Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

Απλή αναλογική από τις μεθεπόμενες εκλογές με 179 ψήφους




Μέσα σε κλίμα πόλωσης και με την ψηφοφορία να έχει το δικό της πολιτικό ενδιαφέρον ολοκληρώθηκε χθες η τριήμερη συζήτηση για τον νέο εκλογικό νόμο.

Επί της αρχής υπέρ ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Ελληνες και Ενωση Κεντρώων, κατά Νέα Δημοκρατία, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι, παρών το ΚΚΕ, ενώ απείχε η Χρυσή Αυγή.
Οσον αφορά στα άρθρα το πρώτο (για ψήφο στα 17) ψήφισαν 180, το δεύτερο (για την κατάργηση του μπόνους) ψήφισαν 179 βουλευτές, το τρίτο (για το πλαφόν 3%) 163 βουλευτές, το τέταρτο (για τις καταργούμενες διατάξεις) 179 και το πέμπτο (για το πότε θα εφαρμοστεί ο νέος νόμος) επίσης 179 βουλευτές.

Να σημειωθεί πως στην ψηφοφορία κατ΄ άρθρο υπήρξαν διαφοροποιήσεις μεταξύ των βουλευτών. Για παράδειγμα στο Ποτάμι οι βουλευτές ψήφισαν όχι επί της αρχής αλλά κατά βούληση στα άρθρα (ενδεικτικά αναφέρεται πως οι Σπ. Δανέλλης, Σπ. Λυκούδης και Γρ. Ψαριανός ψήφισαν παρών στο μπόνους). Ο προερχόμενος από τους οικολόγους Γ. Δημαράς είπε παρών στο άρθρο τρία για τη διατήρηση του πλαφόν 3%. Υπέρ της απλής αναλογικής ψήφισε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (προερχόμενος από τη ΔΗΜΑΡ).

Το γεγονός πως δεν συγκεντρώθηκε η απαιτούμενη πλειοψηφία των 200 βουλευτών συνεπάγεται πως ο νέος νόμος -που προβλέπει απλή αναλογική και κατάργηση του μπόνους στο πρώτο κόμμα- δεν θα εφαρμοστεί στην αμέσως επόμενη εκλογική αναμέτρηση, αλλά στην μεθεπόμενη. Η μόνη διάταξη από όσες ψηφίστηκαν που μπαίνει άμεσα σε ισχύ είναι αυτή που προβλέπει ψήφο στους 17άρηδες.

Η σύγκρουση μεταξύ του πρωθυπουργού και του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας ήταν μετωπική, ενώ ακολούθησε κόντρα μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και της Φώφης Γεννηματά. Από τη μία πλευρά ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά σε ένα «ιστορικό αίτημα» αλλά και σε μία σύγχρονη απαίτηση για ανανέωση του πολιτικού συστήματος. Από την άλλη ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εστίασε στο ότι οι ρυθμίσεις «στοχεύουν στην ακυβερνησία» και αποσκοπούσαν στο να στερήσουν την εξουσία από τη Νέα Δημοκρατία.

Η αντιπαράθεση

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης το πολιτικό θερμόμετρο χτύπησε αρκετές φορές κόκκινο και υπήρξε σφοδρή κόντρα του Νίκου Βούτση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το θέμα της Χρυσής Αυγής. Σε έντονους τόνους κινήθηκαν στην ομιλία τους οι πολιτικοί αρχηγοί της ελάσσονος αντιπολίτευσης, με βέλη να... εκτοξεύονται προς όλες τις κατευθύνσεις.

Για μία «σημαντική ημέρα» καθώς για πρώτη φορά εκλογικός νόμος κατατίθεται με ευθύνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας και βρίσκεται πέρα από σκοπιμότητες έκανε λόγο ο πρωθυπουργός. «Με την απλή αναλογική το παρελθόν δεν μπορεί να έχει μέλλον στον τόπο» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Αναφερόμενος στη στάση του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού τόνισε ότι «διαπράττει ένα ιστορικό ατόπημα».

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η κυβέρνηση ανταποκρίνεται σε ένα ιστορικό αίτημα αλλά ταυτόχρονα και σε ένα σύγχρονο αίτημα, καθώς σε όλες τις έρευνες η μεγάλη πλειοψηφία τάχθηκε υπέρ της απλής αναλογικής. Και πρόσθεσε πως με την ψήφο στα 17 δίνεται κίνητρο στους νέους να μην ενδώσουν στην απολιτικοποίηση. Τόνισε επίσης ότι κλείνει ένας πολιτικός κύκλος που ξεκίνησε το '74 και είχε τα στοιχεία του δικομματισμού που γνωρίσαμε. «Από έναν άγονο δικομματισμό του παρελθόντος μπορούμε να περάσουμε σε ένα γόνιμο διπολισμό με κυβερνήσεις συνεργασίας», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

«Η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε και δεν έχει Μπαλτάκους που συνομιλούν κρυφά με τη Χρυσή Αυγή για να κρατηθούν στην εξουσία» είπε ο πρωθυπουργός. Και συνέχισε θέτοντας το ερώτημα «κύριε Μητσοτάκη πώς προδικάζετε ότι θα βρείτε 200 ψήφους στην επόμενη Βουλή για να καταργήσετε τον εκλογικό νόμο; Θα συνεργαστείτε με τη Χρυσή Αυγή;».

«Οδεύετε σε μια βαριά ήττα στις επόμενες εκλογές και γι’ αυτό προσπαθείτε να στερήσετε την εξουσία από τη Νέα Δημοκρατία» υπογράμμισε από το Βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Συνέχισε επισημαίνοντας: «Θέλουνε ακυβερνησία και παίζουν παιχνίδια με τους θεσμούς επειδή ξέρουν ότι όποτε κι αν γίνουν εκλογές θα ηττηθούν κατά κράτος».

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε πως «απλή αναλογική σημαίνει ακυβερνησία», προσθέτοντας πως «ποτέ η ΝΔ δεν άλλαξε τον εκλογικό νόμο για να ικανοποιήσουν κομματικά οφέλη». Παράλληλα επεσήμανε πως ο εκλογικός νόμος δεν θα ισχύσει «γιατί θα βρει απέναντι μία συμμαχία πολιτικών δυνάμεων που θα ακυρώσουν το σχέδιο για ακυβερνησία στην επόμενη Βουλή».

Μιλώντας από το Βήμα της Βουλής σημείωσε πως «η κυβέρνηση θα υποστεί μία δεινή κοινοβουλευτική ήττα, γιατί δεν συγκεντρώνει τους 200 βουλευτές και δεν θα τους συγκέντρωνε ούτε όταν χάιδευε τη Χρυσή Αυγή». Και επεσήμανε πως είναι μία καλή εξέλιξη για τη δημοκρατία το ότι ο εκλογικός νόμος δεν θα εφαρμοστεί στις επόμενες εκλογές (απαιτούνταν 200 ψήφοι) καθώς «η χώρα χρειάζεται σταθερότητα και όχι ακυβερνησία, χρειάζεται δημοκρατικές λύσεις και όχι τα άκρα σε ρόλο ρυθμιστή».

Ο Ν. Βούτσης

Για το θέμα της Χρυσής Αυγής τον λόγο πήρε ο Νίκος Βούτσης, ο οποίος μάλιστα κατέβηκε από τη θέση του προέδρου για να απαντήσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Είκοσι μέρες διακινήσατε την πολιτική αθλιότητα ότι προσδοκούσαμε συνεργασία με τη Χρυσή Αυγή και τελικά συμπαρατάσσεται με τις δυνάμεις που θα καταψηφίσουν την απλή αναλογική» σημείωσε και πρόσθεσε «πρέπει να σας γίνει μάθημα ότι με τον φασισμό η Αριστερά δεν έχει καμία σχέση, ουδέποτε συναλλάχθηκε».

«Θα περίμενα μεγαλύτερη ψυχραιμία και λιγότερη συναισθηματική ένταση να κάνετε το καθήκον σας ως πρόεδρος της Βουλής» απάντησε ο Κ. Μητσοτάκης και συνέχισε «εάν συγκεντρώνατε 200 ψήφους και με τη ΧΑ θα ίσχυε ο εκλογικός νόμος ή όχι;».

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ

«Φερετζές» για τις δεξιές πολιτικές

«Φέρνετε την απλή αναλογική ως αριστερό φερετζέ στις δεξιές πολιτικές που εφαρμόζετε» είπε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά. Και συνέχισε απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό «πουλάγατε δήθεν αριστερή τόλμη και γοητεία. Αυτό δεν λέγεται έρωτας, αποπλάνηση ήταν». Μιλώντας στη Βουλή έστειλε πολλαπλά... μηνύματα. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά της πως «η λεηλασία της δημοκρατικής παράταξης έλαβε τέλος. Οσοι ονειρεύονται να γίνουν υπουργοί του Τσίπρα ή του Μητσοτάκη με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη τσόντα, να φροντίσουν έγκαιρα να χωρέσουν στα ψηφοδέλτιά τους».

Λίγο αργότερα απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό είπε «μήπως στο παρά πέντε να το ξανασκεφθείτε; Εκτός αν πρόκειται για δέσμευσή σας από το κυβερνητικό σύμφωνο συμβίωσης με τον Π. Καμμένο ή το φλερτ σας με το μέρος της Νέας Δημοκρατίας, που δεν είπατε τίποτα για την περίοδο 2004-2009». Και συνέχισε τα πυρά προς την κυβέρνηση λέγοντας «όλοι καταλαβαίνουν ότι παίζετε με την απλή αναλογική επειδή δεν μπορείτε την απλή λογική, που λέει δεν ''μπορείτε, τα κάνατε μαντάρα''».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ

Χρυσώνουν το χάπι για τα μέτρα

«Η κυβέρνηση θέλει να χρυσώσει το χάπι για τα οικονομικά μέτρα και νομίζει ότι βρίσκει σωσίβιο στον εκλογικό νόμο» σημείωσε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Μιλώντας από το Bήμα της Βουλής σημείωσε «το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που κράτησε σταθερή και ξεκάθαρη θέση από την αρχή της συζήτησης». Συνέχισε επισημαίνοντας «ο λαός, που στενάζει από τη βάρβαρη φορομπηχτική πολιτική, δεν νοιάζεται για τον εκλογικό νόμο, αλλά για τα νέα αντεργατικά μέτρα που έρχονται».

Αφιερώνοντας μεγάλο μέρος της ομιλίας στα κρίσιμα ζητήματα που διακυβεύονται εν όψει της νέας αξιολόγησης -ομαδικές απολύσεις, επιστροφή της δυνατότητας των εργοδοτών για ανταπεργία, αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, διαιτησία του ΟΜΕΔ- σημείωσε πως η λύση βρίσκεται στην οργάνωση της πάλης του λαού. Κλείνοντας, επεσήμανε ότι αποδεικνύεται ότι τη σκληρή γραμμή στα εργασιακά υπηρετούν από κοινού κυβέρνηση, εργοδότες, Κομισιόν, ΔΝΤ και η πλειοψηφία της συνδικαλιστικής ηγεσίας.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ

Οχι στην εξαπάτηση. Ηττηθήκατε

«Λέμε όχι στην εξαπάτηση. Ηττηθήκατε» σημείωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης και απευθυνόμενος προς τους κυβερνητικούς βουλευτές σημείωσε «μην παθιάζεστε τόσο πολύ με την πρότασή σας. Γιατί είναι πολύ πιθανό αν αύριο για τον οποιονδήποτε λόγο περάσετε μπροστά στις δημοσκοπήσεις να κληθείτε να ψηφίσετε την επαναφορά του μπόνους. Κάποια δικαιολογία θα βρείτε».
Ο επικεφαλής του Ποταμιού κατηγόρησε την κυβέρνηση πως προσπαθεί να «ξεγελάσει τους 16άρηδες με χάντρες», ενώ αναφερόμενος στο ότι δεν έσπασαν οι μεγάλες περιφέρειες σημείωσε πως αυτό θέλει «ο νέος σας λεβέντης σύμμαχος για να μπορεί να ελέγξει εύκολα ποιοι θα εκλεγούν βουλευτές». Τόνισε «αν κάποιοι σκέφτονται ότι θα μπορούσαν να γίνουν κυβερνήσεις χωρίς το πρώτο κόμμα, να το ξεχάσουν. Θα θεωρηθεί, και θα είναι, κοινοβουλευτική ανωμαλία». Παράλληλα κοιτώντας προς τα έδρανα της ΝΔ έθεσε το ερώτημα «ποιο είναι το σύστημα που θέλετε; Τι θα κάνετε με το μπόνους; Δεν είναι ώρα να μας το πείτε;».

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ

Μονόδρομος η απλή αναλογική

Ως τον «μόνο δρόμο» χαρακτήρισε την υιοθέτηση της απλής αναλογικής ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, τονίζοντας πως «οι πολίτες περιμένουν να αναλάβουμε τις ευθύνες μας». «Είναι η ώρα να δώσουμε τη δυνατότητα στη νέα γενιά να πάρει στα χέρια της το μέλλον», είπε από το Βήμα της Βουλής, αναφερόμενος στην παραχώρηση του δικαιώματος ψήφου στους 17χρονους.

Παράλληλα στην ομιλία του αναφέρθηκε στο θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι μπορεί να συζητηθεί το ασυμβίβαστο υπουργού και βουλευτή, αλλά και οι αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας. Συνέχισε επισημαίνοντας πως «δεν μπορεί να υπάρξει αξιοπιστία απέναντι στον ελληνικό λαό, αν δεν καταργήσουμε τον νόμο περί ευθύνης υπουργών», ενώ επεσήμανε πως πρόταση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων είναι η κατάργηση του ψηφοδελτίου Επικρατείας.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ

Η ψήφος τους θα μείνει στην Ιστορία

Αιχμηρή κριτική προς το ΠΑΣΟΚ, αλλά και πυρά προς τη Νέα Δημοκρατία και το Ποτάμι εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης. «Θα μείνει στην Ιστορία η ψήφος τους» είπε αναφερόμενος στη στάση του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, ενώ κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση πως δεν μπορεί να πιάσει τα μηνύματα της εποχής και «ενσπείρει φοβικά σύνδρομα». «Ο ελληνικός λαός τιμωρεί» σημείωσε και αναφερόμενος στην πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είπε «τη νύχτα των εκλογών, πώς θα απολογηθεί όταν δει τον γύρο θριάμβου του κ. Μητσοτάκη;».

Ενδεικτικό της έντασης που υπήρξε μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ενωσης Κεντρώων είναι και η κόντρα του Β. Λεβέντη και του Κ. Σκανδαλίδη. Απαντώντας στα επιχειρήματα πως η κατάργηση του μπόνους οδηγεί στην ακυβερνησία υπογράμμισε «δεν χρειάζεται να γίνονται την Κυριακή εκλογές και τη Δευτέρα να έχουμε κυβέρνηση. Μπορεί να υπάρχει ένα διάστημα για να συγκροτηθεί εθνικό σχέδιο».



ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ
Πηγή : ethnos.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου