Τετάρτη 9 Μαΐου 2018

Τραμπ: Οι ΗΠΑ αποχωρούν από την πυρηνική συμφωνία για τοΙράν



Την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από την ιστορική συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ανακοίνωσε επισήμως την Τρίτη ο Ντόναλντ Τραμπ, παρά τις ασφυκτικές πιέσεις των ευρωπαίων. 

Με προεδρικό διάταγμα που θα υπογράψει ο Τραμπ, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επανενεργοποιήσουν όλες τις κυρώσεις στην Τεχεράνη που είχαν άρει πριν από την ιστορική συμφωνία – και θα επιβάλουν πρόσθετες οικονομικές κυρώσεις.

Σημειώνεται ότι κάθε χώρα που θα συνεργαστεί με το Ιράν θα δεχθεί τις ίδιες κυρώσεις από τις ΗΠΑ. Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία, με κοινό τους ανακοινωθέν έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεσμεύονται από τη συμφωνία του Ιουλίου 2015 παρά την αποχώρηση των ΗΠΑ.

«Η συμφωνία ήταν ελλιπής… Αποχωρώντας από τη συμφωνία θα συνεργαστούμε με τους συμμάχους μας προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για μείωση της πυρηνικής ισχύος του Ιράν. Στο μεταξύ, θα επιβληθούν ισχυρές κυρώσεις» διεμήνυσε ο αμερικανός πρόεδρος.

«Ήταν μια συμφωνία σε αποσύνθεση και σάπια, μια συμφωνία που προκαλούσε ντροπή για εμένα ως πολίτης» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Με αυτή τη συμφωνία δεν μπορούμε να αποτρέψουμε την κατασκευή πυρηνικής βόμβας από το Ιράν» υποστήριξε ο Τραμπ. Όπως είπε ο αμερικανός πρόεδρος, η συμφωνία δεν προστατεύει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της, αλλά επιτρέπει στο Ιράν να συνεχίσει το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου

Άμεση αντίδραση από την Τεχεράνη

Το Ιράν θα παραμείνει στην πυρηνική συμφωνία, χωρίς τη συμμετοχή των ΗΠΑ σε αυτήν, ανακοίνωσε ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί απόψε.

Παράλληλα, ο Ροχανί πρόσθεσε ότι έδωσε εντολή στα στελέχη της πυρηνικής βιομηχανίας της χώρας του να είναι έτοιμα να συνεχίσουν την ανάπτυξη της πυρηνικής βιομηχανίας χωρίς κανέναν περιορισμό, εφόσον χρειαστεί.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του ο Ιρανός πρόεδρος είπε ότι η απόφαση που έλαβε ο Ντόναλντ Τραμπ υπήρξε μια «ιστορική εμπειρία» για την Τεχεράνη και κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι ουδέποτε τήρησαν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος, συνέχισε ο Ροχανί, έχει ιστορικό υπονόμευσης των διεθνών συνθηκών και χαρακτήρισε «ψυχολογικό πόλεμο» την απόφαση του Τραμπ.

Ο Ροχανί είπε ότι έδωσε εντολή στον υπουργό Εξωτερικών να ξεκινήσει συνομιλίες για την πυρηνική συμφωνία με την ΕΕ, τη Ρωσία και την Κίνα εντός των επόμενων εβδομάδων και διαβεβαίωσε ότι η ιρανική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ.Τουσκ: Ενιαία ευρωπαϊκή προσέγγιση

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι η στάση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο Ιράν και το διεθνές εμπόριο θα «συναντήσει μια ενιαία ευρωπαϊκή προσέγγιση».

Έπειτα από την ανακοίνωση Τραμπ για την αποχώρηση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν, ο Τουσκ δήλωσε ότι και οι 28 ηγέτες των κρατών – μελών της ΕΕ θα συζητήσουν και τα δύο θέματα όταν συναντηθούν στην Σόφια την επόμενη Τετάρτη και Πέμπτη.

ΟΗΕ: Ζητά από τους αναπομείναντες εταίρους να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε από τους εναπομείναντες εταίρους της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν (JCPOA) να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, στον απόηχο της απόφασης του Αμερικανού προέδρου Τραμπ για την αποχώρηση της Ουάσινγκτον από τη συμφωνία JCPOA.

Με ανακοίνωσή του ο Γκουτέρες εξέφρασε την «βαθιά ανησυχία» του από την απόφαση Τραμπ.

«Είναι απαραίτητο ότι όλες οι ανησυχίες που αφορούν την εφαρμογή του σχεδίου να αντιμετωπιστούν μέσα από τους μηχανισμούς που εγκαθιδρύθηκαν με την JCPOA. Ζητήματα που δεν σχετίζονται άμεσα με την JCPOA θα πρέπει να αντιμετωπίζονται χωρίς προκατάληψη για τη διατήρηση της συμφωνίας και των επιτευγμάτων αυτής», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.

ΕΕ: Καλεί τους υπόλοιπους εταίρους της πυρηνικής συμφωνίας να την τηρήσουν

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να παραμείνει στη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, παρά το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία και την επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων εις βάρος της Τεχεράνης.
«Είμαι ιδιαίτερα ανήσυχη από την σημερινή ανακοίνωση των νέων κυρώσεων», δήλωσε η Μογκερίνι.

«Η ΕΕ είναι αποφασισμένη να τη διατηρήσει», τόνισε αναφερόμενη στη συμφωνία.

«Μαζί με την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα, θα διατηρήσουμε αυτή τη πυρηνική συμφωνία».

Γαλλία – Γερμανία – Βρετανία: Λυπούνται για την αμερικανική απόφαση

«Η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία εκφράζουν τη λύπη τους για την αμερικανική απόφαση» περί απόσυρσης από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Ελιζέ.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε λίγο νωρίτερα ότι η Γαλλία θα εργαστεί μαζί με το Λονδίνο και το Βερολίνο επί μιας ευρύτερης συμφωνίας που θα καλύπτει τις δραστηριότητες του Ιράν για τα πυρηνικά, το βαλλιστικό πρόγραμμα και τις εξελίξεις σε περιφερειακό επίπεδο, αφού ο Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ αποσύρονται από τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

«Θα εργαστούμε συλλογικά σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, καλύπτοντας τις πυρηνικές δραστηριότητες, την μετά το 2025 περίοδο, το βαλλιστικό πρόγραμμα και τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή, ιδίως στη Συρία, την Υεμένη και το Ιράκ» επισήμανε ο Μακρόν σε tweet που έστειλε λεπτά αφότου μίλησε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της Γαλλίας επισήμανε ότι το καθεστώς μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων κινδυνεύει.

Σαουδική Αραβία: Στηρίζουμε την απόφαση Τραμπ

Η Σαουδική Αραβία καλωσόρισε την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και την εκ νέου επιβολή οικονομικών κυρώσεων εις βάρος της Τεεράνης.

«Το Ιράν χρησιμοποίησε οικονομικά οφέλη από την άρση των κυρώσεων για να συνεχίσει τις δραστηριότητές του για την αποσταθεροποίηση της περιοχής, ιδιαίτερα με την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων και τη στήριξη τρομοκρατικών οργανώσεων στην περιοχή», ανέφερε η ανακοίνωση του Ριάντ που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση Al Arabiya.

Τουρκία: Οι εμπορικές σχέσεις με το Ιράν θα συνεχιστούν

Η Τουρκία θα συνεχίσει τις εμπορικές σχέσεις της με το Ιράν, όσο είναι δυνατόν, και δεν θα είναι υπόλογη σε κανέναν» δήλωσε απόψε ο υπουργός Οικονομικών Νιχάτ Ζεϊμπκτσί, λίγα λεπτά αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την επαναφορά των κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης.

«Από εδώ και στο εξής θα εμπορευόμαστε με το Ιράν, εντός του δυνατού πλαισίου, μέχρι τέλους και δεν θα δίνουμε λογαριασμό σε κανέναν για αυτό» είπε ο Ζεϊμπεκτσί σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk.


Η Μόσχα καλεί την Ουάσινγκτον να μην βιαστεί να αποχωρήσει
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριαμπκόφ, ο οποίος κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην λάβουν βιαστικές αποφάσεις.

«Καλούμε τις ΗΠΑ να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να μην λάβουν βιαστικές αποφάσεις, να μην καταδικάσουν την συμφωνία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ριαμπκόφ σε συνέντευξη του στην εφημερίδα RBK.

Σύμφωνα με τον υψηλόβαθμο ρώσο αξιωματούχο, οι ΗΠΑ μπορούν να αποχωρήσουν από την συμφωνία «με διάφορους τρόπους». «Μπορούν απλώς να αποχωρήσουν από την συμφωνία, δηλώνοντας ότι η χώρα τους δεν θεωρεί ότι σχετίζεται με την συμφωνία. Μπορεί να μην ανανεωθεί το καθεστώς άρσης των αμερικανικών κυρώσεων» διευκρίνισε ο Ριαμπκόφ.

«Η τελευταία περίπτωση αφορά τις κυρώσεις εκείνες, οι οποίες είχαν παγώσει με προεδρικά διατάγματα μετά την υπογραφή της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν» δήλωσε ο Ριαμπκόφ.

«Αυτό προφανώς μπορεί να είναι και το περιεχόμενο της απόφασης την οποία θα ακούσουμε σήμερα το βράδυ» υπογράμμισε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι «ωστόσο προειδοποιούμε την Ουάσινγκτον να μην προβεί σε τέτοιου είδους ανακοινώσεις, επειδή θα συνιστούσαν άμεση παραβίαση της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.Απαισιοδοξία της Βρετανίας

Η Βρετανία από την πλευρά της εξέφρασε την έντονη απαισιοδοξία της ενόψει της ανακοίνωσης του Τραμπ.

«Δυστυχώς, είμαστε βαθιά απαισιόδοξοι για την ανακοίνωση του προέδρου Τραμπ αργότερα σήμερα. Ωστόσο, θα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε τι ακριβώς θα πει ο πρόεδρος Τραμπ απόψε» είπε στο πρακτορείο Reuters βρετανός διπλωμάτης που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

«Ο στόχος μας παραμένει να διατηρήσουμε την JPCOA. Θα χρειαστεί να περιμένουμε για να καταλάβουμε ποιο είναι το σχέδιο των ΗΠΑ για να επιτευχθεί ο κοινός στόχος μας, να αποτρέψουμε το Ιράν από το αποκτήσει πυρηνικά όπλα και να αντιμετωπίσουμε τη στάση του στην περιοχή» πρόσθεσε.Τεχεράνη: Η Ουάσινγκτον παραβίασε τις δεσμεύσεις

Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι παραβιάζουν τη δέσμευσή τους στην πυρηνική συμφωνία που η Τεχεράνη υπέγραψε το 2015 με τις μεγάλες δυνάμεις.

«Οι Αμερικανοί δεν εφαρμόζουν τις δεσμεύσεις τους. Φαίνεται πως με τους Αμερικανούς μπορείς να μιλάς μόνο στη γλώσσα της ισχύος και δεν υπάρχει άλλη λύση» δήλωσε ο Αλί Λαριτζανί, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Σύμφωνα εξάλλου με τον ιρανό αντιπρόεδρο της χώρας, Εσάκ Ζαχανγκιρί, το Ιράν είναι έτοιμο για οποιοδήποτε σενάριο, αν ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποχωρήσει από την πυρηνική συμφωνία.

«Είμαστε έτοιμοι για οποιοδήποτε σενάριο… Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες παραβιάσουν τη συμφωνία, θα ήταν αφελές να διαπραγματευθούμε ξανά μ’ αυτή τη χώρα» δήλωσε ο Ζαχανγκιρί.

Εξάλλου, ανώτερος ιρανός αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομασθεί εξαιτίας της ευαισθησίας του ζητήματος, δήλωσε στο Reuters πως το Ιράν δεν θα δεχθεί κανένα αίτημα επιπλέον αυτών στα οποία συμφώνησε στο πλαίσιο της πυρηνικής συμφωνίας του με τις μεγάλες δυνάμεις.

«Οι ευρωπαίοι υπογράφοντες προσπαθούν να πείσουν τον Τραμπ να παραμείνει στη συμφωνία, όμως θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το Ιράν δεν θα δεχθεί ποτέ κανένα αίτημα πέραν της συμφωνίας» δήλωσε ο αξιωματούχος.

«Ο Τραμπ θα πρέπει να γνωρίζει πως είναι υπεύθυνος για όλες τις συνέπειες της κατάρρευσης της συμφωνίας. Το Ιράν ήταν ανέκαθεν προσηλωμένο στις διεθνείς υποχρεώσεις του» πρόσθεσε.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου