Δευτέρα 26 Απριλίου 2021

9/10 νομίζουν ότι είναι σκύλος: Εσύ ξέρεις τι ζώο είναι στ’ αλήθεια ο Γκούφι;

 


90 και βάλε χρόνια είναι η μεγαλύτερη σχέση που έχουμε με χαρακτήρες της Disney, με τον Μίκι και την παρέα του να αποτελούν την αρχή για την έννοια του animation και της μορφής που πήρε το καρτούν στον κινηματογράφο της Δύσης.

Στα animation δεν έχουν όλα τα πράγματα λογική. Βασικά τίποτα δεν έχει λογική, αλλά όταν τα βλέπεις, έχεις αποφασίσει να διαβείς μια πόρτα που θα υπάρχει η λογική του παραλόγου. Ακόμα όμως και σε αυτή τη συνθήκη, εμφανίζονται μικρές λεπτομέρειες που δεν εξηγούνται ούτε απ΄αυτή τη λογική.

Δύο είναι τα διαχρονικά ερωτήματα σχετικά με το σύμπαν του Μίκι: 1) γιατί ο Ντόναλντ φοράει πετσέτα όταν βγαίνει από το μπάνιο, αφού είναι πάντοτε γυμνός από τη μέση και κάτω και 2) πώς γίνεται ο Μίκι να έχει φίλο τον Γκούφι, που είναι σκύλος και μιλάει, αλλά να έχει και κατοικίδιο σκύλο, τον Πλούτο, που δεν μιλάει;

Κι ενώ το πρώτο ερώτημα δεν θα βρει ποτέ απάντηση, το δεύτερο ίσως έχει μια απάντηση που αναιρεί όλα όσα πιστεύαμε.

Αρχικά να πούμε ότι ο Γκούφι είναι ένας χαρακτήρας που εξελίχθηκε από τον Dippy Dawg. Το δεύτερο όνομα σαφώς είναι γραμμένο έτσι ώστε να θεωρήσουμε πως πρόκειται για σκύλο. Και η αλήθεια είναι πως η φιγούρα του δεν παραπέμπει πουθενά αλλού.

Από τη στιγμή που ο Γκούφι είναι σκύλος, προκύπτει και ένα δεύτερο ερώτημα, πώς γίνεται να τα φτιάχνει με την Κλάραμπελ που είναι αγελάδα, ενώ τέτοιο ανομοιογενές ζευγάρι δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο του Μίκι;

Έρχεται λοιπόν εδώ η ανατρεπτική θεωρία που διαβάζοντας την, θα πεις ένα μεγάλο και μακρόσυρτο «ΤΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙ», αλλά δεν είναι και τόσο αβάσιμη.



9/10 νομίζουν ότι είναι σκύλος: Εσύ ξέρεις τι ζώο είναι στ' αλήθεια ο Γκούφι;

Ω, ναι… Αυτό ακριβώς που διαβάζεις. Η θεωρία λοιπόν υποστηρίζει ότι ο Γκούφι είναι σχεδιασμένος σαν μια αγελάδα του Αμπερντίν και ο λόγος που έχει αποσιωπηθεί από τη Disney, είναι επειδή δεν είναι Αμερικάνος και στο ξεκίνημα της, οι εποχές ήταν φουλ ρατσιστικές. Άρα, λέει η θεωρία, ότι για χρόνια λεγόταν ότι είναι σκύλος, ώστε πια ξεχάστηκε ή δε γινόταν να ανατραπεί με την αλήθεια.

Μια αλήθεια, που αν είναι έτσι, τότε εξηγείται και η σχέση του με την Κλάραμπελ, που είναι άλλη ράτσα αγελάδας, αλλά και το ότι μιλάει ενώ ο Πλούτο δε μπορεί. Καταργείται κιόλας το σενάριο του ταξικού διαχωρισμού των σκύλων, με την ύπαρξη ενός ανώτερου είδους όπου ανήκει ο Γκούφι, κι ενός κατώτερου όπου ανήκει ο Πλούτο.


Πηγή : menshouse.gr



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου