Άρθρο της Handelsblatt με τίτλο «Η απρόβλεπτη Ελλάδα»
Σύμφωνα με τον ESM, το ελληνικό χρέος ενδέχεται, μέχρι το 2060, να φθάσει στο 226% του ΑΕΠ ή να μειωθεί στο 49%. Τα πέντε πιθανά πακέτα για ελαφρύνσεις που εξετάζει ο ευρωπαϊκός οργανισμός, δημοσιεύει η Handelsblatt.
Σε άρθρο με τίτλο «Η απρόβλεπτη Ελλάδα» η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt αναφέρεται στα σενάρια που εκπόνησε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας γύρω από το μελλοντικό ύψος του ελληνικού χρέους. Το έγγραφο, που προορίζεται «μόνο για υπηρεσιακή χρήση» δόθηκε αρχές της εβδομάδας στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης και βρίσκεται στη διάθεση της γερμανικής εφημερίδας.
Αναφέρεται σε τρία σενάρια:
Σύμφωνα με το αισιόδοξο Σενάριο Α που βασίζεται σε στοιχεία των ευρωπαϊκών θεσμών, το ελληνικό χρέος ενδέχεται να μειωθεί μέχρι το 2060 στο 49,1%, ενώ οι μικτές χρηματοδοτικές ανάγκες, που αποτελούνται από το πιθανό έλλειμμα συν το σύνολο των δαπανών εξυπηρέτησης του χρέους, θα βρίσκονται μόλις στο 11% του ΑΕΠ. Θα ήταν συνεπώς λιγότερο από το όριο 15%-20% που κρίνουν οι δανειστές ως βιώσιμο.
Το Σενάριο Β είναι απαισιόδοξο, θεωρείται ωστόσο πιθανότερο από το ΔΝΤ. Το έγγραφο κάνει λόγο για «έκρηξη» του χρέους τα επόμενα 40 χρόνια, φθάνοντας το 2060 στο 226% του ΑΕΠ, ενώ οι μικτές χρηματοδοτικές ανάγκες στο γιγαντιαίο 52,1%.
Οι διαφορές των σεναρίων οφείλονται στην μακρά περίοδο 40 ετών, όπου ακόμα και απειροελάχιστες διαφορές στην υπόθεση εργασίας, οδηγούν σε εντελώς διαφορετικά αποτελέσματα. Στο Σενάριο Α οι Ευρωπαίοι αναμένουν μέχρι το 2060 μια κατά μέσο όρο ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά 1,3% και πρωτογενές πλεόνασμα 2,2%-2,6%. Το ΔΝΤ θεωρεί αυτό το στόχο μη ρεαλιστικό. Στο Σενάριο Β γίνεται λόγος για ανάπτυξη μόνο 1% και πρωτογενές πλεόνασμα 1,5%.
Παρά τις μεγάλες διαφορές των σεναρίων η συζήτηση για την ανάγκη ελαφρύνσεων για το ελληνικό χρέος θα διεξαχθεί στη βάση αυτών των υπολογισμών. Μόνο όμως στο Σενάριο Β και Γ (σσ. στο οποίο η Handelsblatt δεν αναφέρεται λεπτομερώς) υπάρχει ανάγκη ελαφρύνσεων.
Πέντε πιθανά πακέτα μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους
Στο έγγραφο του ESM, που δημοσιεύει η οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ, αναφέρεται και η μορφή που θα μπορούσαν να έχουν οι ελαφρύνσεις για το ελληνικό χρέος. Γίνεται λόγος για πέντε διαφορετικά πακέτα μέτρων.
Το πρώτο προβλέπει επιμήκυνση αποπληρωμής των δανείων που έχει εκταμιεύσει ο προσωρινός μηχανισμός στήριξης EFSM κατά 5 χρόνια και πλαφόν στα επιτόκια 2%. Σε περίπτωση που το ξεπεράσουν, δεν θα καταβάλλονται μέχρι το 2050. Τα επόμενα πακέτα περιλαμβάνουν περισσότερες ελαφρύνσεις. Έτσι το τρίτο προβλέπει επιμήκυνση αποπληρωμής για 15 χρόνια. Κατά συνέπεια η Ελλάδα θα αποπληρώσει μέρος των πιστώσεων από το 2080 και πέρα, ενώ στα επιτόκια μπαίνει πλαφόν 1% μέχρι το 2050.
Σύμφωνα με διαπραγματευτικούς κύκλους Β. Σόιμπλε και ΔΝΤ σχεδιάζουν ένα συμβιβασμό. Έτσι το ΔΝΤ θα αποφασίσει τυπικά ένα πρόγραμμα στήριξης, αλλά δεν θα εκταμιεύσει χρήματα μέχρι να επιλυθεί η διένεξη. Στο μεταξύ ο ESM θα μπορέσει να εκταμιεύσει μια ακόμα δόση στην Ελλάδα», καταλήγει η οικονομική εφημερίδα.
FAZ: «Εκδίκηση»
«Ο Λουκάς Παπαδήμος είναι ένας ακόμα Έλληνας που πληρώνει υψηλό τίμημα επειδή θέλησε να γλιτώσει την πατρίδα του από το γκρεμό με τη βοήθεια μεταρρυθμίσεων, γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung σε σχόλιο με τίτλο "Εκδίκηση". Η εφημερίδα επισημαίνει: «Όσο περισσότερο γίνεται συνείδηση στην Ελλάδα ότι η κρίση που ξεκίνησε πριν από 8 χρόνια οφείλεται σε λάθη που έγιναν στην ίδια την χώρα, τόσο εντείνεται το μίσος εκείνων που βγήκαν χαμένοι από τις μεταρρυθμίσεις. Με την επίθεση κατά του πρώην διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος και πρώην πρωθυπουργό το μίσος μετατρέπεται σε τρομοκρατία».
Βαρουφάκης: «Ο Μακρόν ξέρει μακροοικονομία, ο Σόιμπλε όχι»
Η εφημερίδα taz φιλοξενεί συνέντευξη του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με τίτλο «Μόλις τώρα ξεκινάμε». Στον υπότιτλο διαβάζουμε: «Tο κίνημα Diem25 θα μετεξελιχθεί σε κόμμα, που ενδέχεται να ανταγωνιστεί το γερμανικό κόμμα Η Αριστερά. O Γ. Βαρουφάκης για τον Μακρόν, την Γερμανία και τον ευρωπαϊκό πατριωτισμό».
Στη συνέντευξη ο πρώην υπουργός μιλά μεταξύ άλλων για τις διαφορές ανάμεσα σε Εμ. Μακρόν και Β. Σόιμπλε: «Πρώτον, ο Μακρόν ξέρει μακροοικονομία, ο Σόιμπλε όχι. Θέλει να τηρούνται οι κανόνες. Η δεύτερη διαφορά τους είναι ότι η Γερμανία εστιάζει στην ανταγωνιστικότητα. (..) Ο Μακρόν ωστόσο καταδικάζει αυτή την εμμονή, γιατί απειλεί την ενότητα στην Ευρώπη. Αντί στην ανταγωνιστικότητα θα έπρεπε να επικεντρωθούμε στην παραγωγικότητα. Μπορούμε όλοι μαζί να γίνουμε πιο παραγωγικοί, αλλά δεν μπορούμε να ανταγωνιζόμαστε όλοι μεταξύ μας», τονίζει ο Γ. Βαρουφάκης στην εφημερίδα του Βερολίνου.
Στέφανος Γεωργακόπουλος
Πηγή : tovima.gr
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου