Τρίτη 29 Μαρτίου 2022

Τους έκλεισε ο δικτάτορας - Κλείνει προσωρινά η ανεξάρτητη ρωσική εφημερίδα «Novaya Gazeta»

 


Θύμα λογοκρισίας από το καθεστώς του δικτάτορα Πούτιν έπεσε η ανεξάρτητη ρωσική εφημερίδα «Novaya Gazeta», η μοναδική «φωνή» που ήταν αντίθετη στο Κρεμλίνο και ασκούσε κριτική.

Σήμερα κυκλοφορεί το τελευταίο τεύχος της εφημερίδας η οποία ανακοίνωσε ότι αναστέλλει την έκδοσή της έως το τέλος της «ειδικής επιχείρησης» στην Ουκρανία.

«Αναστέλλουμε την έκδοση – Δήλωση των συντακτών της Novaya Gazeta», αναφέρει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Novaya Gazeta» στην ιστοσελίδα της, η «Roskomnadzor» (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εποπτείας Επικοινωνιών, Τεχνολογίας Πληροφορικής και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης) εξέδωσε μια πρώτη και εν συνεχεία μία δεύτερη προειδοποίηση εναντίον του μέσου για να το φιμώσει και αυτό οδήγησε στην απόφαση τη διεύθυνση να αναστείλει την έκδοσή της.

Ο διευθυντής της ρωσικής εφημερίδας, Nτμίτρι Μουράτοφ, ο οποίος τιμήθηκε πέρυσι με το Νόμπελ Ειρήνης, είπε ότι θα αναστείλει τις δραστηριότητές της μέχρι «το τέλος της ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία».

«Η Νovaya Gazeta και εγώ έχουμε αποφασίσει να δωρίσουμε το Μετάλλιο του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης 2021 στο Ταμείο Ουκρανών Προσφύγων», πριν από λίγες ημέρες σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στα διεθνή ΜΜΕ.

«Υπάρχουν ήδη πάνω από 10 εκατομμύρια πρόσφυγες. Ζητώ από τους οίκους δημοπρασιών να ανταποκριθούν και να θέσουν σε δημοπρασία αυτό το διάσημο σε όλο τον κόσμο βραβείο».

Ξεκάθαρα αυτό ήταν μια προσπάθεια του δικτάτορα Πούτιν, να φιμώσει την εφημερίδα, για να αποκρύψει την αλήθεια, όπως και σίγουρο είναι ότι θα υπήρξαν απειλές και κατά της ζωής των δημοσιογράφων για να καταφέρει το καθεστώς να κλείσει την εφημερίδα.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου