκλου ανάκαμψης ο οποίος μετά την πανδημία θα ωφελήσει όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες.


Καλή αρχή, λοιπόν, στα δύο νέα έργα. Είμαι σίγουρος ότι οι διαγωνιστικές διαδικασίες, κ. Υπουργέ, κ. Γενικέ Γραμματέα, θα τρέξουν γρήγορα. Και ελπίζω η επόμενη συνάντησή μας για τις δύο νέες αρτηρίες να γίνει, πλέον, στα εργοτάξιά τους, καθώς δεν μιλάμε μόνο με σχέδια, μιλάμε με έργα.


Η καλύτερη απόδειξη των έργων για τα οποία μιλάμε είναι και η ολοκλήρωση των έργων που γίνονται στο αεροδρόμιο «Μακεδονία». Η Θεσσαλονίκη πια, αγαπητέ Δήμαρχε, αγαπητέ Περιφερειάρχα, αποκτά ένα αεροδρόμιο αντάξιο όχι μόνο της ιστορίας της, αλλά και της προοπτικής της.


Σε αυτόν τον δρόμο θα συνεχίσουμε με σιγουριά και με αυτοπεποίθηση. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.


Ο οδικός άξονας Θεσσαλονίκη – Έδεσσα


Το έργο αφορά στην αναβάθμιση του οδικού άξονα συνολικού μήκους περίπου 80 χλμ που σήμερα περιλαμβάνει τμήματα με ανεπαρκή διαμόρφωση, μεγάλες κατά μήκος κλίσεις, ανεπαρκείς οδικές διατομές, κακή ορατότητα, και πολύ συχνά διέρχεται μέσω πόλεων. Η περιοχή στην οποία θα εκτελεστεί το έργο εκτείνεται από το νομό Θεσσαλονίκης έως και το νομό Πέλλας. Στο έργο περιλαμβάνεται, επίσης, η συντήρηση και λειτουργία του συνολικού μήκους των 80 χλμ του οδικού άξονα για περίοδο 27 ετών που θα εκκινεί μετά την τριετή κατασκευαστική περίοδο του έργου.


Ο οδικός άξονας Δράμα – Αμφίπολη


Το έργο αφορά στην αναβάθμιση της Εθνικής Οδού Δράμας – Αμφίπολης, είτε με αποκατάσταση και διαπλάτυνση τμημάτων της υπάρχουσας οδού είτε με κατασκευή εντελώς νέων τμημάτων κατά μήκος του τμήματος από Παλιοκώμη σε Μαυρολεύκη, και από Μαυρολεύκη σε Δράμα συνολικού μήκους 43 χλμ. Συγκεκριμένα, η κύρια αρτηρία θα αναβαθμιστεί σε αυτοκινητόδρομο με αποκατάσταση της υπάρχουσας οδοποιίας για περίπου 13,5 χλμ και κατασκευή περίπου 29,5 χλμ νέων τμημάτων. Τα κύρια χαρακτηριστικά του έργου περιλαμβάνουν την αναβάθμιση της κύριας αρτηρίας, την κατασκευή δύο νέων τμημάτων και τη σύνδεση με τις υφιστάμενες οδούς με 9 κόμβους. Στη σύμβαση θα προβλέπεται η λειτουργία και συντήρηση του οδικού άξονα μήκους 43 χλμ, για περίοδο 27 ετών που θα εκκινεί μετά την τριετή κατασκευαστική περίοδο του έργου.


Τον Πρωθυπουργό υποδέχτηκαν ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστος Μέτιος, ο Δημαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης ενώ στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, η διευθύντρια του γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Μαρία Αντώνιου, οι βουλευτές της ΝΔ στην Πέλλα και τη Δράμα, καθώς επίσης εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και των επιμελητηριακών θεσμών.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου