Τρίτη 29 Μαρτίου 2022

Ζωτικής σημασίας η αποκήρυξη κάθε αναθεωρητισμού


 

Όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε συντονισμένα την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία για την εισβολή της τελευταίας στην Ουκρανία, συμπορευτήκαμε με τους εταίρους μας, διότι όλες οι χώρες που αποδέχονται το Διεθνές Δίκαιο δεν μπορούν παρά να έχουν κοινή και σθεναρή στάση. Όλες οι χώρες που επιθυμούν να έχουν μια ευρωπαϊκή προοπτική πρέπει να ευθυγραμμιστούν με τις θέσεις αυτές.

Όσον αφορά το ζήτημα της αποστολής αμυντικού οπλισμού στην Ουκρανία, σεβόμενοι πλήρως τις αρχές και τις αξίες μας, βοηθούμε μια χώρα που μάχεται για την ύπαρξη και την ανεξαρτησία της απέναντι σε μία εισβολή που καταπατά το Διεθνές Δίκαιο, προκαλώντας ανείπωτο πόνο και καταστροφή. Το ζήτημα είναι θεμελιώδες και δεν επιδέχεται παρερμηνειών.

Η ελληνική Πολιτεία στέκεται στο πλευρό της ομογένειας στην Ουκρανία με πρώτο μέλημα την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και την προστασία των αμάχων. Για τον λόγο αυτό υποβάλαμε επίσημα αιτήματα στην Ουκρανία προκειμένου να διευκολύνει την αποστολή βοήθειας στον χειμαζόμενο πληθυσμό της Μαριούπολης, μιας πόλης, που ιδρύθηκε και από Έλληνες πριν από 250 χρόνια, καθώς και στη Ρωσία προκειμένου να μην παρεμποδίσει τη διοχέτευση της βοήθειας αυτής.

Όταν η κατάσταση επί του εδάφους το επιτρέψει, η Ελλάδα θα συνεισφέρει στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, με πρώτο βήμα, όπως ανήγγειλε ο πρωθυπουργός, την ανοικοδόμηση του μαιευτηρίου της Μαριούπολης.

Η πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, επιβεβαιώνει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιουργεί ένα νέο γεωπολιτικό περιβάλλον. Η νέα κατάσταση με τους αυξανόμενους κινδύνους επιτάσσει τη σταθερότητα, το σεβασμό του διεθνούς δικαίου, την ειρηνική επίλυση των διαφορών και την αποφυγή των συγκρούσεων στην ευρύτερη περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό, είναι ζωτικής σημασίας η αποκήρυξη κάθε αναθεωρητισμού.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου