Στο Υπουργείο Υγείας χθες, πραγματοποιήθηκε συνέντευξη Τύπου με θέμα την εξειδίκευση των μέτρων για τα εισοδήματα των εργαζoμένων στο ΕΣΥ, αλλά και τους βασικούς μεταρρυθμιστικούς στόχους σε βάθος τριετίας.
Ακολουθούν τα βασικά σημεία από τη συνέντευξη Τύπου:
Το ΕΣΥ είναι ένα σύστημα στο οποίο καθημερινά προσέρχονται και εξυπηρετούνται 80.000 άνθρωποι την ημέρα, 25 εκατομμύρια επισκέψεις το χρόνο. Έχει πάνω από 100 νοσοκομεία, πάνω από 300 κέντρα υγείας. Πάνω από 1.400 Περιφερειακά ιατρεία. Χιλιάδες οικογενειακούς γιατρούς, κινητές μονάδες υγείας. Σε αυτό το πλαίσιο, αναγνωρίζουμε ότι θα υπάρξουν αστοχίες ή κάτι στο οποίο δεν τα πήγαμε όπως ακριβώς θα θέλαμε.
Από το 2019 μέχρι σήμερα έχουμε προχωρήσει σε μια σειρά παρεμβάσεων για την αναβάθμιση του ΕΣΥ και συνεχίζουμε. Η ενίσχυση και βελτίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας αποτελεί ζήτημα πρώτης προτεραιότητας για τη νέα τετραετία της κυβέρνησης.
- Υλοποιούμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα κτιριολογικής αναβάθμισης των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας με ένα πρόγραμμα από το Ταμείο Ανάκαμψης άνω του μισού δισεκατομμυρίου ευρώ και με την ανανέωση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού τόσο της δευτεροβάθμιας όσο και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας μέσα από ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης που προσεγγίζει τα 100 εκατομμύρια ευρώ.
- Ήδη τρέχουν τα μεγαλύτερα προγράμματα προληπτικών εξετάσεων και μάλιστα ετοιμάζουμε το νομοσχέδιο για τον προσωπικό γιατρό.
- Υλοποιούμε με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης το μεγαλύτερο πρόγραμμα ψηφιακής αναβάθμισης του ΕΣΥ ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, από τον ηλεκτρονικό φάκελο ασθενούς μέχρι τα ειδικά προγράμματα παρακολούθησης των ασθενών στα ΤΕΠ, την εξ αποστάσεως γνωμάτευση των απεικονιστικών εξετάσεων.
- Σε σύγκριση με το 2019, αυξήθηκε κατά 10.000 το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων του ΕΣΥ(από 78.272 υπηρετούντες τον Ιούνιο του 2019 σε 86.138 τον Μάιο του 2024).
- Θεσπίσαμε τα υψηλότερα οικονομικά κίνητρα που έχουν δοθεί εδώ και δεκαετίες ώστε να προσελκύσουμε γιατρούς σε άγονες περιοχές με αύξηση των αποδοχών έως 7200 ευρώ ετησίως.
- Αυτοτελής φορολόγηση 22% των εφημεριών των ιατρών που οδηγεί σε αύξηση 130 ευρώ το μήνα στις αποδοχές τους.
- Τίθεται σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για τον προσωπικό γιατρό. Αφορά μία πρώτη προσπάθεια ενίσχυσης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ως εξής: Δίνουμε ισχυρό οικονομικό κίνητρο ύψους 30.000 ευρώ τα οποία θα λάβουν ως εξής: 20.000 μόλις ξεκινήσουν την ειδικότητα και 10.000 με την ολοκλήρωσή της (δε θα καταβάλλονται δηλαδή μηνιαία, αλλά σε δύο δόσεις) σε όλους τους νέους γιατρούς οι οποίοι θα επιλέξουν τη γενική ιατρική ή την παθολογία ως ειδικότητα από 1/1/2025. Προσθέτουμε με αυτόν τον τρόπο πάνω από 2,5 χιλιάδες προσωπικούς γιατρούς στο σύστημα.
- Ενισχύουμε την κάλυψη των ιατρικών αναγκών των παιδιών. Αυξάνουμε τον αριθμό των παιδιάτρων και θα καλύψουμε σε πρώτη φάση πάνω από 500.000 παιδιά δωρεάν.
- Ιδρύουμε 7 πανεπιστημιακά κέντρα υγείας, στα οποία θα υπηρετούν καθηγητές πανεπιστημίου, μέλη ΔΕΠ, και θα αναλάβουν και το κομμάτι της τηλεϊατρικής στα νησιά. Με το νέο σύστημα τηλεϊατρικής θα έχουμε και 3,5 χιλιάδες σημεία κατ΄ οίκον νοσηλείας σε όλη τη χώρα.
- Στο τέλος του μήνα ξεκινάει και το πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του παχέος εντέρου και τον Οκτώβριο τα καρδιαγγειακά. Είναι σημαντικό να μην αμελήσουμε το SMS με το ηλεκτρονικό παραπεμπτικό για τις προληπτικές εξετάσεις-αυτές οι εξετάσεις σώζουν ζωές.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου