Παρασκευή 24 Απριλίου 2020

Παράταση του δικαστικού έτους για ένα μήνα



Παρατείνεται για ένα μήνα το δικαστικό έτος προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ανάγκες της δικαιοσύνης από την επιδείνωση της συσσώρευσης αδίκαστων υποθέσεων.

Με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας τα δικαστήρια θα παραμείνουν ανοικτά ως τις 16 Ιουλίου και το νέο δικαστικό έτος θα ξεκινήσει την πρώτη Σεπτεμβρίου αντί για τις 15 Σεπτεμβρίου που άνοιγαν τα δικαστήρια.

Όπως αναφέρεται στο περιεχόμενο της τροπολογίας η παράταση του δικαστικού έτους και ως εκ τούτου η μείωση των δικαστικών διακοπών κρίνεται ως αναγκαία κίνηση για να δικαστούν κάποιες υποθέσεις και να καλυφθούν οι ανάγκες που έχουν προκύψει και στη δικαιοσύνη, λόγω της υπολειτουργίας της εξαιτίας των μέτρων για τον κορωνοϊό.

Υπενθυμίζεται ότι οι δικαστικές διακοπές ξεκινούσαν υπό φυσιολογικές συνθήκες την πρώτη Ιουλίου και τελείωναν στις 15 Σεπτεμβρίου. Οι δικαστικές διακοπές στη χώρα μας είναι από τις μεγαλύτερες μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πάντως δικαστικές ενώσεις και ενώσεις εισαγγελέων, όχι όλες, είχαν αντιδράσει στη φετινή παράταση του δικαστικού έτους, ενώ ο Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Ιωάννης Χαλκιάς με δήλωση του τάχθηκε υπέρ της παράτασης του δικαστικού έτους το καλοκαίρι, όπως και έγινε, κρίνοντας το μέτρο αναγκαίο λόγω της μακράς υπολειτουργίας της δικαιοσύνης στο πλαίσιο των μέτρων για τον κορωνοϊό.


ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΝΔΡΟΥ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου