Τρίτη 28 Ιουνίου 2022

Η Ελλάδα απαντά στην πρόκληση των Ρώσων να απελάσουν 8 Έλληνες διπλωμάτες

 


Κλιμακώνεται η ρωσική προκλητικότητα σε βάρος της Ελλάδας με τη χθεσινή απαράδεκτη και γελοία απόφαση της Μόσχας να απελάσει οκτώ διπλωμάτες μας, μεταξύ αυτών και τον γενικό πρόξενο της χώρας μας στη Μόσχα, Νικόλαο Κρίκο. 

Η απάντηση της Αθήνας ήταν άμεση και δυναμική 

Αναφορικά με τους οκτώ Ελληνες που απελαύνονται, οι επτά είναι διπλωμάτες και ένας διοικητικός υπάλληλος και πρέπει να φύγουν από τη Ρωσία μέσα σε διάστημα οκτώ ημερών.

Οι οκτώ διπλωμάτες μας που καλούνται να αποχωρήσουν είναι οι: Νικόλαος Κρίκος, γενικός πρόξενος στη Μόσχα, Ευαγγελία Καλαιτζή, πρόξενος της Ελλάδας στη Μόσχα, Σταύρος Βενιζέλος, σύμβουλος πρεσβευτή, Νικόλαος Σαπουντζής, σύμβουλος πρεσβείας, Ευάγγελος Πελεκάνος, σύμβουλος πρεσβείας, Ανδρέας Γκοτσίνας, σύμβουλος πρεσβείας, Αθανάσιος-Αλέξανδρος Καυκαλίδης, γραμματέας πρεσβείας, και ένας διοικητικός υπάλληλος της πρεσβείας.

Ανακοίνωση  

Αναφορικά με την απόφαση των ρωσικών Αρχών για την κήρυξη οκτώ διπλωματικών στελεχών της ελληνικής πρεσβείας στη Μόσχα, καθώς και του γενικού προξένου Μόσχας ως «personae non gratae» (27.06.2022):

Εκφράζουμε την έντονη λύπη μας για την απόφαση των ρωσικών Αρχών για την κήρυξη οκτώ στελεχών της ελληνικής πρεσβείας στη Μόσχα, καθώς και του γενικού προξενείου στη Μόσχα ως «personae non gratae».

Δεν υφίσταται καμία βάση για την απόφαση των ρωσικών Αρχών για την απέλαση μελών του προσωπικού ελληνικής διπλωματικής και προξενικής αρχής στη Ρωσία, τα οποία, διακρινόμενα για τον επαγγελματισμό τους και το υψηλό αίσθημα ευθύνης, επιτελούσαν τα καθήκοντά τους σύμφωνα με τις προβλέψεις των Συμβάσεων της Βιέννης για τις διπλωματικές και προξενικές σχέσεις.

Η Ελλάδα τηρεί στάση αρχής, με γνώμονα το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.

Εξυπακούεται ότι η πρεσβεία στη Μόσχα, καθώς και οι προξενικές Αρχές στη Ρωσία θα συνεχίσουν να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια με όλα τα μέσα στη διάθεσή τους προκειμένου να συνεχίσουν να επιτελούν την αποστολή τους υπό ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου