Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019

Brexit : Η Ευρώπη το παίζει σκληρή, αλλά ίσως «αναγκαστεί» να δώσει παράταση 3 μηνών



Ρεπορτάζ των Sunday Times αναφέρει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι διατεθειμένη να καθυστερήσει το Brexit μέχρι τον Φεβρουάριο, αν ο Μπόρις Τζόνσον δεν είναι σε θέση να περάσει τη συμφωνία του από το κοινοβούλιο της χώρας μέσα στην εβδομάδα.

Μπορεί η Ευρώπη να έχει δηλώσει ότι δεν θα βιαστεί να αποφασίσει για το αν θα δώσει την παράταση που… με το ζόρι ζήτησε ο Μπόρις Τζόνσον αργά το βράδυ του Σαββάτου.

Ωστόσο, το ρεπορτάζ των Sunday Times αναφέρει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι διατεθειμένη να καθυστερήσει το Brexit μέχρι τον Φεβρουάριο, αν ο Μπόρις Τζόνσον δεν είναι σε θέση να περάσει τη συμφωνία του από το κοινοβούλιο της χώρας μέσα στην εβδομάδα.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, διπλωματικές πηγές ανέφεραν πως η καθυστέρηση θα είναι «ανταλλάξιμη». Δηλαδή η Βρετανία θα μπορούσε να φύγει νωρίτερα, την 1η ή 15η Νοεμβρίου, τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο, εάν η συμφωνία περάσει από όλα τα στάδια πριν τελειώσει η παράταση.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, δεν θα ληφθεί απόφαση έως ότου οι κυβερνήσεις της ΕΕ μπορέσουν να αξιολογήσουν τις πιθανότητες η συνθήκη εξόδου από την ΕΕ να περάσει από το κοινοβούλιο, όχι πριν από την Τρίτη αυτή την εβδομάδα.

Εάν ο πρωθυπουργός αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ή οι βουλευτές αναγκάσουν ένα δεύτερο δημοψήφισμα τότε οι χώρες που ηγούνται από τη Γερμανία θα πιέσουν για μεγαλύτερη παράταση, πιθανώς μέχρι τον Ιούνιο του επόμενου έτους.


Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Νωρίτερα Ευρωπαίοι διπλωμάτες που συναντήθηκαν σήμερα, δήλωσαν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα σπεύσει να αποφασίσει σχετικά με το αίτημα που διατύπωσε απρόθυμα ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον για μια νέα αναβολή του Brexit.

Σε μια… σπάνια Κυριακάτικη συνάντηση των πρεσβευτών των 27 κρατών που θα παραμείνουν στην ΕΕ μετά το Brexit, οι διπλωμάτες αποφάσισαν να προωθήσουν τη συμφωνία του Τζόνσον στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την απαιτούμενη έγκριση. Το ευρωκοινοβούλιο συνεδριάζει την επόμενη εβδομάδα στο Στρασβούργο.

«Περιμένουμε περισσότερη σαφήνεια προς το τέλος της εβδομάδας, ελπίζοντας πως μέχρι τότε θα δούμε επίσης πώς εξελίσσονται τα πράγματα στο Λονδίνο», δήλωσε ανώτατος διπλωμάτης της ΕΕ. Άλλος πρόσθεσε πως η σημερινή συνεδρίαση ήταν πολύ σύντομη. «Δεν έγιναν ερωτήσεις, δεν υπήρξε συζήτηση. Περιμένουμε».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε χθες πως έλαβε το αίτημα για παράταση και πως τώρα θα συζητήσει με τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες πώς θα αντιδράσει.

Αν και έχουν κουραστεί με τη βασανιστική διαδικασία του Brexit, οι ηγέτες της ΕΕ θέλουν να αποφύγουν μια έξοδο της Βρετανίας  χωρίς συμφωνία και έτσι δεν θεωρείται πιθανό να απορρίψουν το αίτημα για παράταση. Ελπίζουν ότι η συμφωνία μπορεί τελικά να εγκριθεί στο Λονδίνο.

Η τροπολογία Λέτουιν και… το μήνυμα της κυβέρνησης

Η τροπολογία Λέτουιν, η οποία… γείωσε τον Μπόρις Τζόνσον το Σάββατο προβλέπει ότι ακόμη και εάν το κοινοβούλιο εγκρίνει τη νέα συμφωνία, ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, θα πρέπει να ζητήσει παράταση του Brexit μέχρι να ολοκληρωθεί η νομοθεσία για την αποχώρηση και από τα δύο σώματα της Βουλής.

Παρόλα αυτά, την πεποίθηση ότι δεν συντρέχει λόγος για νέα παράταση εξέφρασε και ο υπουργός Εξωτερικών, Ντόμινικ Ράαμπ, ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση πιστεύσει πως δεν υπάρχει λόγος για παράταση.

Ξεκαθάρισε, δε, πως η κυβέρνηση έχει βρει τις ψήφους που απαιτούνται για να περάσει τη συμφωνία από τη Βουλή.

Παρ’ όλα αυτά και ενώ όλοι ξεκαθάριζαν πως το μπαλάκι πλέον ήταν σε βρετανικό γήπεδο, φαίνεται πως -για μια ακόμα φορά- βρήκαν τρόπο να το επιστρέψουν στην ΕΕ και να περιμένουν την κίνησή της, τη στιγμή που όλος ο πλανήτης περιμένει να δει αν θα περάσει η πρόταση του Μπόρις Τζόνσον.

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση Τζόνσον θα φέρει στη Βουλή πιθανότατα την Τρίτη το νομοσχέδιο περί της Συμφωνίας Αποχώρησης από την ΕΕ, που περιλαμβάνει όλες τις εφαρμοστικές διατάξεις για την υλοποίηση της εξόδου από την ΕΕ.


Πηγή : in.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου