Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017

Η Ελλάδα 69η στην λίστα των πιο διεφθαρμένων χωρών




Κατά 11 θέσεις έπεσε η Ελλάδα στην παγκόσμια κατάταξη της Διεθνούς Διαφάνειας για τη διαφθορά. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα για το 2016 κατετάγη στην 69η θέση, έναντι της 58ης του 2015, επιστρέφοντας στα επίπεδα του 2014.

Η έρευνα αντικατοπτρίζει την αντίληψη που υπάρχει για τη διαφθορά σε όλο το φάσμα του δημόσιου τομέα και βασίζεται στην ανάλυση ειδικών οργανισμών για τη διαφθορά στο Δημόσιο. Η έρευνα χρησιμοποιεί κλίμακα από το 0 (χώρες πολύ διεφθαρμένες) ώς το 100 (αδιάφθορες). Ενδεικτικά, η πλέον αδιάφθορη χώρα, η Δανία, συγκέντρωσε 90 πόντους, έναντι της πλέον διεφθαρμένης Σομαλίας που συγκέντρωσε 10 πόντους.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος Άγγελο Συρίγο στην χώρα έχει επανέλθει το φαινόμενο της μικροδιαφθοράς, της καταβολής, δηλαδή, μικρών ποσών σε δημόσιες υπηρεσίες με στόχο την ταχύτερη εξυπηρέτηση. «Τα τελευταία χρόνια έδειχνε ότι είχε μειωθεί λόγω της οικονομικής κρίσης, ωστόσο μοιάζει να επανέρχεται» δηλώνει ο κ. Συρίγος.

Η Ελλάδα βρίσκεται επίσης και στις πιο διεφθαρμένες χώρες της Ευρώπης βάσει του δείκτη που αντικατοπτρίζει την αντίληψη που υπάρχει για τη διαφθορά σε όλο το φάσμα του δημοσίου τομέα και βασίζεται στην ανάλυση ειδικών οργανισμών για τη διαφθορά στο δημόσιο. 

Τα «σκήπτρα» της πλέον αδιάφθορης χώρας κρατάει για τρίτη χρονιά η Δανία και την πρώτη δεκάδα, σε σύνολο 167 χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα, συμπληρώνουν οι Ν. Ζηλανδία, Φινλανδία, Σουηδία, Ελβετία, Νορβηγία, Σιγκαπούρη, Ολλανδία, Καναδάς, ενώ στη 10η θέση «συγκατοικούν» η Γερμανία, το Λουξεμβούργο και το Ηνωμένο Βασίλειο. Αντίστοιχα, οι πλέον διεφθαρμένες χώρες είναι κατά σειράν οι Σομαλία, Ν. Σουδάν, Ν. Κορέα, Συρία, Υεμένη, Σουδάν, Λιβύη, Αφγανιστάν, Γουινέα-Μπισάου, Βενεζουέλα, Ιράκ, Ερυθραία και Ανγκόλα. Οι ΗΠΑ κατατάσσονται στη 18η θέση (16η πέρυσι), το Ισραήλ στην 28η (32η), η Κύπρος στην 47η (32η) μαζί με την Τσεχία, η Τουρκία στην 75η (66η) και η FYROM στην 90ή (66η) μαζί με την Κολομβία, την Ινδονησία, τη Λιβερία και το Μαρόκο.

Στην Ε.Ε. οι πλέον αδιάφθορες χώρες είναι οι Δανία, Φινλανδία, Σουηδία Ολλανδία, Γερμανία, Λουξεμβούργο, Ηνωμένο Βασίλειο, Βέλγιο, Αυστρία και Ιρλανδία. 

Οι πλέον διεφθαρμένες είναι οι Βουλγαρία, Ελλάδα (44 πόντοι), Ιταλία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Κροατία, Σλοβακία, Μάλτα, Τσεχία και Κύπρος.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου