Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Financial Times : Πολιτικές δυναστείες: «Τα πολιτικά τζάκια στην Ελλάδα... ζουν και βασιλεύουν»


Την πεποίθηση ότι ακόμη κι αν οι εκλογές της Κυριακής φέρουν στην εξουσία το πλέον αριστερή κυβέρνηση και τον νεότερο πρωθυπουργό στην Ελλάδα μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, οι πολιτικές δυναστείες θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν, εκφράζουν οι Financial Times σε σημερινό τους άρθρο.
«Παρά τα έξι χρόνια ύφεσης και την επανεμφάνιση της αγωνίας σχετικά με το αν η Ελλάδα είναι ικανή να παραμείνει στην ευρωζώνη ή όχι, η παλιά ελληνική πολιτική τάξη δεν είναι έτοιμη για την καθολική αποχώρησή της από το προσκήνιο», εκτιμά ο γνωστός αρθρογράφος των FT, Τόνι Μπάρμπερ.
«Αρκετά μέλη των τριών μεγαλύτερων δυναστειών που έχουν κυριαρχήσει στην ελληνική πολιτική σκηνή από τον Β' Παγκόσμιο και έπειτα -οι οικογένειες Καραμανλή, Μητσοτάκη και Παπανδρέου- είναι πιθανό να κερδίσουν μια θέση και στη νέα Βουλή», συνεχίζει.

«Οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, θα καθίσουν στα έδρανα της αντιπολίτευσης. Για τους νεότερους από αυτούς, ωστόσο, ο δρόμος προς την εξουσία είναι σίγουρο πως μια ημέρα θα ανοίξει και πάλι».

Το δημοσίευμα θυμίζει πως οι τρεις αυτές οικογένειες έχουν τροφοδοτήσει τη χώρα με έξι πρωθυπουργούς από το 1944.
Η δυναστεία με τη μεγαλύτερη «δύναμη παραμονής» είναι, σύμφωνα με τον αρθρογράφο, η οικογένεια Μητσοτάκη. Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή στην πολιτική διαδρομή της οικογένειας, το δημοσίευμα αναφερόμενο στη Ντόρα Μπακογιάννη εκτιμά πως αν και «είναι και πάλι υποψήφια, η πολιτική της καριέρα έχει πιθανώς ήδη φτάσει στο ανώτερο σημείο της». Αντιθέτως, αναφερόμενος στον νεότερο αδελφό της, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον χαρακτηρίζει ως τον αληθινό «λαμπαδηδρόμο» (flame-carrier) της οικογένειας, μια ενεργή και ευχάριστη προσωπικότητα που έχει αναδειχθεί ως μια από τις επιτυχίες της κυβέρνησης.

«Όποτε ο κ. Σαμαράς εγκαταλείψει την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας -κάτι που δεν θα γίνει απαραίτητα αμέσως μετά την πιθανή εκλογική του ήττα- ο κ. Μητσοτάκης θα είναι ένας δυνατός υποψήφιος για να πάρει τη θέση του», υποστηρίζει ο συντάκτης.
Επιπλέον προτρέπει να κοιτάξουμε σοβαρά και το γιο της Ντόρας Μπακογιάννη, τον Κώστα Μπακογιάννη. Μπορεί να μην κατεβαίνει στις εκλογές, αλλά στα 35 του εμφανίζεται ως μια διακριτή φιγούρα της Νέας Δημοκρατίας και έχει το χρόνο με το μέρος του. Ο αρθρογράφος επισημαίνει και την υποψηφιότητα της ανιψιάς του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, Αντιγόνης Λυμπεράκη, που κατέρχεται ως υποψήφια με το Ποτάμι.

Όσον αφορά τη δεύτερη δυναστεία, της οικογένειας Καραμανλή, αδιαμφισβήτητος πατριάρχης της υπήρξε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο οποίος έπαιξε κεντρικό ρόλο στην αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα μετά το 1974.
Ο ανιψιός του Κώστας έγινε πρωθυπουργός από το 2004 έως το 2009 σε μια κυβέρνηση που, όπως σημειώνει ο αρθρογράφος, ακολούθησε καταστροφική δημοσιονομική πολιτική βυθίζοντας την Ελλάδα στην κρίση χρέους και στη συνέχεια στα πακέτα διάσωσης. Κατεβαίνει εκ νέου στις εκλογές και έχει πάρα πολλούς υποστηρικτές.

Όπως λέει ένα μέλος του κόμματος: «Θα μπορούσε να επιστρέψει, αλλά φαίνεται σχεδόν βέβαιο πως δεν το θέλει», λέει στους FT ένα μέλος της Νέας Δημοκρατίας διατηρώντας την ανωνυμία του, ενώ επισημαίνεται η παρουσία σε αυτές τις εκλογές ενός ακόμη Καραμανλή, του 40χρονου Κώστα, ο οποίος εργάζεται στην οικογενειακή ναυτιλιακή επιχείρηση και κατεβαίνει για πρώτη φορά υποψήφιος στη Β. Ελλάδα.
«Η δυναστεία με τις πιο μελαγχολικές προοπτικές» είναι, σύμφωνα με τον αρθρογράφο, η οικογένεια Παπανδρέου. Μεταξύ 1944 και 2011 ο Γεώργιος, ο Ανδρέας και ο Γιώργος υπηρέτησαν ως πρωθυπουργοί. Ο 62χρονος Γιώργος παραιτήθηκε το 2011 και πλέον αποσύρθηκε από το ΠΑΣΟΚ για να δημιουργήσει το δικό του κόμμα που παλεύει να μπει στη βουλή. Αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται άλλο μέλος της οικογένειας να επιθυμεί να ασχοληθεί με την πολιτική.


Πηγή: Εθνος


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου