Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

Πούτιν: Εξωφρενικοί οι Τούρκοι, δεν βλέπω αποκατάσταση των σχέσεων με τον Ερντογάν – Έριξαν το Su – 24 και κρύφτηκαν πίσω από το ΝΑΤΟ



Κοφτές οι απαντήσεις του Ρώσου προέδρου στις ερωτήσεις των 1.400 (!) δημοσιογράφων. Ειδικά όταν οι ερωτήσεις έχουν να κάνουν με την Τουρκία είναι εμφανέστατη η αλλαγή στον τόνο της φωνής του.

Ο “τσάρος” έδειξε αμέσως με την πρώτη ερώτηση τις προθέσεις της Μόσχας έναντι της κυβέρνησης της Τουρκίας και του προέδρου Ερντογάν: 

“Δεν βλέπω τις προοπτικές ανάκτησης των σχέσεων με τις τουρκικές αρχές στο υψηλότερο επίπεδο” είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν και συνέχισε με νόημα:

“Είναι πολύ δύσκολο , σχεδόν αδύνατο να διατηρηθούν οι επαφές με τη σημερινή τουρκική ηγεσία”
Αμέσως μετά ήρθε και η εξήγηση για τη στάση της Τουρκίας με αφορμή την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους τύπου Su – 24:

“Το περιστατικό με την κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού είναι μια εχθρική πράξη . Επιπλέον, η Τουρκία επιχείρησε να παραπονεθεί στο ΝΑΤΟ , αντί να επιχειρήσει την εξεύρεση μιας λύσης. Αν ήταν ένα ατύχημα θα μπορούσε να ζητήσει συγγνώμη . Είναι εξωφρενικό .” είπε ο Πούτιν τονίζοντας ότι οι τουρκινές αρχές “να συνεργαστούν μαζί μας” πιθανότατα έχοντας σχέδιο να προκαλέσουν ένταση και παρά τα “κανάλια επικοινωνίας που υπήρχαν δεν προειδοποίησαν για την περιοχή των Τουρκμένων όπου επιχειρούσε το Su – 24. 

Ο Ρώσος πρόεδρος μάλιστα άφησε υπόνοιες για πιθανή “εξυπηρέτηση” των αμερικανών από μέρους της Τουρκίας τόνισε όμως με νόημα πως οι Τούρκοι με την ενέργειά τους αυτή “έβαλαν τον εαυτό τους σε μια σοβαρή κατάσταση .”

Χαρακτηριστική και με μήνυμα ήταν και η αναφορά του Ρώσου προέδρου στους πυραύλους τύπου S-400. Αναφερόμενος και πάλι στο περιστατικό της κατάρριψης του Su-24 από τα τουρκικά F-16 ανέφερε χαρακτηριστικά πως "δεν είχαμε αεράμυνα, τώρα έχουμε τους S-400"...

Το ρωσικό σχέδιο που τρομάζει την Τουρκία

Ούτε η επιχείρηση του ρωσικού Su-24 στη συγκεκριμένη περιοχή ήταν τυχαία, ούτε και η αντίδραση των Τούρκων. Η κατάρριψη ήταν απλά το... πρώτο επεισόδιο. Το σχέδιο της Ρωσίας στην περιοχή προβλέπει κινήσεις που έχουν τρομοκρατήσει την Άγκυρα η οποία ρισκάρει ακόμη και με πόλεμο...

Μια ματιά στον χάρτη μπορεί να εξηγήσει πολλά. Οι περιοχές που ελέγχονται από τους Κούρδους στη βόρεια Συρία είναι σχεδόν συνεχόμενες. Επί της ουσίας εκμεταλλευόμενοι την εκστρατεία κατά του Άσαντ οι Κούρδοι έχουν καταλάβει μια περιοχή που ουσιαστικά έχει αυτονομηθεί. Είναι μια περιοχή που κατοικείται σχεδόν εξ ολοκλήρου από κουρδικό πληθυσμό και μια περιοχή που εφάπτεται των συνόρων με την Τουρκία.

Η περιοχή αυτή (είναι ευδιάκριτο στο χάρτη) διακόπτεται μόνο από ένα σημείο όπου η Τουρκία επιχείρησε εδώ και τρία χρόνια να εκμεταλλευτεί την παρουσία Τουρκομάνων για να “βάλει πόδι” στο συριακό έδαφος. Η Τουρκία θυμήθηκε τους τουρκόφωνους πληθυσμούς της περιοχής μόνο και μόνο γιατί είδε την κυριαρχία των Κούρδων στο “μαλακό της υπογάστριο”. Θυμηθείτε άλλωστε πως όταν οι τζιχαντιστές απειλούσαν να καταλάβουν το Κομπάνι οι Τούρκοι απλά παρακολουθούσαν μάλλον με ικανοποίηση και χρειάστηκε η παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας ώστε να επιτραπεί η διέλευση ενισχύσεων προς τους Κούρδους από το έδαφος της Τουρκίας.

Ο Πούτιν και η Ρωσία φαίνεται ότι έχουν τα δικά τους σχέδια στην περιοχή. Τα συμφέροντα επιβάλλουν πλέον de facto αναγνώριση του κουρδικού παράγοντα στην περιοχή από τη Ρωσία. Η ρωσική διπλωματία προσπαθεί να επιβάλει τη συμμετοχή των κουρδικών δυνάμεων της βόρειας Συρίας στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών. Εάν αυτό συμβεί θα υπάρξει de facto αναγνώριση των Κούρδων απ' τη διεθνή κοινότητα και μια τέτοια αναγνώριση θα σημάνει συγκεκριμένες εξελίξεις για το μέλλον.

«Υποστηρίζουμε τη συμμετοχή ενός ευρέος κύκλου δυνάμεων της αντιπολίτευσης, που εκπροσωπούν τον συριακό λαό, στη συριακή διαπραγματευτική διαδικασία. Οι Κούρδοι, οπωσδήποτε, δεν θα πρέπει να αποκλειστούν από αυτήν τη διαδικασία», είπε χαρακτηριστικά ο Ρώσος αναπληρωτής ΥΠΕΞ, Αλεξέι Μεσκόφ.

Οι Κούρδοι στο “παζάρι” είναι βέβαιο ότι θα ρίξουν το χαρτί της αυτοδιάθεσης ή ενός τύπου ημιαυτονομίας αν όχι ανεξαρτησίας της περιοχής που ελέγχουν. Θεωρείται πολύ δύσκολο η ρωσική πλευρά που ευνοεί την παρουσία Άσαντ και στο κάδρο της επόμενης ημέρας να δεχθεί όρο ανεξαρτησίας ωστόσο μια ευρύτερη αυτονομία φαίνεται ότι συζητείται. 

Η επόμενη ημέρα με ένα συριακό κράτος το οποίο θα ελέγχεται πλήρως απ' τα ρωσικά συμφέροντα και θα περιλαμβάνει περιοχή με ενισχυμένο τον κουρδικό παράγοντα τρομοκρατεί την Τουρκία. Η αναγνώριση δικαιωμάτων στους Κούρδους και μια πιθανή κρατική οντότητα έστω και με τη μορφή αυτόνομης περιοχής μπορεί να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για την Τουρκία στα εδάφη της οποία στην άλλη πλευρά των συνόρων με τη Συρία κατοικούν αμιγώς κουρδικοί πληθυσμοί.



Πηγή : newsit.gr



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου