Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Handelsblatt: Αποχώρηση από την τρόικα εξετάζει η ΕΚΤ, πιθανώς και το ΔΝΤ




«Η ΕΚΤ θα χρησιμοποιήσει την ευκαιρία να βγει [από την τριμερή]», δηλώνει γερμανική κυβερνητική πηγή στη «Handelsblatt».

Το ενδεχόμενο αποχώρησης από την τρόικα των διεθνών δανειστών της Ελλάδας εξετάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως αναφέρει δημοσίευμα της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt.

Η συζήτηση περί αποχώρησης αντανακλά ανησυχίες εντός της ΕΚΤ ότι το ευρείας κλίμακας σχέδιο για την αγορά κρατικών ομολόγων, που ανακοινώθηκε τον περασμένο μήνα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε συγκρούσεις συμφερόντων εάν η Ευρωτράπεζα παραμένει μέρος της τρόικα, σύμφωνα με τη Handelsblatt.

«Η ΕΚΤ θα χρησιμοποιήσει την ευκαιρία να βγει [από την τριμερή]», δηλώνει στη γερμανική εφημερίδα γερμανική κυβερνητική πηγή.

Παράλληλα, χωρίς αναφέρει πηγή, η Handelsblatt σημειώνει πως και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα προτιμούσε να βγει από την τρόικα συντομότερα παρά αργότερα, αφήνοντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως το μοναδικό μέλος της άλλοτε τριμερούς.

Χθες Δευτέρα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, επανέλαβε την παλαιότερη δήλωση του προέδρου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πως η τρόικα μπορεί – σε κάποιο αδιευκρίνιστο σημείο – να αντικατασταθεί από μια δομή με «μεγαλύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση», αποσαφηνίζοντας όμως πως δεν έχει ληφθεί ακόμα καμία απόφαση και πως δεν πρόκειται να γίνουν «εικασίες» πριν τη συνάντηση του κ. Γιούνκερ με τον Αλέξη Τσίπρα, την Τετάρτη στις Βρυξέλλες.

Πηγή: skai.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου