Τρίτη 28 Ιουνίου 2022

Θα συνεχιστεί η στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων

 



Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες:

Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της Τουρκίας, καλυπτόμαστε απόλυτα από τα Συμπεράσματα, όπως αυτά υιοθετήθηκαν ομόφωνα και χωρίς μεγάλη συζήτηση. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την τουρκική προκλητικότητα. Εκφράζει την ανάγκη η Τουρκία να σέβεται την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Απευθύνει πρόσκληση προς την Τουρκία με σεβασμό πάντα στο Διεθνές Δίκαιο να μειώσει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο έτσι ώστε με αυτό τον τρόπο να προαχθεί η περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα.

Δεν είμαι εγώ αυτός ο οποίος έχει κόψει τους διαύλους επικοινωνίας με τον κ. Ερντογάν. Έχω πει ότι ανά πάσα στιγμή θα πρέπει να μπορούμε να συναντιόμαστε και να συζητάμε. Εάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τεθεί οποιοδήποτε ζήτημα που αφορά τις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας θα δοθούν με τον πιο αυστηρό τρόπο οι κατάλληλες απαντήσεις.

Η επίτευξη ευρωπαϊκής συμφωνίας ως προς τα ζητήματα που αφορούν την αγορά ενέργειας, είναι εξαιρετικά σύνθετη, γιατί κάθε χώρα έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες. Αρκεί μία χώρα για να μπλοκάρει μία ευρωπαϊκή απόφαση. Θα εξακολουθούμε να επιμένουμε στην πρόταση για πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου ως μία πιθανή επιλογή. Αλλά θα στρέψουμε ταυτόχρονα την προσοχή μας στο πώς θα αποσυνδέσουμε την αγορά και τις τιμές του φυσικού αερίου από τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας.

Έχουμε υποχρέωση να ετοιμαζόμαστε για το χειρότερο δυνατό σενάριο. Και πράγματι, το χειρότερο σενάριο για την Ευρώπη θα ήταν μια πλήρης διακοπή της τροφοδοσίας φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς τις ευρωπαϊκές αγορές. Η χώρα μας είναι έτοιμη, οφείλει να είναι έτοιμη, και για το χειρότερο σενάριο. Δεν εκτιμώ ότι αυτό θα συμβεί. Διότι είναι και κάτι το οποίο θα είχε πολύ μεγάλο οικονομικό κόστος και για τη Ρωσία.

Η Ελλάδα δεν θα περιμένει την Ευρωπαϊκή Ένωση να δώσει μια ευρωπαϊκή απάντηση στο πρόβλημα. Θα εξακολουθεί να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις όπως το έχει κάνει τους τελευταίους μήνες με μια σειρά από παρεμβάσεις, είτε αφορούν τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας είτε τα καύσιμα, είτε τη μείωση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας μέσα από προγράμματα  αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών.

Δεν υπάρχει μία ευρωπαϊκή απάντηση στο πρόβλημα της ακρίβειας. Η κάθε χώρα με τον τρόπο της σύμφωνα με τις επιλογές που κάνει, στηρίζει  την κοινωνία της απέναντι σε μια πρωτοφανή αύξηση των τιμών. Θυμίζω  ότι τα μέτρα που έχουμε λάβει είναι πάρα πολύ σημαντικά, ειδικά στον τομέα του ηλεκτρικού ρεύματος. Είμαστε σε θέση να τα πάρουμε ακριβώς επειδή έχουμε επαναφέρει τη δημοσιονομική ισορροπία. Και επειδή είχαμε μια απόδοση της οικονομίας μας η οποία ξεπέρασε τις προσδοκίες. Όσο πιο πολύ αναπτύσσεται η ελληνική οικονομία τόσο περισσότερα περιθώρια στήριξης έχουμε.

Δεν παραγνωρίζω τις δυσκολίες και ξέρω ότι υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας οι οποίοι τα βγάζουν δύσκολα πέρα. Για αυτό ακριβώς θέλουμε να στρέψουμε την προσοχή μας πρωτίστως σε αυτούς. Γι’ αυτό και δεν υλοποιούμε οριζόντια μέτρα τα οποία θα είχαν μεγάλο δημοσιονομικό κόστος και αμφίβολο τελικό αποτέλεσμα.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου