Έντυπη Καθημερινή
Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015
Ντόμινο παραιτήσεων προέδρων Σ.Ι. πανεπιστημίων
Μια νέα παραίτηση προέδρου Συμβουλίου πανεπιστημίου, του Νίκου Ζούμπου από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, δημοσιοποιήθηκε χθες. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» υπάρχει δυσαρέσκεια από τα Συμβούλια (Σ.Ι.) και άλλων πανεπιστημίων, καθώς η κυβέρνηση έχει δημοσιοποιήσει το σχέδιό της για αποψίλωση των Σ.Ι. από τις αρμοδιότητές τους.
«Η πρόθεσή μας ήταν να συμβάλουμε στην αναβάθμιση του ρόλου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και όλες μας οι προσπάθειας ήταν προς αυτή την κατεύθυνση, όπως αποδείχτηκε και με τη σύνταξη του Στρατηγικού Σχεδιασμού του ιδρύματος, καθώς και με τις παρεμβάσεις μας για την σύνταξη Οργανισμού και Εσωτερικού Κανονισμού του ιδρύματος και για τη διασφάλιση των υπηρεσιών που παρέχονται» αναφέρει ο κ. Ζούμπος στην επιστολή του, προσθέτοντας ότι «ο νέος υπουργός Παιδείας υποτίθεται ότι εγκαινίασε εθνικό διάλογο για την εκπαίδευση αλλά παράλληλα προωθεί νομοσχέδιο με το οποίο τα Συμβούλια φαίνεται ότι διατηρούνται με ένα καινούργιο γνωμοδοτικό ρόλο. Επειδή η αποστολή των Συμβουλίων κατά την εκλογή μας ήταν εντελώς διαφορετική, θεωρώ ότι δεν μπορώ να συνεχίσω να προσφέρω τις υπηρεσίες μου και ότι θα πρέπει να εκλεγούν άλλα μέλη, τα οποία θα γνωρίζουν εξαρχής το σκοπό τον οποίο θα υπηρετήσουν».
Ο κ. Ζούμπος, εκτός από πρόεδρος Σ.Ι., είχε διατελέσει και πρύτανης (στο Παν. Πατρών). Ως εκ τούτου, γνωρίζει εκ των έσω τις ισορροπίες ανάμεσα στα δύο όργανα, καθώς πολλοί αναφέρουν ότι η δυαρχία που καθιέρωσε ο νόμος 4009/2011 με τη θεσμοθέτηση των Σ.Ι. είχε αρνητικά αποτελέσματα. «Απαραίτητη προϋπόθεση για να λειτουργήσουν τα Συμβούλια ήταν να συσταθούν στα ΑΕΙ Οργανισμοί και Εσωτερικοί Κανονισμοί. Αυτό δεν έγινε, με αποτέλεσμα τα Συμβούλια να μην μπορούν να ασκήσουν ουσιαστικά τις αρμοδιότητές τους. Το σύστημα υπονομεύτηκε από όλους τους υπουργούς από τον Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο και μετά, οι οποίοι δεν στήριξαν ουσιαστικά το Συμβούλιο» ανέφερε χθες στην «Κ» ο κ. Ζούμπος. Ο ίδιος προσθέτει ότι με τον νόμο 4009 οι πρυτάνεις απέκτησαν σημαντικές αρμοδιότητες και εύλογα δεν επιθυμούν ένα άλλο όργανο, όπως το Σ.Ι., να τους ελέγχει. Και άρα αντέδρασαν ως άτομα και διά της ισχυρής Συνόδου Πρυτάνεων. Ισως αυτό να εξηγεί τις κόντρες που παρατηρήθηκαν σε διάφορα ΑΕΙ ανάμεσα σε Σ.Ι. και πρυτάνεις και να δίνει απάντηση σε όσους υποστηρίζουν τα Συμβούλια δεν προσέφεραν.
Έντυπη Καθημερινή
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου