Δικαίωμα συνταγογράφησης φαρμάκων αποκτούν οι νοσηλευτές, σύμφωνα με υπουργική απόφαση, η οποία ορίζει τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητες τους. Μεταξύ άλλων, οι νοσηλευτές μπορούν να συνταγογραφούν αναλγητικά και αντιπυρετικά.
Διευρύνονται τα καθήκοντα των νοσηλευτών στα νοσοκομεία αλλά και στις κατ' οίκον επισκέψεις. Νέα υπουργική απόφαση ορίζει μία προς μία τις αρμοδιότητες του κλάδου, δίνοντας το πράσινο φως ακόμη και για συνταγογράφηση ήπιων φαρμάκων και αναλώσιμου υλικού.
Το οξύμωρο ωστόσο είναι ότι ενώ ο ρόλος των νοσηλευτών «αναβαθμίζεται», το ΕΣΥ συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπο με τραγικές ελλείψεις προσωπικού.
Όπως προκύπτει από πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ, στη χώρα μας αντιστοιχούν μόλις 3,6 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους, όταν στη Δανία η αναλογία είναι 15,4 προς 1.000 κατοίκους και στην Γερμανία 11,3 προς 1.000 κατοίκους.
Έτσι, και σύμφωνα πάντα με τα ίδια στοιχεία, στην Ελλάδα αντιστοιχεί 0,6 νοσηλευτής ανά γιατρό, ενώ στην Ιρλανδία αντιστοιχούν τέσσερις νοσηλευτές ανά γιατρό και στην Γερμανία 3.
Οι αρμοδιότητες των νοσηλευτών
Η υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε χτες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως προβλέπει νέες αρμοδιότητες των νοσηλευτών εντός και εκτός νοσοκομείων.
Ειδικότερα, οι νοσηλευτές που διενεργούν κατ' οίκον επισκέψεις δύνανται να συνταγογραφούν στους ασθενείς φάρμακα και αναλώσιμα υλικά: «Ήπια αναλγητικά, αντιπυρετικά, βιταμίνες, σίδηρο, φυσιολογικό ορό 0,9%, αντιβηχικά σιρόπια, υπακτικά, αντιδιαρροϊκά, αντιεμετικά, επιδεσμικό υλικό, οξυζενέ, αντισηπτικά διαλείμματα, επιθέματα, σύριγγες, συσκευές ορού, υλικό καθετηριασμού ουροδόχου κύστης, three way, spray κατακλίσεων και τραυμάτων».
Μεταξύ των καθηκόντων τους προβλέπεται και η τοπική αναισθησία (σύμφωνα με τα ισχύοντα νοσηλευτικά θεραπευτικά πρωτόκολλα), η διενέργεια κλινικής εξέτασης (π.χ. ψηλάφηση και ακρόαση) και ο καθετηριασμός περιφερικών αγγείων.
Σε ό,τι αφορά στα νοσοκομεία οι νοσηλευτές αποκτούν κομβικό ρόλο στην διαλογή περιστατικών, καθώς θα συμμετέχουν στην διαδικασία που γίνεται στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των δημοσίων νοσοκομείων, ενώ έχουν πλέον ευθύνη και για την πρόληψη και τον έλεγχο των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.
Επιπλέον και μεταξύ άλλων, οι νοσηλευτές είναι πλέον υπεύθυνη για την εκπαίδευση των ασθενών για αυτοφροντίδα και αντίστοιχα εκπαίδευση των οικογενειακών μελών για συνέχιση της φροντίδας στο σπίτι και η παραπομπή για απλές διαγνωστικές εξετάσεις ασθενών που διακομίζονται στα τμήματα επειγόντων περιστατικών και στα εξωτερικά ιατρεία της χώρας.
Ελλείψεις και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας
Σε κοινούς θαλάμους παραμένουν δεκάδες βαρέως πάσχοντες, διασωληνομένοι με φορητούς αναπνευστήρες, ενώ θα έπρεπε να νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θρεαπείας.
Τα παραπάνω καταγγέλλει η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αττικής και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), επισημαίνοντας σε ανακοίνωση της ότι το «δραματικό αυτό πρόβλημα που απειλεί άμεσα δεκάδες ανθρώπινες ζωές, οφείλεται στη μη ύπαρξη διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ λόγω έλλειψης νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού. Μάλιστα, αν επιβεβαιωθούν οι φόβοι (τους οποίους απευχόμαστε) για βαριά κρούσματα γρίπης αυτή την περίοδο, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η κατάσταση να ξεφύγει πέρα από κάθε έλεγχο».
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου