Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022

Η Ελλάδα ενημερώνει Ο.Η.Ε. και Ε.Ε. για την εργαλειοποίηση των μεταναστών και τις πρακτικές βαρβαρότητας, που επιστρατεύει η Τουρκία

 


Η Ελλάδα προχωρά σε άμεση ενημέρωση τόσο του Ο.Η.Ε. όσο και της Ε.Ε. για το απάνθρωπο περιστατικό στον Έβρο, που αποδεικνύει ότι η Τουρκία συνεχίζει απροκάλυπτα την εργαλειοποίηση  των μεταναστών, εφαρμόζοντας αδιανόητες πρακτικές βαρβαρότητας. Επισημαίνει ότι οι 92 μετανάστες που διασώθηκαν από την Ελληνική Αστυνομία, σε συνεργασία με τον Frontex, την Παρασκευή -όπως οι ίδιοι δήλωσαν- είχαν μεταφερθεί στον Έβρο με τρία οχήματα των Τουρκικών Αρχών, ενώ στη συνέχεια επιβιβάστηκαν σε πλαστικές λέμβους, για να περάσουν στην ελληνική πλευρά, εντελώς γυμνοί.

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης έχει ήδη ενημερώσει τον Ο.Η.Ε. και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ έχει ζητήσει και θα δει την ερχόμενη Δευτέρα τον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Παράλληλα, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος:

έχει ενημερώσει την αρμόδια Ευρωπαία Επίτροπο  Ίλβα Γιόχανσον και έχει αποστείλει σχετική επιστολή στους ομολόγους του των χωρών μελών της Ε.Ε..

με ανάρτησή του, απαντά στον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών που προσπάθησε, με ύβρεις, να ρίξει την ευθύνη στην Ελλάδα, τονίζοντας: «Είναι μεγάλο θράσος οι Τούρκοι αξιωματούχοι να κατηγορούν την Ελλάδα για τη βάρβαρη, μεσαιωνική συμπεριφορά της τουρκικής πλευράς σε 92 μετανάστες στον Έβρο. Τα γεγονότα έχουν καταγράψει οι αξιωματικοί του Frontex και είναι αδιαμφισβήτητα. Η Τουρκία οφείλει στοιχειωδώς να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και να πάψει να προκαλεί και μάλιστα με τέτοιο απάνθρωπο τρόπο».

Την ευθύνη των τουρκικών Αρχών επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο και η εκπρόσωπος του Frontex Paulina Bakula, υπογραμμίζοντας ότι οι αξιωματικοί της υπηρεσίας ανέφεραν ότι «οι μετανάστες βρέθηκαν σχεδόν γυμνοί και μερικοί από αυτούς με ορατά τραύματα». Επιβεβαίωσε ταυτόχρονα τις συνθήκες που περιγράφουν οι ελληνικές Αρχές, προσθέτοντας ότι αξιωματικοί του Frontex συνεργάστηκαν με την Ελληνική Αστυνομία για να παράσχουν άμεση βοήθεια στους μετανάστες.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου