Τι δουλειά έχει η σημαία του Πολυτεχνείου στο μνημείο του αδικοχαμένου Παύλου Φύσσα;;;;
Διαβάζουμε ότι τσακώνονται φοιτητικές παρατάξεις για την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου και αναρωτιόμαστε μέχρι πότε; Για ποιο λόγο αυτό το ιστορικό κειμήλιο δεν φεύγει από τα ακατάλληλα χέρια τον φοιτητών που έχουν την σημαία ως λάφυρο;
Το protothema.gr αναφέρει σε άρθρο του ότι η ιστορική σημαία, εχθές που ήταν η επέτειος του Πολυτεχνείου πήγε βόλτα στο μνημείο του Παύλου Φύσσα;;
Διαβάζουμε το ρεπορτάζ της Ελένης Γκρήγκοβιτς :
Αντιδράσεις από φοιτητές για την κίνηση της ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ να πάει με τη σημαία στο μνημείο του Παύλου Φύσσα - Λειτουργούν σαν να είναι η ιστορική σημαία δικό τους «λάφυρο», καταγγέλλουν
Η 47η επέτειος του Πολυτεχνείου, ήταν αναμφίβολα διαφορετική. Η σκιά της πανδημίας, δεν επέτρεψε να εορταστεί όπως άλλες, παλαιότερες χρονιές. Ως ένα είδος παράδοσης όμως, δεν έλειψαν ούτε και φέτος οι εντάσεις. Για άλλη μια φορά οι φοιτητικές παρατάξεις βρέθηκαν στο επίκεντρο με αιτία την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου, που πολλοί θέλησαν να οικειοποιηθούν.
Το πώς έχει βρεθεί σε χέρια φοιτητών η ιστορική σημαία έχει πολλούς μύθους και ιστορίες. Μετά τα τέλη της δεκαετίας του '80 όταν ακόμη λειτουργούσε η Εθνική Φοιτητική Ένωση Ελλάδος, βρέθηκε στα χέρια της ΠΑΣΠ, της φοιτητικής παράταξης του ΠΑΣΟΚ. Και έπειτα έως και σήμερα βρίσκεται στα χέρια των Πασπιτών, με αρκετό μυστήριο να καλύπτει το πού αποθηκεύεται.
Η αντιπροσωπεία της ΠΑΣΠ, ήταν πάντοτε επικεφαλής της πορείας προς την Αμερικανική Πρεσβεία, ενώ όταν τελείωνε η πορεία βρισκόταν και πάλι σε «πράσινα» χέρια, επικαλούμενοι λόγους ασφαλείας ώστε να προστατευθεί από τα επεισόδια που λάμβαναν χώρα. Εθιμοτυπικά, μέχρι το 2008 όλες οι σχολές που δραστηριοποιείται η παράταξη κάθε έτος αναλάμβαναν την ευθύνη του ιστορικού κειμηλίου. Τα τελευταία χρόνια όμως, βρίσκεται στην κατοχή των εκπροσώπων της ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ.
Φέτος, λόγω συνθηκών, δεν έγινε η καθιερωμένη πορεία. Τα μέλη της ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ, όμως, επέλεξαν να αφιερώσουν την φετινή χρονιά στον Παύλο Φύσσα. Μετέβησαν στο Κερατσίνι, στο μνημείο του αδικοχαμένου Φύσσα όπου εκεί ήταν η μητέρα του, Μάγδα.
Σημαία Πολυτεχνείου στο Μνημείο του Παύλου Φύσσα
Ωστόσο, παρασκηνιακά αποτέλεσε ένα σημείο τριβής και ηλεκτρισμού στη νεολαία. Η ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ έχει αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ, με ορισμένα στελέχη της να διαμηνύουν ότι παραμένει μια ανεξάρτητη φοιτητική παράταξη, ενώ άλλα να προσπαθούν να αποκτήσουν επαφές με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Τελικά, μετά τις 2 το μεσημέρι της Τρίτης, αιφνιδιαστικά τα στελέχη της ΑΣΟΕΕ ενημέρωσαν τα υπόλοιπα στελέχη άλλων σχολών για την πρόθεση τους. Οι αντιδράσεις από τις άλλες σχολές ήταν αρκετές. Όχι για την πράξη, καθώς αναγνωρίζουν τον συμβολικό χαρακτήρα, αλλά για τον τρόπο που αποφασίστηκε.
Μιλώντας στο protothema.gr, μέλη της ΠΑΣΠ, εξηγούν ότι οι αντιδράσεις έχουν να κάνουν με το ότι στελέχη της ΑΣΟΕΕ λειτουργούν σαν να είναι η ιστορική σημαία δικό τους «λάφυρο». Μάλιστα, εντός της ημέρας αναμένεται να εκδώσουν οι υπόλοιπες σχολές ανακοίνωση βάζοντας τα πράγματα στη θέση τους.
Παράλληλα, σημειώνουν ότι η ΠΑΣΠ, τα τελευταία χρόνια έχει ένα σοβαρό πρόβλημα, δεν έχει εκλέξει θεσμικό όργανο. Παρότι, όπως λένε, έγιναν αρκετές προσπάθειες να οδηγηθούν σε συνέδριο βρίσκονταν εμπόδια. Είναι χαρακτηριστικό όπως λένε, ότι η θέση του γραμματέα δεν έχει αλλάξει για περισσότερο από μια δεκαετία.
Πρέπει να σημειωθεί, ότι από άλλες σχολές χθες βρέθηκε αντιπροσωπεία της ΠΑΣΠ στο Πολυτεχνείο όπου κατέθεσαν στεφάνι και συγκεκριμένα, από το πανεπιστήμιο του Πειραιά, ΠΑΔΑ, Οικονομικής Σχολής και από το ΕΜΠ.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου