Τη δυσαρέσκειά του για την προσέγγιση της Ελλάδας με την Ρωσία εξέφρασε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας στο Reuters τη Δευτέρα. Όπως τόνισε, οποιαδήποτε (οικονομική) βοήθεια της Ρωσίας προς την Ελλάδα δεν είναι βιώσιμη εναλλακτική στην ευρωπαϊκή βοήθεια που παρέχεται προς την Αθήνα.
Συγκεκριμένα, ο Β.Σόιμπλε ρωτήθηκε από το Reuters κατά πόσο προβληματίζει η επαφή της νέας ελληνικής κυβέρνησης με τη Μόσχα, για να απαντήσει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών: «Δεν μας αρέσει αυτό. Δεν πιστεύω ότι η Ρωσία μπορεί να αντικαταστήσει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη».
Η ελληνική κυβέρνηση διαμαρτυρήθηκε μετά την ανακοίνωση για «ομοφωνία» των 28 κρατών - μελών της ΕΕ στο θέμα των κυρώσεων έναντι της Ρωσίας και ενώπιων των υπουργών Εξωτερικών της Ένωσης ανέπτυξε το σκεπτικό της, που όπως φάνηκε εκφράζει και άλλες χώρες της Ένωσης. Η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ κατέληξε τελικά σε κοινό ανακοινωθέν, με κάπως ελαφρύτερο περιεχόμενο σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις έναντι της Ρωσίας και έλαβε τα εύσημα για την εποικοδομητική στάση της από τους εταίρους.
Την ίδια ώρα, η Μόσχα εξέφρασε την ικανοποίησή της για την παρέμβαση της Αθήνας, επισημαίνοντας ότι θα εξέταζε ένα αίτημα για οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα. Η ελληνική κυβέρνηση δήλωσε ότι δεν εξετάζει κάτι τέτοιο και πως επικεντρώνεται στο στόχο της διαβούλευσης με τους ευρωπαίους εταίρους της και το ΔΝΤ για ένα νέο «ευρωπαϊκό κοινωνικό συμβόλαιο», όπως το ονόμασε ο υπουργός Οικονομικών Γ.Βαρουφάκης.
Ο Σόιμπλε δήλωσε επιπλέον στο Reuters ότι στόχος του Βερολίνου δεν είναι να δημιουργήσει οικονομικό πρόβλημα στη Ρωσία. «Είναι προς δικό μας συμφέρον να συνεργαστούμε στενά και σε πλαίσιο λογικής με τη Ρωσία και είναι συμφέρον της Ρωσίας να συμβάλλει σε μια σταθερή παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη» επισήμανε.
FAZ: «Η Ελλάδα δεν είναι τόσο σημαντική για την Μόσχα»
Με αυτόν τον τίτλο σε άρθρο γνώμης, η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung επισημαίνει ότι «χρήμα υπάρχει αρκετό (στην Μόσχα), αλλά κίνητρο μάλλον όχι» για ενδεχόμενη βοήθεια προς την Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, οι φιλικοί τόνοι της νέας ελληνικής κυβέρνησης προς την Ρωσία προκάλεσαν εικασίες για το ενδεχόμενο οικονομικής βοήθειας από την Μόσχα. Στην Ρωσία όμως, επισημαίνεται, έχουν λάβει μεγάλη δημοσιότητα οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών 'Αντον Σιλουάνοφ στο CNBC, ότι η Ελλάδα δεν έχει υποβάλει τέτοιο αίτημα και ότι, αν το κάνει, «η Ρωσία θα εξετάσει όλες τις παραμέτρους των διμερών σχέσεων».
Αυτό από πολλούς στη Δύση έχει ερμηνευθεί ως συγκεκριμένη προσφορά βοήθειας, τονίζει ο συντάκτης και υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει για την ίδια την Μόσχα.
Στη συνέχεια ο αρθρογράφος υπενθυμίζει την περίπτωση της Κύπρου το 2012 και τονίζει ότι δόθηκαν μόνο 2,5 δισεκατομμύρια, αν και ζητήθηκαν περισσότερα, παρά το γεγονός ότι πολλές ρωσικές εταιρείες και τράπεζες διατηρούν στην Κύπρο θυγατρικές ή λογαριασμούς off-shore.
«Το νησί είναι ένα σημαντικό κομβικό σημείο για το κεφάλαιο εντός και εκτός της αναδυόμενης χώρας» αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι «η Ελλάδα για την Ρωσία δεν έχει αντίστοιχο ρόλο», παρά το γεγονός ότι «πολλοί παρατηρητές θεωρούσαν πιθανό ότι το Κρεμλίνο θα αξιοποιούσε ευχαρίστως την ευκαιρία, λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, να μπει σφήνα στην ΕΕ».
Θεωρητικά, σημειώνεται στο άρθρο, η Μόσχα διαθέτει το απαραίτητο κεφάλαιο, αλλά τίθεται ένα ζήτημα προτεραιοτήτων: «Οικονομική βοήθεια για μια χώρα η οποία συμμετείχε σε κυρώσεις εναντίον της Μόσχας, μέσω των οποίων η δική της οικονομία το τρέχον έτος θα συρρικνωθεί κατά 3% και θα πρέπει να αναθεωρηθεί ο προϋπολογισμός - αυτό δεν είναι εύκολο να το δικαιολογήσει κανείς» καταλήγει ο συντάκτης.
Newsroom ΔΟΛ
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου