Το δίκτυο RND να κάνει λόγο για «αποπληρωμή σε χρόνο ρεκόρ» των δανείων που δόθηκαν κατά την «μεγαλύτερη επιχείρηση διάσωσης στη διεθνή οικονομική ιστορία».
«Ο πρώην πτωχευμένος εταίρος είναι πλέον και πάλι τόσο οικονομικά σταθερός, που ο υπουργός Οικονομικών της Αθήνας, Κωστής Χατζηδάκης, μπορεί να εξοφλεί πρόωρα τα χρέη», γράφει σε πρόσφατο άρθρο του στο rnd ο δημοσιογράφος Γκερτ Χέλερ. Η Ελλάδα σκοπεύει να μεταφέρει 5,29 δις ευρώ στις χώρες του Eurogroup πριν από το τέλος του έτους, επισημαίνει ο ίδιος, υπενθυμίζοντας ότι η χώρα είχε λάβει δάνεια ύψους 288,7 δις ευρώ για να αντεπεξέλθει στην κρίση των ετών 2010-2018.
Τα 5,29 δις ευρώ ανιστοιχούν σε μία δόση από το λεγόμενο Greek Loan Facility (GLF), το πρώτο πακέτο διάσωσης ύψους 52,9 δισ. ευρώ, που συγκεντρώθηκε την άνοιξη του 2010. Οι αποπληρωμές θα γίνουν σε ετήσιες δόσεις 2,645 δισ. ευρώ η καθεμία, έως το 2041. «Στο τέλος του 2022, η Ελλάδα εξόφλησε νωρίτερα το οφειλόμενο ποσό του 2023. Τώρα ο υπουργός Οικονομικών θέλει να εξοφλήσει έγκαιρα τις δόσεις για το 2024 και το 2025», αναφέρει το άρθρο.
Όπως εξηγεί ο συντάκτης, «η πρόωρη αποπληρωμή έχει νόημα», γιατί τα δάνεια GLF, με επιτόκιο λίγο κάτω από το 4%, «είναι σημαντικά πιο ακριβά από τα δάνεια που χορηγήθηκαν αργότερα, στο δεύτερο και το τρίτο πακέτο βοήθειας», προς την Ελλάδα.
«Ήδη από το 2022, η Ελλάδα είχε αποπληρώσει τα ακριβά δάνεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), που στήριξε τη χώρα με 28 δισ. ευρώ, δύο χρόνια νωρίτερα από το προγραμματισμένο», αναφέρει ο Χέλερ, τονίζοντας πως «καμία χώρα της ΕΕ δεν μειώνει το χρέος της τόσο γρήγορα».
Η οικονομική ανάπτυξη «καταλύτης» στην μείωση του χρέους
«Όχι μόνο ως αποτέλεσμα των πρόωρων αποπληρωμών, αλλά κυρίως χάρη στην ισχυρή οικονομική της ανάπτυξη, η Ελλάδα μπόρεσε να μειώσει σημαντικά τον δείκτη χρέους της τα τελευταία τρία χρόνια», διαβάζουμε παρακάτω.
«Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της Ελλάδας αυξήθηκε κατά 14%, σωρευτικά, το 2021 και το 2022. Η κυβέρνηση αναμένει αύξηση 2,3% φέτος και ανάπτυξη 3% το 2024. Αντίστοιχα, ο λόγος χρέους που υπολογίζεται σε σχέση με το ΑΕΠ συρρικνώνεται. Μειώθηκε από 206,6 τοις εκατό το «έτος της πανδημίας», δηλαδή το 2020, σε 172,6 τοις εκατό μέχρι το τέλος του 2022», διευκρινίζει ο δημοσιογράφος. «Καμία άλλη χώρα της ΕΕ δεν έχει μειώσει το χρέος της τόσο γρήγορα, όσο η Ελλάδα από το 2020 και έπειτα».
Βέβαια, όπως επισημαίνει, το χρέος της Ελλάδας εξακολουθεί να είναι το υψηλότερο στην ΕΕ. Ωστόσο, η Κομισιόν (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) θεωρεί ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, και αυτό γιατί «το 71 τοις εκατό του ελληνικού εθνικού χρέους κατέχεται από δημόσιους πιστωτές, όπως το Ταμείο Σταθερότητας του Ευρώ. Το μέσο επιτόκιο που πληρώνει η Ελλάδα για αυτό το κομμάτι του χρέους είναι μόλις 1,4 τοις εκατό. Επιπλέον, ο χρόνος αποπληρωμής του ελληνικού χρέους είναι μακροπρόθεσμος – ο μεγαλύτερος από κάθε άλλη χώρα της Ευρωζώνης – πράγμα το οποίο διευκολύνει την αναχρηματοδότησή του με χαμηλά επιτόκια.
Τέλος, ο Γερμανός αναλυτής επισημαίνει, βέβαια, πως παρά τα παραπάνω, η Ελλάδα θα χρειαστεί ακόμα αρκετό χρόνο, μέχρις ότου «πέσει» στο ανώτατο όριο χρέους όπως αυτό ορίζεται από το Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ, και που αντιστοιχεί στο 60% του ΑΕΠ. Επικαλούμενος τον ελληνικό Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, αναφέρει ότι ο δείκτης του ελληνικού χρέους προβλέπεται να πέσει κάτω από το 100% το 2038, «για πρώτη φορά μετά από 47 χρόνια». Ακολουθώντας την ίδια πρόβλεψη, ο στόχος του 60% δεν αναμένεται να επιτευχθεί πριν το έτος 2051.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου