Τρίτη 29 Μαρτίου 2022

Τμήμα προστασίας των ζώων στην ΕΛ.ΑΣ. για την καλύτερη εφαρμογή του νόμου


 

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προχωρά -εκδόθηκε ήδη σχετικό Προεδρικό Διάταγμα- στην ίδρυση Τμήματος Προστασίας Ζώων στην Ελληνική Αστυνομία.  Στόχο έχει να συνεισφέρει στη μείωση των περιστατικών κακοποίησης και θανάτωσης ζώων και ικανοποιεί  ένα πάγιο αίτημα της φιλοζωικής κοινότητας.  Στο Προεδρικό Διάταγμα έχουν συμπεριληφθεί  και διατάξεις που προβλέπουν την οργάνωση και λειτουργία της Υπηρεσίας εκπαιδευτών και συνοδών αστυνομικών σκύλων. Αρμοδιότητες του Τμήματος μεταξύ άλλων είναι:

Η παρακολούθηση των υποθέσεων παραμέλησης, κακοποίησης και θανάτωσης ζώων.

Η καθοδήγηση και ο συντονισμός των Περιφερειακών Υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. για την αποτελεσματική διαχείριση τέτοιων υποθέσεων και την εφαρμογή του ισχύοντος νομικού πλαισίου.

Ο σχεδιασμός προληπτικών μέτρων και η εκπόνηση ειδικών επιχειρησιακών σχεδίων.

Η συλλογή και αξιοποίηση στατιστικών στοιχείων για κάθε περιστατικό κακοποίησης ζώων.

Η μελέτη μέτρων πρόληψης και καταστολής, αλλά και των επιστημονικών και τεχνικών μεθόδων που εφαρμόζονται σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Η εκπόνηση και υλοποίηση προγραμμάτων ηλεκτρονικής (on line) ή διά ζώσης εκπαίδευσης και διαρκούς επιμόρφωσης του προσωπικού που χειρίζεται τέτοιες υποθέσεις.

Η ανάπτυξη δράσεων και πρωτοβουλιών για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Η συνεργασία με όλες τις συναρμόδιες Αρχές και Υπηρεσίες, καθώς και κρατικούς και μη φορείς με σκοπό το σχεδιασμό δράσεων και την εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών.

Η εκπροσώπηση της ΕΛ.ΑΣ. σε διοργανώσεις, σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, για τη προστασία των ζώων.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου