Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

Η προκήρυξη για την επίθεση στα γραφεία του ΣΕΒ βρέθηκε σε καφάο



Προκήρυξη ανάληψης ευθύνης για την έκρηξη στο ΣΕΒ, στις 24 Νοεμβρίου 2015, στην οδό Ξενοφώντος στο Σύνταγμα, βρήκε η αντιτρομοκρατική.

Προκήρυξη ανάληψης ευθύνης για την έκρηξη στο ΣΕΒ, στις 24 Νοεμβρίου 2015, στην οδό Ξενοφώντος στο Σύνταγμα, βρήκαν αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας μέσα σε καφάο στα Εξάρχεια.

Άγνωστος είχε επικοινωνήσει με το τηλεφωνικό κέντρο του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη, ειδοποιώντας για την ύπαρξη της προκήρυξης στη συμβολή των οδών Εμ. Μπενάκη και Σμολένσκι σε κάδο απορριμμάτων.

Η υπάλληλος επικοινώνησε με την αστυνομία αναφέροντας τα λόγια του αγνώστου. Αρχικά οι αστυνομικοί δεν εντόπισαν κάτι στο συγκεκριμένο σημείο και συνέχιζαν την έρευνα.

Λίγο αργότερα μέσα σε καφάο εντόπισαν ένα στικάκι το οποίο φαίνεται να περιέχει την προκήρυξη ανάληψης ευθύνης για το ΣΕΒ.

Μεταφέρθηκε άμεσα στα γραφεία της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας όπου μετά από την εξερεύνησή του για γενετικό υλικό και αποτυπώματα, θα το άνοιγαν οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., προκειμένου να  δουν το περιεχόμενο και την επωνυμία που αναλαμβάνει την ευθύνη της βομβιστικής επίθεσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τρόπος αποθήκευσης της προκήρυξης σε usb έχει ομοιότητες με την επωνυμία «Επαναστατική Ανατροπή», μετάλλαξη της «6ηςΔεκέμβρη» όπως ανέφεραν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ.,  η οποία είχε αναλάβει την ευθύνη της βομβιστικής επίθεσης που έγινε στις 27 Μαρτίου 2013 στο σπίτι του εφοπλιστή Νίκου Τσάκου, στη συμβολή των οδών Ροβέρτου Γκάλλι και Προπυλαίων, στην περιοχή της Ακρόπολης.

Και εκείνη η προκήρυξη ήταν αποθηκευμένη σε ψηφιακή μορφή, σε στικάκι (memory stick), μέσα σε φάκελο, ο οποίος περισυνελέγη από αστυνομικούς της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, κατόπιν ειδοποίησης της «Εφημερίδας των Συντακτών».

Ο φάκελος με το επίμαχο στικάκι είχε βρεθεί στο τέρμα των οδών Αναξαγόρα και Τσάφου, στην Καισαριανή, στην αναθηματική πλάκα «Άρη Βελουχιώτη». Στο σημείο όπου ο Θανάσης Κλάρας μίλησε για πρώτη φορά, το 1941, για ένοπλο αγώνα σε 12 Καισαριανιώτες συντρόφους του.

Γιατί ρίχνουν το βλέμμα στην Πόλα Ρούπα  

Να σημειώσουμε ότι υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. άφηναν ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για την επωνυμία που θα αναλάμβανε την ευθύνη της βομβιστικής επίθεσης στο ΣΕΒ. Έλεγαν χαρακτηριστικά:

«Είναι ελεύθερη η Πόλα Ρούπα, και δύο τουλάχιστον μέλη του Επαναστατικού Αγώνα, που συνήθιζε να χτυπά οικονομικούς στόχους. Το έκανε το 2005 με βόμβα στο Υπουργείο Οικονομικών. Στη Βουλή είχε χτυπήσει και η Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς. Οι βομβιστές όμως δεν είναι… άπειροι».



 Οι επικεφαλής των αρμόδιων διωκτικών αρχών εκτιμούσαν ότι θα χρησιμοποιηθεί μία νέα ονομασία, παρότι ο τύπος και η συνδεσμολογία της βόμβας έχει ομοιότητες με άλλες που έχουν τοποθετήσει ο Επαναστατικός Αγώνας, η Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, η  6η Δεκέμβρη και η «μετονομασία» της Επαναστατική Ανατροπή, κάτι που αναμένεται να επιβεβαιωθεί με το άνοιγμα του usb.

Οι αρμόδιοι αξιωματικοί συσχέτιζαν την επίθεση εναντίον του ΣΕΒ με βομβιστικές ενέργειες, όπως εκείνες εναντίον της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης, τη ΔΟΥ Ν. Κόσμου ή το σπίτι του εφοπλιστή στην Πλάκα.

Τα κείμενα ανάληψης ευθύνης για τις παραπάνω επιθέσεις υπέγραφαν τις δύο πρώτες  η «Επαναστατική Οργάνωση 6η Δεκέμβρη» και την Τρίτη η «Επαναστατική Ανατροπή».

  Η βόμβα στο ΣΕΒ, φέρεται να ήταν τοποθετημένη σε μεταλλικό φορέα, ενδεχομένως μαγειρικό σκεύος (κατσαρόλα), κάτι που οδηγούσε  τις έρευνες προς ασύλληπτα ή νέα μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς, η οποία συνήθιζε να τοποθετεί τους εκρηκτικούς μηχανισμούς της σε κατσαρόλες.

Επίσης, στην εκρηκτική ύλη της ζελατινοδυναμίτιδας φαίνεται να είχαν εντοπιστεί προσμίξεις ANFO (νιτρικό αμμώνιο και πετρέλαιο), που χρησιμοποιούσε συνεχώς ο Επαναστατικός Αγώνας στις τελευταίες επιθέσεις του όπως και σε αυτή έξω από την τράπεζα της Ελλάδος, στις 10 Απριλίου 2014.

Αντίστοιχες προσμίξεις είχαν χρησιμοποιήσει και οι Πυρήνες της Φωτιάς στη συνδεσμολογία των βομβών τους αν και σε κάποιες περιπτώσεις υπήρχαν υποψίες ότι είχε "δανειστεί" βόμβες του Επαναστατικού Αγώνα.

 Η εγχώρια τρομοκρατία, που βρισκόταν σε ύφεση σύμφωνα με τον κ. Τόσκα, προέβη σε ένα χτύπημα υψηλού ρίσκου και συμβολισμού, το οποίο φαίνεται να υλοποιήθηκε από δύο τουλάχιστον άτομα, τα οποία φορούσαν κράνη και κινήθηκαν επί της οδού Ξενοφώντος, πιθανόν χρησιμοποιώντας μοτοσυκλέτα. Ένας από αυτούς άφησε στην είσοδο των γραφείων του ΣΕΒ, ένα σακίδιο πλάτης που περιείχε την βόμβα.

Η έκρηξη σημειώθηκε στις 03:35 τις 24ης Νοεμβρίους, σείοντας την περιοχή, ενώ ο ήχος της ακούστηκε σε πολλά προάστια της Αττικής.


Η οδός Ξενοφώντος θύμιζε βομβαρδισμένο τοπίο 

Είχαν προηγηθεί δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη και στην Εφημερίδα των Συντακτών. Ο άγνωστος, που τηλεφώνησε περίπου στις 02:50-02:55, με αλλοιωμένη φωνή ή ηχογραφημένο μήνυμα, είπε ότι «σε σαράντα λεπτά θα εκραγεί βόμβα στον ΣΕΒ, στην οδό Ξενοφώντος, στο Σύνταγμα. Προσέξτε δεν είναι φάρσα»

. Η περιοχή αποκλείστηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ υπήρξε και μερική εκκένωση του ξενοδοχείου που βρίσκεται στην ίδια οδό.

Ο ωρολογιακός εκρηκτικός μηχανισμός περιείχε περίπου 3-4 κιλά ζελατινοδυναμίτιδας, ήταν μέτριας ισχύος, αλλά η στενότητα του δρόμου, εκτόνωσε το ωστικό κύμα πάνω στα κτίρια. Στο σημείο που έγινε η έκρηξη, άνοιξε κρατήρας, μεγάλες ζημιές υπέστη η πρόσοψη των γραφείων του ΣΕΒ και ακόμη μεγαλύτερες η πρεσβεία της Κύπρου που βρισκόταν ακριβώς απέναντι.

Μικρότερες ήταν οι ζημιές στο διπλανό ξενοδοχείο και τα γραφεία του Ευρωκοινοβουλίου.

Τα κλιμάκια αστυνομικών πήραν το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας του ΣΕΒ και της Πρεσβείας, καταστημάτων αλλά και από κάμερες διαχείρισης κυκλοφορίας, από την συγκεκριμένη περιοχή αλλά και από την ευρύτερη που εκτεινόταν έως τη Λ. Συγγρού και Λ. Βουλιαγμένης.



Πηγή : thetoc.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου