Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

ΚΟΥΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΤΑΣΗ: Η συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ που βλέπει Grexit και θέλει διαγραφή χρέους και κοινωνικοποίηση τραπεζών


Σκληρή κριτική στην Κουμουνδούρου από την «Κομμουνιστική Τάση» - «Η νέα κυβέρνηση είτε θα πρέπει να λάβει νέα μέτρα λιτότητας είτε να προχωρήσει σε στάση πληρωμών» - Ανοικτή και η επιστροφή στη δραχμή

Οι «ατίθασες» συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ «ξαναχτυπούν» 5 μέρες πριν τις εκλογές με δημόσιες παρεμβάσεις τους, που αποκλίνουν από την ευρωπαϊκή γραμμή της ηγεσίας του κόμματος, βάζοντας στο προεκλογικό τραπέζι, μεταξύ άλλων, και την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα ενώ καλούν την Κουμουνδούρου να περάσει «τη θηλιά στο λαιμό» της Τρόικας.

Στο πλαίσιο αυτό, η «Κομμουνιστική Τάση» του ΣΥΡΙΖΑ προτείνει τη σύγκρουση με την Τρόικα ασκώντας παράλληλα κριτική στην Κουμουνδούρου αναφορικά με τις «σαθρές βάσεις» του προγράμματος, που εξήγγειλε από τη Διεθνή Εκθεση της Θεσσαλονίκης ο κ. Αλέξης Τσίπρας. Κατά την εισηγητική ομιλία του μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και αρχισυντάκτη της εφημερίδας «ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ», κ. Σταμάτη Καραγιαννόπουλου, στην προεκλογική εκδήλωση της «Κομμουνιστικής Τάσης» το περασμένο Σάββατο, αναπτύχθηκε η κυβερνητική πρόταση της συνιστώσας σε μια αυριανή αριστερή κυβέρνηση.

Ειδικότερα, η συγκεκριμένη συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες προτείνει αφενός το δρόμο της σύγκρουσης με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και αφετέρου «την ταυτόχρονη εφαρμογή ενός σοσιαλιστικού προγράμματος-ασπίδα για το βιωτικό επίπεδο των μαζών που θα ανατρέψει την εξουσία του κεφαλαίου. Μια σύγκρουση με σκοπό τις Ενωμένες Σοσιαλιστικές Πολιτείες της Ευρώπης».

Σε αυτήν την κατεύθυνση και απαντώντας στους συντρόφους του στον ΣΥΡΙΖΑ, που προκρίνουν τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, ο κ. Καραγιαννόπουλος ξεκαθάρισε ότι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν με τον όρο ότι πρώτα θα επιχειρηθεί ο «αφοπλισμός του ταξικού αντιπάλου παίρνοντας από τα χέρια του την εξουσία στην Ελλάδα, δηλαδή κοινωνικοποιούμε τράπεζες και μεγάλες επιχειρήσεις, και μετατρέπουμε διαγράφοντας το χρέος, τα ελληνικά χρεόγραφα που κρατάει στα χέρια του, σε απλά χαρτιά χωρίς καμία αξία και χωρίς καμία εξουσία πάνω στην χώρα και αμέσως μετά του περνάμε την θηλιά στο λαιμό καλώντας τους Ευρωπαίους εργαζόμενος να κινητοποιηθούν για να εφαρμόσουν το ίδιο πρόγραμμα που εφαρμόζει η κυβέρνηση της Αριστεράς στην Ελλάδα. Μα αυτό μας λένε θα σημάνει εθνικό νόμισμα, πληθωρισμό, μεγάλες στερήσεις, θυσίες για ένα μεγάλο διάστημα. Τους απαντάμε, ασφαλώς ναι. Αλλά άλλος δρόμος δεν μπορεί να υπάρξει.»

Σύμφωνα με τον κ. Καραγιαννόπουλο στις παρούσες συνθήκες το ενδεχόμενο της ελληνικής χρεοκοπίας και το λεγόμενο Grexit είναι πιο κοντά συγκριτικά με το 2012 λόγω 3 βασικών αλλαγών. Από τη μία, «η Ελλάδα δεν είναι σήμερα το ίδιο επικίνδυνη για τη διεθνή σταθερότητα καθώς το χρέος έχει συγκεντρωθεί πλέον σε κράτη, που δεν θα υποστούν ανεπανόρθωτη ζημιά εάν η χώρας μας δεν πληρώσει». Από την άλλη, «σήμερα η κρίση έχει βαθύνει και το κύριο οικονομικό πρόβλημα διεθνώς δεν είναι η Ελλάδα. Είναι η κρίση στη Ρωσία, η επιβράδυνση στην Κίνα, ο πληθωρισμός και η ύφεση στην Ευρωζώνη» ενώ άκρως σημαντικό θεωρεί ότι «η επιλογή μιας αριστερής κυβέρνησης στην Ελλάδα που μπορεί να επιταχύνει καθώς μπορεί να μολύνει πολιτικά την καπιταλιστική Ευρώπη». 

Το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε ότι στην περίπτωση που η Γερμανία έκανε ουσιαστικές παραχωρήσεις στην Ελλάδα με κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, θα ήταν σαν να δίνει η ίδια το σύνθημα στους λαούς της Ευρώπης να εκλέξουν κυβερνήσεις αριστερών κομμάτων στην Ευρώπη και να ακολουθήσουν το παράδειγμα του ΣΥΡΙΖΑ για να προσθέσει: «Αν οι Γερμανοί και οι βορειοευρωπαίοι αστοί θα ήθελαν την επόμενη περίοδο να απαλλαγούν κάποια στιγμή από τον ενοχλητικό αδύναμο κρίκο στην Ελλάδα τότε αναμφίβολα, η καλύτερη στιγμή θα ήταν αυτό να συμβεί με μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία». Στο μεταξύ, ο κ. Καραγιαννόπουλος άσκησε κριτική για το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης λέγοντας χαρακτηριστικά: 

«Η επίσημη προεκλογική θέση της ηγεσίας είναι ότι εμείς θα συνεχίσουμε τη διαπραγμάτευση και ταυτόχρονα θα εφαρμόσουμε και το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Αυτό όμως πρέπει να τονίσουμε ότι είναι ανέφικτο. Ολόκληρο το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης στηρίζεται σε μία σαθρή υπόθεση, σε σαθρές βάσεις. Στην υπόθεση ότι η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίζεται κανονικά ενώ σε όλους τους τόνους από τώρα οι επιτελείς της Ε.Ε  και της ΕΚΤ έχουν ξεκαθαρίσει ότι η συνέχιση της χρηματοδότησης θα γίνει μόνο εάν η Ελλάδα είναι σε πρόγραμμα δηλαδή εφαρμόζει τα μνημόνια». Με δεδομένες τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας μας και τα ταμειακά της διαθέσιμα ο κ. Καραγιαννόπουλος θεωρεί ότι η διαπραγμάτευση χωρίς χρήματα μπορεί να πάει μέχρι τον Μάρτιο και μετά η νέα κυβέρνηση είτε θα πρέπει να λάβει νέα μέτρα λιτότητας είτε να προχωρήσει σε στάση πληρωμών επισημαίνονται ότι «ο εφυσηχασμός που απορρέει από την επίσημη προεκλογική θέση του κόμματος θα οδηγήσει σε οδυνηρές εκπλήξεις» 

Σε αυτή την προοπτική θα ανοιχτούν για τον ΣΥΡΙΖΑ 3 βασικοί δρόμοι. Οι δρόμοι της υποταγής, της υπεκφυγής ή της σύγκρουσης. Κατά τον κ. Καραγιαννόπουλος η υποταγή θα διαλύσει το ΣΥΡΙΖΑ, η υπεκφυγή που ισούται με δημοψήφισμα θα «προμηθεύσει τα νέα μέτρα λιτότητας, τα νέα μνημόνια με λαϊκή νομιμοποίηση» με το ΣΥΡΙΖΑ να αποτελεί μια «αριστερή παρένθεση».


Πηγή : protothema.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου