Πέμπτη 1 Ιουλίου 2021

Νέο πλαίσιο κανόνων λειτουργίας υπηρεσιών ψυχαγωγίας για εμβολιασμένους και μη πολίτες


 

Ασφαλείς πολίτες είναι μόνο οι εμβολιασμένοι πολίτες. Για να πετύχουμε το τείχος ανοσίας προχωράμε σε μια συμπληρωματική στρατηγική που περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα ενθάρρυνσης του εμβολιασμού. Έτσι μια μέρα μετά την ανακοίνωση από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη της «Κάρτας Ελευθερίας», μια επιβράβευση, αλλά και ένα κίνητρο στους νέους ηλικίας 18 έως 25 ετών να εμβολιαστούν, μπαίνει σε εφαρμογή μια ένα νέο πλαίσιο κανόνων λειτουργίας υπηρεσιών ψυχαγωγίας για εμβολιασμένους και μη πολίτες που υπηρετεί έναν τριπλό στόχο.

Ο πρώτος στόχος είναι να εξυπηρετηθεί το μεγάλο εγχείρημα του εμβολιασμού. Να προσέλθουν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες. Ο εμβολιασμός είναι το διαβατήριο υγείας για την πατρίδα και η ασπίδα απέναντι στον ιό.

Ο δεύτερος στόχος είναι να δημιουργήσουμε ένα συνολικό πλέγμα προστασίας της δημόσιας υγείας σε χώρους όπου υφίσταται υψηλός συγχρωτισμός ή εκεί όπου δυνητικά μπορεί να υπάρξει διασπορά του ιού.

Ο τρίτος στόχος είναι να αποκατασταθεί σταδιακά η ελευθερία των πολιτών εκείνων οι οποίοι έχουν ήδη εμβολιαστεί και έχουν τις προϋποθέσεις για να μπορούν να έχουν πίσω την προσωπική, την κοινωνική τους ζωή σε πλήρη έκταση. Στο πλαίσιο αυτό η ελληνική κυβέρνηση υιοθετεί την πρόταση - σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και Τεχνοηθικής, η οποία πρότεινε τη λήψη τριών σπονδυλωτών δεσμών μέτρων, οι οποίες αφορούν ακριβώς το ζήτημα αυτό.

Η πρώτη δέσμη μέτρων αφορά την πληροφόρηση του κοινού σε σχέση με το εμβολιαστικό εγχείρημα. Δηλαδή, την πειθώ. Προς την κατεύθυνση αυτή, ήδη, υπάρχει μία σημαντική εκστρατεία ενημέρωσης, η οποία θα κλιμακωθεί, έτσι ώστε να απευθύνεται και σε ειδικές κατηγορίες πληθυσμού, όπου ακόμη η εμβολιαστική κάλυψη είναι σχετικώς μικρή.

Ο δεύτερος πυλώνας αποτελεί στην πραγματικότητα τη διευκόλυνση της κίνησης σε συγκεκριμένους χώρους. Ουσιαστικά δηλαδή πρόκειται για τις διευκολύνσεις οι οποίες θα αποδοθούν σε εκείνους οι οποίοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Ο δεύτερος αυτός πυλώνας αποτελεί τη νέα δέσμη μέτρων που ανακοινώθηκε.

Ο τρίτος πυλώνας συνιστά την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε ειδικές κατηγορίες, δηλαδή σε πεδία τα οποία είναι απολύτως αναγκαία, έτσι ώστε να διαφυλάσσεται ο πληθυσμός από την διασπορά του ιού, όπως είναι κατ’ εξοχήν τα υγειονομικά κέντρα και οι μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

Όσον αφορά τα νέα μέτρα, εκείνο το οποίο στην πραγματικότητα αποφασίστηκε είναι η καθιέρωση μίας διαβαθμισμένης κάλυψης σε χώρους μη ουσιωδών υπηρεσιών ψυχαγωγικού χαρακτήρα. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε κλειστούς χώρους, όπως είναι για παράδειγμα τα εστιατόρια, οι κινηματογράφοι, τα θέατρα, αλλά και ανοιχτούς χώρους όπου υπάρχει υψηλός συγχρωτισμός, όπως είναι τα γήπεδα και τα μεγάλα κέντρα διασκέδασης όπου πλέον θα υπάρχει διαβάθμιση. Δηλαδή οι χώροι αυτοί θα μπορούν να είναι είτε αμιγείς εμβολιασμένων, είτε μεικτοί χώροι.

Στους αμιγείς χώρους θα μπορούν να βρίσκονται οι εμβολιασμένοι και όσοι έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο. Εμβολιασμένοι δε νοούνται εκείνοι που έχουν ήδη κλείσει τον εμβολιαστικό κύκλο και έχουν παρέλθει 14 ημέρες από την τελευταία δόση ή τη μοναδική δόση.

Στους μεικτούς χώρους θα επιτρέπονται εκτός από τις δύο προηγούμενες κατηγορίες και όσοι έχουν ήδη κάνει τεστ, rapid ή μοριακό, και κατά τούτω υπάρχει η προβλεπόμενη προστασία.

Κάθε επιχείρηση θα δηλώνει εάν η εκμετάλλευση θα είναι αμιγής ή θα είναι μεικτή. Ουσιαστικά δηλαδή εναπόκειται στον ίδιο τον επιχειρηματία να επιλέξει εάν στην επιχείρησή του θα δέχεται εμβολιασμένους και νοσήσαντες ή εάν θα δέχεται και τον λοιπό πληθυσμό. Στην περίπτωση δε αυτή μετά από τη διενέργεια τεστ. Η δήλωση αυτή των επιχειρηματιών θα γίνεται σε μία κεντρική πλατφόρμα και θα υφίσταται ειδική σήμανση στις εισόδους των χώρων εκμετάλλευσης.

Η διαβάθμιση η οποία θα υφίσταται είναι για μεν τους αμιγείς χώρους από 75% έως 85% της συνολικής χωρητικότητας, για δε τους μεικτούς χώρους από το 25% έως το 75% της πληρότητας.

Κατά περίπτωση δε στους αμιγείς χώρους δεν θα υπάρχει η υποχρέωση να αφορούν οι θεατές/πελάτες μάσκες. Είναι προφανές ότι στους μικτούς χώρους καταρχήν θα πρέπει να υπάρχει η αντίστοιχη υποχρέωση.

Θα προβλεφθούν συγκεκριμένες κυρώσεις για την παραβίαση των όρων και έλεγχοι οι οποίοι θα διεξάγονται από την πολιτεία.

Ο έλεγχος στην είσοδο θα γίνεται από μια εφαρμογή ψηφιακή η οποία θα επιβεβαιώνει και τη γνησιότητα του πιστοποιητικού.

Οι κλειστοί χώροι και οι μεγάλοι χώροι συνάθροισης όπως είναι τα γήπεδα θα ανοίξουν από τις 15 Ιουλίου. Ειδικώς οι κλειστοί κινηματογράφοι και τα κλειστά θέατρα θα ανοίξουν από την 1η Ιουλίου και από τις 15 Ιουλίου, όταν θα είναι έτοιμη η ψηφιακή εφαρμογή, θα μπορούν να επιλέξουν να αυξήσουν τη χωρητικότητά τους και να καταστούν αμιγείς χώροι.

Όλα τα ανωτέρω θα γίνουν με πλήρη σεβασμό στη νομοθεσία που αφορά την προστασία προσωπικών δεδομένων και βεβαίως στα δικαιώματα όλων των πολιτών. Είναι από την άλλη πλευρά αυτονόητο ότι θα πρέπει να αρθούν οι περιορισμοί οι οποίοι υφίστανται σήμερα ιδιαιτέρως για τους πολίτες εκείνους οι οποίοι έχουν επιλέξει να εμβολιαστούν οικειοθελώς. Υπάρχει αδήριτη ανάγκη να χτίσουμε το προβλεπόμενο τείχος ανοσίας και να ανακτήσουμε απολύτως τις ελευθερίες μας.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου