Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2022

Iράν: Υπό κατ’ οίκον περιορισμό η αθλήτρια που αγωνίστηκε χωρίς χιτζάμπ στη Σεούλ

 


Υπό κατ’ οίκον περιορισμό φέρεται να τέθηκε η αθλήτρια αναρρίχησης από το Ιράν που είχε αγωνιστεί χωρίς τη χιτζάμπ της στο Ασιατικό Πρωτάθλημα στη Νότια Κορέα κι έτυχε πανηγυρικής υποδοχής από πλήθος κόσμου κατά την επιστροφή της στην Τεχεράνη την περασμένη Τετάρτη.

Επικαλούμενη «πληροφορημένη πηγή» η περσική υπηρεσία του BBC είπε ότι η Ελνάζ Ρεκαμπί δέχθηκε πιέσεις για να προβεί σε μια «εξαναγκασμένη ομολογία» μετά την επιστροφή της στην Τεχεράνη, όπου την υποδέχθηκε πλήθος. Η πηγή είπε στο BBC ότι η Ιρανή αθλήτρια δεν πήγε στο σπίτι της στη συνέχεια, αλλά την έθεσαν υπό κράτηση «στην εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία υπό την επίβλεψη αστυνομικών με πολιτικά μέχρι να συναντηθεί με τον υπουργό» Αθλητισμού, Χαμίντ Σατζάρι. Κι υποστήριξε ότι απείλησαν τη Ρεκαμπί ότι θα κατάσχουν περιουσιακά στοιχεία αξίας 100 εκατ. ριάλ (περίπου 315.000 ευρώ) της οικογένειάς της αν δεν προβεί στην «ομολογία» ότι «ξέχασε» να βάλει τη χιτζάμπ της πριν τον αγώνα.

Την Παρασκευή, μια ομάδα προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με έδρα τη Νέα Υόρκη κάλεσε τη Διεθνή Ομοσπονδία Αθλητικής Αναρρίχησης (IFSC) να εντείνει τις προσπάθειές της περισσότερα για την προστασία της. Ρεκαμπί. Το IFSC «πρέπει να συνεργαστεί με οργανώσεις για τα δικαιώματα για να προστατεύσει την αθλήτρια Ελνάζ Ρεκαμπί και όλους τους Ιρανούς αθλητές», ανέφερε στο Twitter το Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ιράν. «Μην παίρνετε στα σοβαρά όσα λέει η κυβέρνηση του Ιράν – έχει τεκμηριωμένο ιστορικό συλλήψεων, ακρωτηριασμού και δολοφονίας όσων της αντιτίθενται».


Πηγή: iefimerida.gr



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου