Η Ελλάδα έχει πρωθυπουργό και σοβαρή κυβέρνηση μετά από πολλά χρόνια. Μια ιστορική απόφαση ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Βουλή. Την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια.
Εν μέσω χειροκροτημάτων από κυβερνητικούς βουλευτές ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή, «η Ελλάδα επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη προς δυσμάς από τα 6 στα 12 μίλια».
Και τόνισε: «H Ελλάδα μεγαλώνει. Το έχουν πει κι άλλοι. Εμείς όμως είμαστε αυτοί που το κάνουμε πράξη. Προβαίνουμε έτσι σε μία θαλάσσια περιοχή συγκεκριμένα αυτή του Ιονίου και των Ιονίων νήσων μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου στην άσκηση ενός αδιαμφισβήτητου κυριαρχικού μας δικαιώματος, σύμφωνα με άρθρο 3 της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας».
Πρόσθεσε επίσης πώς : «ένα δικαίωμα το οποίο η χώρα μας επιφυλάσσεται να ασκήσει μελλοντικά και σε άλλες θαλάσσιες περιοχές και το οποίο έχουν ήδη ασκήσει οι γείτονές μας με σεβασμό στη σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και την εφαρμογή της μέσης γραμμής εκεί που η απόσταση μεταξύ των ακτών είναι μικρότερη από τα 24 μίλια».
Ο κ. Μητσοτάκης είχε προϊδεάσει για την απόφασή του λίγο νωρίτερα λέγοντα: «Τίποτα δεν εμποδίζει την χώρα μας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια όταν εκείνη το αποφασίσει», στέλνοντας μήνυμα στην Τουρκία που έχει κλιμακώσει επικίνδυνα την ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Ο πρωθυπουργός τόνισε πως πρόκειται για «μια συνεδρίαση ξεχωριστής σημασίας», καθώς η Βουλή των Ελλήνων καλείται να «κυρώσει δύο εμβληματικές συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο». Όπως χαρακτηριστικά είπε, στα σχετικά κείμενα περιλαμβάνονται και ρητές ρυθμίσεις για τα ευρύτερα εθνικά μας συμφέροντα. «Έχουν συνεπώς μείζον ιστορικό και πολιτικό βάρος», τόνισε.
Τόνισε ότι οι δύο συμφωνίες υπογράφηκαν με διαφορά λίγων εβδομάδων επιλύοντας εκκρεμότητες δεκαετιών, με τα γειτονικά κράτη. Υπογράμμισε ότι βασίστηκαν στο Διεθνές Δίκαιο και διεμβολίζουν παράνομες ενέργειες στην περιοχή, «καθιστώντας στις θάλασσές μας μία νέα πραγματικότητα ειρήνης και ασφάλειας».
Επισήμανε ότι πάνω απ’ όλα με αυτές τις συνθήκες η χώρα μας επιστρέφει σε έναν ρόλο που όχι απλά τον δικαιούται αλλά οφείλει και να τον δικαιώνει καθημερινά. «Τον ρόλο του εγγυητή των ανατολικών συνόρων αλλά και των συμφερόντων της Ευρώπης στη Μεσόγειο».
«Ο λόγος μας πρέπει να είναι και μετρημένος και υπεύθυνος», είπε ο πρωθυπουργός. Είπε ακόμα ότι «ο Εμανουέλ Μακρόν καθιέρωσε τον όρο ευρωπαϊκή κυριαρχία στη θάλασσά μας και η Άνγκελα Μέρκελ μίλησε ανοιχτά για δικαιώματα των μελών της ΕΕ η αμφισβήτηση των οποίων δεν μπορεί να γίνει ανεκτή».
«Σε θάλασσες όπως η Μεσόγειος η έκταση της υφαλοκρηπίδας ταυτίζεται με την ΑΟΖ», είπε ακόμα ο πρωθυπουργός.
«Υπάρχουν δυνάμεις που προσπαθούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα αλλά κάνουν λάθος. Η κυβέρνηση μιλά λίγο αλλά δρα πολύ και συγκροτεί συμμαχίες και δεν διστάζει να παίρνει τολμηρές πρωτοβουλίες», είπε ο πρωθυπουργός στέλνοντας μήνυμα στην Άγκυρα.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου