Παρασκευή 7 Ιουνίου 2024

Εθνική επιτυχία: Η Ελλάδα εξελέγη μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ - Η σοβαρότητα αναγνωρίζεται


 

Η Ελλάδα εξελέγη από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη διετία 2025-2026, συγκεντρώνοντας 182 ψήφους από τις συνολικά 188 χώρες που συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία.

Μαζί με την Ελλάδα έλαβαν έδρες στο Συμβούλιο Ασφαλείας η Δανία, το Πακιστάν, ο Παναμάς και η Σομαλία για διετή θητεία. Τα πέντε μέλη του συμβουλίου που εξελέγησαν θα ξεκινήσουν τη θητεία τους την 1η Ιανουαρίου, αντικαθιστώντας εκείνα των οποίων η διετής θητεία λήγει στις 31 Δεκεμβρίου - Μοζαμβίκη, Ιαπωνία, Εκουαδόρ, Μάλτα και Ελβετία.

Και οι πέντε χώρες έχουν συμμετάσχει στο παρελθόν στο Συμβούλιο Ασφαλείας, το Πακιστάν επτά φορές, ο Παναμάς πέντε φορές, η Δανία τέσσερις φορές, η Ελλάδα δύο φορές και η Σομαλία μία φορά.

Μητσοτάκης για εκλογή Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας: Είναι μεγάλη ευθύνη, η χώρα μας υπηρετεί πολιτικές αρχών

«Είναι μια μεγάλη ευθύνη για τη χώρα μας, η οποία υπηρετεί πολιτική αρχών» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ από τη Λοριάν της Γαλλίας.

Αργότερα σε ανάρτησή του, τόνισε την σημασία της εκλογής της Ελλάδας.

«Είμαστε υπερήφανοι για την εκλογή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Είναι μια εθνική επιτυχία που αναγνωρίζει τον ρόλο της πατρίδας μας ως δύναμης σταθερότητας, με πίστη σε αρχές και αξίες, όπως η Δημοκρατία και το Διεθνές Δίκαιο.» έγραψε στην ανάρτησή του.

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα έχει πολλά να προσφέρει στο Συμβούλιο Ασφαλείας

«Δεν μπορούν να ικανοποιούν τους πάντες οι αποφάσεις μας, έχουμε τις συμμαχίες μας και με αίσθηση υπευθυνότητας και σταθερότητας η Ελλάδα έχει πολλά να προσφέρει» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Το Κυπριακό ενδεχομένως μπορεί να στηριχθεί από την εκλογή μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, Στηρίζουμε την κα Ολγκίν και την επανέναρξη των συνομιλιών» πρόσθεσε ο Κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στη λύση του Κυπριακού, ενώ τόνισε πως «δεν είναι αποδεκτή η θέση της Τουρκίας περί δύο κρατών στην Κύπρο».

Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Διεθνής αναγνώριση του σταθεροποιητικού ρόλου της Ελλάδας

Σε δήλωσή της, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου τόνισε:

«Η εκλογή της Ελλάδας ως μη μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2025-26 αποτελεί διεθνή αναγνώριση του σταθεροποιητικού ρόλου της, καθώς και της προσήλωσής της στην ειρηνική επίλυση των διαφορών και στον πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στη σημερινή, εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για τη διεθνή ασφάλεια, η πατρίδα μας θα συνεχίσει να πορεύεται με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και τις αρχές του Καταστατικού Χάρτη των ΗΕ».

Γεραπετρίτης: «Ιστορική μέρα για την Ελλάδα, θαλάσσιο εμπόριο και προστασία γυναικών και παιδιών στην ατζέντα μας»

Για ιστορική ημέρα για την Ελλάδα, έκανε λόγο ο Γιώργος Γεραπετρίτης σε δημοσιογράφους, μετά την εκλογή της Ελλάδας ως μη μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας για την περίοδο 2025-2026.

«Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα για την Ελλάδα, για το αποτύπωμα της Ελλάδας στον κόσμο. Η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών υπερψήφισε την υποψηφιότητα της Ελλάδας για μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας το 2025 και 2026. Πρόκειται για μία μεγάλη επιτυχία. 182 από συνολικά 188 κράτη που ψήφισαν, υπερψήφισαν την υποψηφιότητα της Ελλάδας. Αυτό αποδεικνύει το σημαντικό κεφάλαιο, το οποίο διαθέτει η Ελλάδα στον κόσμο, στο διεθνές περιβάλλον, στους διεθνείς οργανισμούς»

Και συνέχισε: «Και τώρα ξεκινά η ώρα της ευθύνης. Η Ελλάδα, μετά από την σημερινή της επιτυχία, καθίσταται στην πραγματικότητα συμπαραγωγός της διεθνούς πολιτικής σε μία στιγμή που υπάρχουν γύρω μας τεράστιες προκλήσεις. Οι μεγάλοι πόλεμοι, οι οποίοι ταλανίζουν την οικουμένη και βρίσκονται στη γειτονιά μας, αλλά και άλλες σημαντικές προκλήσεις, τις οποίες η ελληνική εξωτερική πολιτική έχει θέσει ως προτεραιότητα κατά τη διάρκεια της διετίας ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας. Και αυτό είναι η απαρέγκλιτη τήρηση του διεθνούς δικαίου. Η νέα πνοή που πρέπει να δοθεί στη διευθέτηση των διαφορών με τρόπο ειρηνικό».

Αναφορικά με τις προτεραιότητες που θέτει η χώρα, τόνισε πως είναι «η προστασία του θαλάσσιου εμπορίου, η προστασία γυναικών και παιδιών, μαζί με την κλιματική αλλαγή που θα τεθούν στο τραπέζι από την Ελλάδα, στο πλαίσιο και της δικής μας εξωτερικής πολιτικής» ανέφερε.

«Θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να ευχαριστήσω, ιδιαίτερα, το Υπουργείο Εξωτερικών, την Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, τόσο την Κεντρική Υπηρεσία, όσο και την διπλωματική αποστολή της Μόνιμης Αντιπροσωπείας στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για μία πολύ μεγάλη προσπάθεια, η οποία έχει γίνει για αρκετά χρόνια και η οποία ήταν εξαιρετικά επίπονη και μας έφερε αυτό το σημαντικό σημερινό αποτέλεσμα» πρόσθεσε ο υπουργός.

Καταλήγοντας, είπε για την ιστορική αυτή επιτυχία: «Θέλω να πω ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα αποτελέσει την επιτομή της συμμετοχής της χώρας μας στα διεθνή δρώμενα. Η Ελλάδα φιλοδοξεί, ως συνομιλούσα με όλα τα κράτη του κόσμου, ως έχοντας ανοιχτούς διαύλους με όλα τα κράτη όχι μόνο της γειτονιάς μας, αλλά και του κόσμου, να αποτελέσει τη γέφυρα μεταξύ Βορρά και Νότου, Ανατολής και Δύσης. Και θα προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να φανούμε αντάξιοι της μεγάλης αυτής ευθύνης».

ΥΠΕΞ: «Θα εργαστούμε μαζί με τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ για να ενισχύσουμε την ειρήνη και την ασφάλεια»

«Θα εργαστούμε μαζί με τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ για να ενισχύσουμε την ειρήνη και την ασφάλεια και να διασφαλίσουμε ότι η παγκόσμια διακυβέρνηση μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις αναδυόμενες προκλήσεις» αναφέρει σε ανάρτησή του στο X το υπουργείο Εξωτερικών, όπου ενημερώνει ότι η Ελλάδα εξελέγη σήμερα μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2025-26.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου