Σάββατο 26 Αυγούστου 2023

416 πυρκαγιές σε έξι ημέρες

 



Η χώρα βρίσκεται εδώ και αρκετές εβδομάδες κάτω από ένα εκρηκτικό μείγμα θερμοκρασιών καύσωνα, παρατεταμένης ξηρασίας και ισχυρών ανέμων. Ένα μείγμα που σηματοδοτεί ότι περνάμε το πιο δύσκολο καλοκαίρι -από τότε που είναι διαθέσιμα μετεωρολογικά στοιχεία- για την κατάσβεση των πυρκαγιών και το πιο ευνοϊκό καλοκαίρι για την εκδήλωσή τους. Όσο περνά το καλοκαίρι και ξηραίνεται περισσότερο η ατμόσφαιρα, το έδαφος και τα δάση μας, με συνέπεια όταν φυσούν πολύ ισχυροί άνεμοι, τα μελτέμια τον Αύγουστο, τότε γίνονται πιο δύσκολες οι συνθήκες. Κάποια στοιχεία αποτυπώνουν ανάγλυφα την πραγματικότητα:

  • Το επίπεδο κινδύνου 5 φέτος έχει χτυπήσει "κόκκινο" επτά φορές. Το 2021, με τις μεγάλες πυρκαγιές στη βόρεια Εύβοια, τη Βαρυμπόμπη και την Ηλεία, το επίπεδο κινδύνου ξεπεράστηκε τέσσερις φορές, δύο φορές το 2019 και μία φορά το 2012.
  • Τις τελευταίες έξι μέρες, από την Παρασκευή ως χθες, είχαμε 418 δασικές πυρκαγιές, που αυτονόητα οδήγησαν σε πολυδιάσπαση των δυνάμεων πυρόσβεσης.
  • Ξεσπούν, κατά μέσο όρο, 70 πυρκαγιές την ημέρα σε όλη τη χώρα, με μία mega-fire, μεγάλη πυρκαγιά, όπως ορίζεται, στα σύνορά μας στον Έβρο.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου