Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017

Ν. Μπακογιάννη: Εγκλωβισμένη σε παγίδα χαμηλής ανάπτυξης η οικονομία



Τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την παγκόσμια οικονομία φέρνει στο προσκήνιο η τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη, επισημαίνοντας πως έρχονται, προκειμένου να επιβεβαιώσουν την αναιμική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, ακολουθώντας αντίστοιχες αρνητικές αναθεωρήσεις προβλέψεων άλλων διεθνών οργανισμών και πολλών ερευνητικών ιδρυμάτων.

"Το Ταμείο αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις του για τις αναπτυξιακές επιδόσεις της χώρας μας το 2017 (από 2,2% σε 1,8% του Α.Ε.Π.) και το 2018 (από 2,7% σε 2,6 % του Α.Ε.Π.). Οι οικονομίες της Νότιας Ευρώπης που αντιμετώπισαν τις συνέπειες της οικονομικής ύφεσης, όπως η ελληνική, ανακάμπτουν σημειώνοντας πραγματικά εντυπωσιακές επιδόσεις. Η Ισπανία αναμένεται να καταγράψει ανάπτυξη 3,1% το 2017 και η Πορτογαλία 2,75%, στο σύνολο της περιόδου 2015-2018”, σημείωσε, σε δήλωσή της, η κ. Μπακογιάννη.

Παράλληλα, η βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αρμόδια τομεάρχης επεσήμανε ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται εγκλωβισμένη σε μια παγίδα χαμηλής ανάπτυξης, αποτελώντας τη μεγαλύτερη "αρνητική έκπληξη” της έκθεσης του Δ.Ν.Τ. ανάμεσα στα αναπτυγμένα Κράτη, καθώς την περίοδο 2015-2018 καταγράφει απόκλιση των αρχικών προβλέψεων της τάξης του -1,5%.

"Ακόμη χειρότερα, αδυνατούμε να εκμεταλλευτούμε τις σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητες, όπως καταδεικνύεται από τη μεγάλη απόσταση ανάμεσα στο πραγματικό και το δυνητικό ΑΕΠ.

Η καθυστέρηση στην υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και η αδυναμία κατάρτισης και εφαρμογής ενός ολοκληρωμένου αναπτυξιακού σχεδίου με επίκεντρο τη στήριξη της επιχειρηματικότητας για την οριστική ανάταξη της οικονομίας, ενισχύουν την έλλειψη αξιοπιστίας της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής, η οποία με τη σειρά της αντανακλάται στο αρνητικό οικονομικό κλίμα και καταλήγει σε ασθενείς αναπτυξιακές επιδόσεις”, ανέφερε η κ. Μπακογιάννη.

Τόνισε δε πως η Ελλάδα χρειάζεται απαραίτητα να καταγράψει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης στα επόμενα χρόνια, προκειμένου να επουλώσει τις κοινωνικές πληγές της πολύχρονης ύφεσης, να βελτιώσει τα δημόσια οικονομικά της και να συγκλίνει με τις αναπτυγμένες οικονομίες της Ευρωζώνης, παραμένοντας στον πυρήνα των ευρωπαϊκών εξελίξεων. "Η σημερινή φθίνουσα στασιμότητα είναι καταστροφική. Η χώρα χρειάζεται πολιτική αλλαγή”, επεσήμανε. 



Πηγή : capital.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου