Σάββατο 15 Αυγούστου 2020

Ενώ οι ΥΠΕΞ της Ε.Ε. εξέφρασαν αλληλεγγύη στην Ελλάδα η Γερμανία μπλόκαρε το κοινό ανακοινωθέν κατά της Τουρκίας



Το έχουμε ξαναγράψει, θα το γράφουμε συνέχεια, οι Γερμανοί δεν είναι ούτε σύμμαχοι μας, ούτε φίλοι μας ειδικά για τις χώρες του νότου. Η Γερμανία είναι σύμμαχος και φίλος της Τουρκίας από τις λίγες χώρες που συμμάχησαν και στήριξαν τα εγκλήματα της Γερμανίας κατά τον Β' παγκόσμιο πόλεμο και όχι μόνο.

Οι 27 υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου που συγκλήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις προκλητικές τουρκικές ενέργειες στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο συνήθης ένοχος όμως η Γερμανία φρόντισε να διαφωνήσει με την Ελλάδα για να μπλοκάρει την κοινή ανακοίνωση μετά το πέρας των συνομιλιών.

Η Ελλάδα επέμενε σε πιο σκληρή διατύπωση κατά της Τουρκίας, η οποία θα ζητούσε τον άμεσο τερματισμό των ερευνητικών δραστηριοτήτων αυτής της εβδομάδας και θα καλωσόριζε την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία μερικής οριοθέτησης Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών.

Κανένας απο τους ΥΠΕΞ δεν είχε πρόβλημα για αυτή την ανακοίνωση εκτός απο την γερμανική πλευρά που αντέδρασε, ειδικά στην αναφορά στην ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία, καθώς το Βερολίνο δεν κρύβει την ενόχλησή του για τη συγκυρία στην οποία δημοσιοποιήθηκε. 

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να αρνηθεί να συνυπογράψει την προτεινόμενη διατύπωση για τα γεγονότα στη Λευκορωσία, ως εκ τούτου δεν υπήρξε κοινή δήλωση των «27».

Αντί της κοινής ανακοίνωσης, το tweet προ ολίγου του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, εκφράζεται εκ νέου η «πλήρης αλληλεγγύη» της ΕΕ με την Ελλάδα και την Κύπρο αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις της Γερμανίας που έχει ξεπουληθεί στους Τούρκους.

Μάλιστα, ο ίδιος καλεί την Τουρκία να προχωρήσει σε άμεση αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και να επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου