Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023

Ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την έκδοση νέου τύπου ταυτότητας



Σε λειτουργία τέθηκε από χθες η πλατφόρμα id.gov.gr για τον προγραμματισμό ραντεβού για την έκδοση των νέων Δελτίων Ταυτότητας. Η Ελλάδα κάνει το επόμενο βήμα στην ασφάλεια των πολιτών της ανταποκρινόμενη στον ευρωπαϊκό κανονισμό, αλλά και στις απαιτήσεις διεθνών φορέων. Η ταυτότητα όπως τη γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, θα πάψει να έχει ισχύ τον Αύγουστο του 2026. Η χώρα μας εναρμονίζεται με την υπόλοιπη Ευρώπη, διευκολύνει την καθημερινότητα, τις συναλλαγές, τις μετακινήσεις και τη ζωή των πολιτών, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της τεχνολογίας.

  • Οι νέες ταυτότητες είναι απολύτως ασφαλείς, ειδικά απέναντι σε ζητήματα πλαστογραφίας και το νέο Δελτίο Ταυτότητας δεν παρέχει πρόσβαση με κανένα τρόπο σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. Η ελληνική νομοθεσία είναι πλήρως συμβατή και εναρμονισμένη με την ευρωπαϊκή. Συνεπώς, η διαδικασία έκδοσης του νέου ελληνικού δελτίου ταυτότητας πληροί απόλυτα τις πλέον απαιτητικές προϋποθέσεις που τίθενται από το ευρωπαϊκό και εθνικό δίκαιο.
  • Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι πολίτες -μικρές μειοψηφίες- που ανησυχούν για τα ατομικά δικαιώματα και υποκύπτουν στην παραπληροφόρηση παραθρησκευτικών κύκλων και άλλων ποικίλων επιτήδειων διακινητών θεωριών αντισυστημισμού και συνομωσιολογίας. Όπως έχει δηλώσει ο Πρωθυπουργός “ούτε τσιπάκια έχουν οι ταυτότητες, κάμερες, μικρόφωνα, διάφορα άλλα ευτράπελα τα οποία ακούγονται. Ας μην γίνουν οι πολίτες θύματα εμπαιγμού”. Συνοπτικά:
    • Τα νέο δελτίο ταυτότητας δεν εμπεριέχει τεχνολογία που μπορεί να καταγράψει δεδομένα ελέγχου θέσης. Τα στοιχεία που συλλέγονται είναι τα απολύτως απαραίτητα και θέτουν στο επίκεντρο την ασφάλεια των πολιτών.
    • Ο ΑΜΚΑ δεν περιλαμβάνεται στο νέο δελτίο ταυτότητας ούτε σε εμφανές εξωτερικό σημείο, ούτε αποθηκευμένος εσωτερικά. Το νέο δελτίο ταυτότητας δεν έχει στοιχεία που θα μπορούσαν να δώσουν πρόσβαση σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα που σχετίζονται με την υγεία.
    • Η αναγραφή της ομάδας αίματος είναι προαιρετική και γίνεται μέσω βεβαίωσης νοσηλευτικού ιδρύματος ή υγειονομικού εργαστηρίου, στην οποία αναγράφεται η ομάδα αίματος και το RHESUS, μόνο για όσους πολίτες το επιθυμούν.
    • Το δελτίο ταυτότητας Ελλήνων πολιτών αποτελεί ένα διοικητικό έγγραφο και δεν αναγράφεται καμία πληροφορία θρησκευτικού ενδιαφέροντος.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου