Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Μ. Γλέζος: Εάν το θελήσει η Μέρκελ μπορούμε να συνεργαστούμε



Δεν μπορούμε να υποταχτούμε σε παράλογα σχέδια δηλώνει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος, μιλώντας στην Deutsche Welle και διαμηνύει προς τη γερμανική κυβέρνηση πως είναι εφικτή μια συνεργασία αρκεί να το ζητήσει η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.
Ο κ. Γλέζος αναφερόμενος στην αντιμετώπιση του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των εκλογών από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τα κεντρικά όργανα της Ε.Ε. κάνει λόγο για άμεση παρέμβαση παραλληλίζοντας αυτό που συμβαίνει σήμερα με την πολιτική που είχε ακολουθήσει το 1824 ο (καγκελάριος της Αυστρίας) Μέτερνιχ.
«Ο Μέτερνιχ πολέμησε όσο μπορούσε την επανάσταση του 1821. Όταν όμως είδε ότι δεν μπορούν να τη νικήσουν την επανάσταση, άλλαξε πολιτική και τους έδωσε (στους Έλληνες) το 1824 το πρώτο δάνειο. Από τότε υποδουλωθήκαμε. Αυτό πρέπει εμείς να σκεφτούμε», υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Ακόμη ο κ. Γλέζος κληθείς να σχολιάσει ότι το τελευταίο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει μια πιο διαλλακτική στάση, προπαντός σε θέματα που αφορούν την αντιμετώπιση του χρέους αναφέρει ότι η γλώσσα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι «ξύλινη» ωστόσο επισημαίνει πως η  «βασική γραμμή δεν έχει αλλάξει».
«Δεν πρόκειται εμείς να αποστούμε από αυτό που έχουμε υποσχεθεί στον ελληνικό λαό. Στραγγάλισαν τον ελληνικό λαό για να σώσουν το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο. Του πήραν ότι και αν είχε. Του έκοψαν τους μισθούς, του έκοψαν τις συντάξεις, του χαμήλωσαν τα μεροκάματα. Αυτά οπωσδήποτε θα τα πάρει πίσω ο λαός. Σε ό,τι αφορά τους δανειστές, απλά λέμε, ελάτε αν θέλετε να το κουβεντιάσουμε», τονίζει ο Μανώλης Γλέζος.
Στο ερώτημα ποια θα είναι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ εάν οι Ευρωπαίοι εταίροι συμφωνήσουν σε ένα κούρεμα του χρέους ή σε μια επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του, που ουσιαστικά θα σήμαινε περικοπή και  ζητήσουν ως αντίτιμο νέες δεσμεύσεις από την Ελλάδα ο Μανώλης Γλέζος απαντά:  «Θεωρούμε ότι δεν μπορούμε να υποταχθούμε σε σχέδια παράλογα. Και θα εφαρμόσουμε αυτό που είπε ο Πλούταρχος: ‘το δανείζεσθαι της εσχάτης παραφροσύνης και μαλακίας εστίν!'».
Ενώ σε ό,τι αφορά τις ελληνογερμανικές σχέσεις δηλώνει: «Αν το θέλει η κυβέρνηση Μέρκελ, μπορούμε να συνεργαστούμε, αν δεν το θέλει, δεν θα συνεργαστούμε. Εμείς είμαστε διατεθειμένοι».
Για το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων ο  κ. Γλέζος σημειώνει πως η Γερμανία δεν έχει υπογράψει συνθήκη ειρήνης.
«Μας έχει επιβάλει μια συνθήκη μη εμπόλεμης κατάστασης. Γιατί το κάνει αυτό; Γιατί όταν υπογράψει συνθήκη ειρήνης, επειδή είναι νομότυπη, αμέσως θα εξοφλήσει αυτά που οφείλει».


Πηγή: Deutsche Welle


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου