Σάββατο 28 Αυγούστου 2021

«Macedonia the great» – Νική του ΣΕΒΕ προεκλογική δέσμευση Μητσοτάκη

 


Στην… αντεπίθεση περνά η Ελλάδα σε ό,τι αφορά την ανάδειξη των μακεδονικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές. Μετά από 636 μέρες σκληρής μάχης, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος κατάφερε να κατοχυρώσει στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ε.Ε. (EUPIO) το σήμα «M – MACEDONIA THE GREAT», το οποίο θα κοσμεί πλέον χιλιάδες προϊόντα από τη Μακεδονία.

Η προσφυγή στο EUPIO ήταν επιβεβλημένη εξαιτίας των ασαφειών που υπάρχουν στη Συμφωνία των Πρεσπών σε ό,τι αφορά τη χρήση του ονόματος «Μακεδονία» και «Μακεδονικό» στα προϊόντα.

Η νίκη του ΣΕΒΕ και η ανάπτυξη ομπρέλας προστασίας πάνω από τα μακεδονικά προϊόντα αποτελούν παράλληλα υλοποίηση της σχετικής προεκλογικής δέσμευσης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αλλωστε, η παρουσίαση του σήματος είχε γίνει την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2019, ενώπιον του πρωθυπουργού σε ειδική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη. Τότε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εκφράσει τη σιγουριά του ότι το εμπορικό σήμα θα αγκαλιαστεί από όλους τους παραγωγούς της Μακεδονίας. «Θα μας δώσει τη δυνατότητα να έχουμε μια κεντρική ταυτότητα για τα μακεδονικά προϊόντα και μια ταυτότητα η οποία παραπέμπει στο ένδοξο παρελθόν μας, αλλά, ταυτόχρονα, χαράσσει και με αυτοπεποίθηση το δρόμο για ένα πιο αισιόδοξο, για ένα πιο φωτεινό μέλλον», είχε δηλώσει.

Τέσσερις μέρες αργότερα, τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2019, ο ΣΕΒΕ κατέθεσε τη σχετική αίτηση στο EUPIO για την κατοχύρωση του σήματος και τον κανονισμό που το συνοδεύει. Εγινε δεκτή και δημοσιεύθηκε στις 24 Μαρτίου 2020. Εκτοτε υπήρξαν πολλές προσφυγές, εμπόδια και αιτήσεις αναίρεσης από εταιρίες της Βόρειας Μακεδονίας, οι οποίες θέλησαν να μπλοκάρουν τη διαδικασία και να συνεχίσουν να πωλούν στις διεθνείς αγορές τα προϊόντα τους ως «Μακεδονικά», παραπλανώντας τους καταναλωτές, οι οποίοι θεωρούσαν ότι αγόραζαν ελληνικά πιστοποιημένα προϊόντα.

Οπως ανέφερε η voria.gr, στις 20 Ιουλίου 2020 ο ΣΕΒΕ για να επισπεύσει τις εξελίξεις προέβη σε διαίρεση της αίτησης καταχώρισης του σήματός του, ώστε να προχωρήσει απρόσκοπτα η διαδικασία καταχώρισης για τις 27 κλάσεις προϊόντων και υπηρεσιών που δεν είχαν προσβληθεί με την ανακοπή. Δύο ημέρες μετά, στις 22 Ιουλίου, το EUIPO γνωστοποίησε στην ελληνική πλευρά ότι όλες οι «παρατηρήσεις τρίτων» των εταιριών και φορέων των Σκοπίων ουσιαστικά απορρίφθηκαν, καθώς κρίθηκε ότι δεν δημιουργούνται από αυτές αμφιβολίες σχετικά με την καταλληλότητα της καταχώρισης του σήματος του ΣΕΒΕ. Στις 16 Αυγούστου 2021 το σήμα καταχωρίσθηκε οριστικά για τις 27 κλάσεις, ενώ η ανάλογη καταχώριση και για τις υπόλοιπες 11 κλάσεις αναμένεται να πραγματοποιηθεί με την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξέτασης της ανακοπής που υποβλήθηκε.

«Πρόκειται για μία σπουδαία και σημαντική απόφαση. Ομως, τώρα αρχίζει ο πραγματικός αγώνας. Θα κινηθούμε σε όλες τις διεθνείς εκθέσεις, κυρίως των ΗΠΑ, του Καναδά, της Αυστραλίας και της Ε.Ε., για να ενημερώσουμε τους καταναλωτές και την κοινή γνώμη τι σημαίνει το σήμα “Μ-MACEDONIA THE GREAT”, από πού προέρχονται τα προϊόντα που το φέρουν στις ταμπέλες τους και γενικότερα να ξεκαθαρίσουμε το τοπίο σε σχέση με τα προϊόντα της γειτονικής χώρας. Επίσης, θα επιχειρηθεί μέσα από διεθνή Μέσα Μαζικής επικοινωνίας να αποσαφηνιστεί η κατάσταση και να δοθεί προβολή στο σήμα και παράλληλα να ενημερωθούν οι καταναλωτές», δήλωσε στον «Ε.Τ.» ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Γιώργος Κωνσταντόπουλος.

Με επιστολή του ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. και πρώην υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, τονίζει ότι η επικύρωση του αιτήματος του ΣΕΒΕ διασφαλίζει την ελληνική ταυτότητα 38 κλάσεων προϊόντων και υπηρεσιών, αποτρέποντας την καταχρηστική εμπορική αξιοποίηση του ονόματος Μακεδονία και των παραγώγων του από τις επιχειρήσεις του γειτονικού κράτους μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών. Επισημαίνει ότι πρωτοβουλίες αυτού του επιπέδου «θωρακίζουν το ελληνικό επιχειρείν, αποδεικνύοντας στην πράξη πως η Ελλάδα διαθέτει τη δυναμική να πορευτεί σε δρόμους ευημερίας, ανάπτυξης και προόδου, διαθέτοντας παράλληλα την αποφασιστικότητα να υπερασπιστεί τα εθνικά της συμφέροντα». Σημειώνει, δε, ότι μετά την κατοχύρωση του σήματος στην Ευρωπαϊκή Ενωση ήρθε η ώρα να γίνει «σφραγίδα» στις συσκευασίες όλων των επιχειρήσεων που εδρεύουν στη Μακεδονία.


ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου