Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016

ΟΗΕ: Αυθαίρετη η κράτηση του Τζούλιαν Ασάνζ στην Βρετανία




Υπέρ του ιδρυτή του Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ, που έχει καταφύγει εδώ και τρεισήμισι χρόνια στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, τάχθηκε την Πέμπτη επιτροπή του ΟΗΕ, κάνοντας λόγο για αυθαίρετη κράτηση στην Βρετανία.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Σουηδίας επιβεβαίωσε την απόφαση της Επιτροπής, λέγοντας ότι αυτή έκρινε την κράτηση του Ασάνζ αυθαίρετη και κατά παράβαση διεθνών υποχρεώσεων.

Δικηγόρος του ιδρυτή του Wikileaks είχε σημειώσει νωρίτερα ότι ο Ασάνζ θα αναζητήσει ασφαλή δίοδο εξόδου από την πρεσβεία του Ισημερινού, αναλόγως και της αντίδρασης της Σουηδίας και της Βρετανίας στην απόφαση του ΟΗΕ.

Ο Ασάνζ βαρύνεται με βρετανικό ένταλμα σύλληψης και αντιμετωπίζει έκδοση στην Σουηδία, με ενδεχόμενη έκδοσή του στην συνέχεια στις αρχές των ΗΠΑ.

Ο 44χρονος ιδρυτής του Wikileaks υπέβαλε αίτημα συνδρομής στη Ομάδα Εργασίας του ΟΗΕ για την Αυθαίρετη Κράτηση (WGAD, υπό τον Επίτροπο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων), υποστηρίζοντας πως ο αποκλεισμός του στο κτίριο της πρεσβείας συνιστά αυθαίρετη κράτηση.

Ο ίδιος ο Ασάνζ είχε δηλώσει ότι εάν η Επιτροπή κρίνει εις βάρος του, τότε θα βγει από την πρεσβεία και θα παραδοθεί. 

Εκπρόσωπος του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον είχε προϊδεάσει για την βρετανική στάση, λέγοντας πως όποια απόφαση λάβει η επιτροπή του ΟΗΕ δεν θα είναι νομικά δεσμευτική και το ένταλμα για τη σύλληψη του Ασάνζ θα εφαρμοστεί, αν αυτός εγκαταλείψει την πρεσβεία.



Πηγή : tanea,gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου