Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2018

Στο -50% οι τράπεζες και στο -25% το Χρηματιστήριο από τις αρχές του 2018



Μόνο με την ανακωχή των πωλητών έδειξε το χρηματιστήριο Αθηνών να μπορεί να κινηθεί υψηλότερα, αφιερώνοντας και τη σημερινή ημέρα στη σταθεροποίησή του πάνω από τις 600 μονάδες και όχι στην αλλαγή της αρνητικής τεχνικής του εικόνας, η οποία παραμένει σε ισχύ όσο δεν ενεργοποιούνται και δραστηριοποιούνται οι αγοραστές.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,65% στις 602,60 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 598,67 μονάδων (-0,01%) και 604,58 μον. (+0,98%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 16,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 11,06 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 50 χιλ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,38%, στις 1.567,30 μονάδες, ενώ στο +1,07% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 965,79 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 4,05% στις 431,03 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες της τάξεως του 3,69% (-24,90% από τις αρχές του έτους), ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 3,64%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε πτώση 5,20%, η οποία πλέον ξεπερνά από τις αρχές του έτους το 50% (-50,8%).

Σύμφωνα με τον Μ. Χατζηδάκη της Beta Securities, με την αγορά να κυριαρχείται από τις εκτιμώμενες εκροές της εξαμηνιαίας αναδιάρθρωσης του MSCI ολοκληρώθηκε μια ακόμα πτωτική εβδομάδα στο ΧΑ. Η αργία της Αμερικής επηρέασε την μέση ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα η οποία επέστρεψε σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα πέριξ των 30 εκατ. ευρώ.

Η ψυχολογία παρέμεινε σταθερά φορτισμένη αρνητικά και παρά την μετριοπαθή ανοδική διόρθωση που παρατηρήθηκε στο τέλος της εβδομάδας, η επιφυλακτικότητα των επενδυτών είναι έκδηλη. Πλέον οι αποτιμήσεις έχουν μπει σε ζώνες ευκαιρίας και επιμέρους παρατηρούνται στρεβλώσεις με χαμηλά μονοψήφια ΡΕ και προσδοκώμενες μερισματικές αποδόσεις από 4% έως και 10% σε δεικτοβαρείς τίτλους.

Μάλιστα οι εκτιμήσεις αυτές ενσωματώνουν τα ¾ της χρήσης αφού τα μεγέθη εννεαμήνου που ανακοινώνονται αυτή την περίοδο κινούνται συντριπτικά προς την θετική κατεύθυνση. Η διάθεση των εμπλεκομένων ωστόσο επηρεάζεται από τις εκροές του MSCI την ερχόμενη Παρασκευή καθώς και από την αρνητική φημολογία η οποία έχει επιστρέψει στην εγχώρια αγορά.

Κατά τα άλλα η κατάθεση του σχεδίου του προϋπολογισμού έχει θετικές αναγνώσεις τόσο σε μάκρο όσο και σε μίκρο επίπεδο. Ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2019 αναμένεται στο 2,5% και το πρωτόγεννές πλεόνασμα στο 3,6% χωρίς να περιλαμβάνονται περικοπές στις συντάξεις. Επιπλέον περιλαμβάνονται "θετικά μέτρα" ύψους 910 εκατ. ευρώ μεταξύ αυτών η μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή των ανωνύμων εταιριών κατά 1 ποσοστιαία μονάδα και μείωση του συντελεστή φορολογίας μερισμάτων κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες.

Τα καλά νέα δεν έκαναν αίσθηση καθώς η γρήγορη κίνηση του δεκαετούς ομολόγου της Ιταλίας προς το 3,6% δεν άφησε πολλά περιθώρια αποκλιμάκωσης των ελληνικών επιτοκίων δανεισμού.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης έχασε τις 600 μονάδες σημειώνοντας νέο χαμηλό τρέχοντος έτους με (592,7) το οποίο είχε σημειωθεί για τελευταία φορά τον Νοέμβριο του 2016. Βασικός αρωγός στην κίνηση του Γενικού Δείκτη ήταν ο τραπεζικός κλάδος, ο δείκτης του οποίου βρίσκεται σε νέα ιστορικά χαμηλά. Η πίεση που δέχθηκε ο Γενικός Δείκτης οδήγησε τον MACD στο να απωλέσει το σήμα αγοράς και πλέον ο δρόμος για τις 570 μονάδες φαίνεται πολύ πιθανός.

Ουσιαστικές στηρίξεις δεν υπάρχουν ενώ οι ταλαντωτές δεν έχουν εισέλθει σε υποτιμημένες ζώνες ώστε να υποδείξουν κάποιο τεχνικό σημείο πρόσκαιρης αντιστροφής. Επίσης οι ανοδικές συνεδριάσεις που ακολούθησαν τα χαμηλά έτους ήταν φτωχές συναλλακτικά, μια ένδειξη αδυναμίας και μάλλον επιφυλακτικότητας σε ότι αφορά την ανοδική διάθεση.

Συμπερασματικά η ερχόμενη εβδομάδα δείχνει πιο πιθανή να δοκιμάσει χαμηλότερα επίπεδα εξαντλώντας την βραχυπρόθεσμη δυναμική της προς την περιοχή της επόμενης στήριξης, κοντά δηλαδή στις 570 μονάδες.

Στο ταμπλό τώρα, η Eurobank και η Alpha Bank ξεχώρισαν σήμερα, αφού κατέγραψαν άνοδο 4,98% και 4,02% αντίστοιχα, με την Πειραιώς και την Εθνική να κλείνουν στο +3,33% και +3,14% αντίστοιχα. Κέρδη 2% για την ΓΕΚ Τέρνα, ενώ άνω του 1% ήταν η άνοδος σε Aegean, ΔΕΗ, Τιτάν, ΕΥΔΑΠ και Λάμδα. Ήπια κέρδη σε Jumbo, Βιοχαλκο, Σαράντη, Motor Oil και Ελληνικά Πετρέλαια.

Στον αντίποδα, "βαρίδια" για τον γενικό δείκτη μετατράπηκαν οι ΟΤΕ με -1,49%, Coca Cola με -1,09% και ΑΔΜΗΕ με -1,03%, ενώ με ήπιες απώλειες έκλεισαν οι ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος και Grivalia. Χωρίς μεταβολή οι Φουρλής και ΟΠΑΠ.


Της Αλεξάνδρας Τόμπρα
capital.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου